Cum sa-ti antrenezi si creierul, nu doar muschii in timpul antrenamentului?

Cu totii stim ca exercitiile fizice sunt bune pentru noi. Miscarea este poate cel mai bun lucru pe care il poti face pentru creierul si corpul tau. Daca te antrenezi doar in feluri care exclud participarea activa a creierului, poti obtine rezultate sanatoase in ceea ce priveste circulatia si oxigenarea creierului precum si eliminarea de hormoni ce produc o stare de bine si ajuta la reducerea stresului, dar in acelasi timp pierzi oportunitati majore in ceea ce priveste dezvoltarea mintala. Sutele de kilometri parcursi pe banda de alergat iti antreneaza corpul, nu si creierul.
In masura in care, orice activitate fizica este mai buna decat statul pe canapea si privitul la televizor, folosirea aparatelor ce presupun miscari identice si repetate, determina creierul sa fie foarte putin implicat in acest tip de activitati. A face acelasi lucru iar si iar, atat in viata cat si in rutina ta sportiva, este daunator atat sanatatii mintale cat si flexibilitatii si controlului personal. Este ca si cum i-ai cere creierului sa rezolve acelasi puzzle de o mie de ori.
Cand se antreneaza la sala, majoritatea oamenilor isi pun castile in urechi si nu isi mai concentreaza atentia pe aspectele fizice, vizuale, mentale sau kinestetice ale activitatii fizice pe care o interprind. Pentru a-ti antrena creierul in timp ce te antrenezi fizic, este necesar sa interpretezi in mod constant impulsurile primite din partea simturilor implicate si sa iti controlezi in mod constant corpul fizic si miscarile acestuia.

Implica-ti creierul in antrenament

Antrenamentele ce presupun combinarea exercitiilor si determina corpul sa realizeze o varietate de exercitii prin folosirea de grupe musculare diferite si aptitudini precum forta, echilibrul, flexibilitatea sau agilitatea, sunt benefice atat pentru creier, cat si pentru corp. Este de dorit sa optezi pentru un regim de fitness pe care creierul tau nu il stapaneste si nu este prea familiarizat cu el. Activitatile ce necesita implicarea gandirii in timpul miscarii precum yoga, aerobic, Tai Chi, zumba si dansul coregrafic, sunt considerate a fi cele mai benefice pentru creier.

Jocuri precum squash, tennis si chiar ping-pong, pot fi foarte folositoare sanatatii mintale daca sunt luate in serios si practicate astfel incat sa determine dezvoltarea anumitor aptitudini. Daca obisnuiesti sa mergi cu bicicleta, nu ar strica sa iti diversifici traseul, pedaleaza prin locuri noi si nu te deconecta de la ceea ce te inconjoara. Daca alergi sau te plimbi, fa-o in aer liber pe cat posibil,  uita de casti, alterneaza locurile si chiar nu ezita sa-ti scoti papucii din cand in cand.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *