Google Gadgets

Gadgeturile Google sunt conținuturi dinamice de pe web care pot fi încorporate într-o pagină Web. Ele pot fi adăugate și pot interacționa cu pagina de pornire iGoogle (întreruptă în noiembrie 2013, deși gadgeturile iGoogle încă funcționează pe alte site-uri web) și aplicația Google Desktop (întreruptă în septembrie 2011), precum și Google Wave (care nu mai este de asemenea suportat de Google) și Google Sites. Webmasterii pot adăuga și personaliza un obiect gadget pe un site web personal, printr-un proces numit “syndication”.

Gadgeturile sunt dezvoltate de Google și de alti dezvoltatorii terti folosind API-ul Google Gadgets, utilizând tehnologii web de bază, cum ar fi XML și JavaScript.

Odată cu apariția lui Google Wave (acum Apache Wave), gadgeturile au reușit să aibă capacități de stocare, multi utilizari persistente și o mai bună gestionare. Gadget-urile care utilizează Google Wave în acest mod au fost pur și simplu cunoscute sub numele de ‘Wave Gadgets’. De exemplu, un joc programat folosind Google gadget ar putea utiliza tehnologia Google Wave pentru a înregistra o listă de utilizatori și scorurile jucatorilor fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la modul în care puteți stoca permanent scorurile pe un server găzduit. Utilizarea Google Wave ofera capabilitatea de stocare permanenta pentru gadget. De exemplu, scorurile ar putea fi stocate într-un Wave Google găzduit permanent de Google fără costuri pentru utilizator.

Începând cu anul 2013, Google a renuntat la proiectul Google Gadgets.