Monumente Funerare

Clasificarea monumentelor funerare:

Realizarea monumentelor funerare:

Provenienta monumentelor funerare:

Alegerea monumentului funerar perfect pentru tine

Monumentele funerare din granit

Monumentele funerare din marmura

Introducere

Am realizat acest articol in ideea de a fi de un real folos celor care se afla pentru prima data in cautarea unui monument funerar pentru cei dragi lor (care au parasit aceasta lume) si care nu au mai avut de a face cu achizitia si alegerea unui monument funerar.

Informatiile si datele din acest articol au fost adunate in decursul a cateva luni de documentare si discutii cu firmele producatoare de monumente funerare din tara.

 

Monumente funerare din Marmura

 

monumente funerare din marmuramonumente funerare din marmuramonumente funerare din marmuramonumente funerare din marmuraMonumente Funeraremonumente funerare din marmuramonumente funerare din marmuramonumente funerare din marmuramonumente funerare din marmura
Pozele de mai sus au fost preluate de pe site-ul de cruci marmura: www.cruci-marmura.com

 

In Romania monumentele funerare din marmura au o traditie indelungata inca de prin anul 1883 cand sa deschis pentru prima data cariera de marmura de la Ruschita , Judetul Caras Severin. In cimitirele vechi de prin tara se mai gasesc si astazi monumente funerare vechi de peste 100 de ani realizate din marmura de Ruschita.

Cariera de marmura de la Ruschita a avut mai multi proprietari de-a lungul timpului, incepand cu Johann Biebel, un renumit inginer constructor din Banat care a inceput exploatarea marmurei de Ruschita in 1883,  urmat de fiul sau Janos Biebel care a fost de altfel si unul dintre arhitectii turnului Eiffel din Franta, iar mai tarziu, cam prin 1926 a fost infiintata firma de stat cu numele Marmosim, care a fost preluata in anul 1998 de catre firma Titan Mar din Bucuresti a cunoscutului politician si om de afaceri Adrian Videanu.

In 1960, Marmosim a infiintat fabrica de prelucrare a marmurei de la Simeria, unde a fost prelucrata marmura folosita la constructia Palatului Parlamentului din Bucuresti, cunoscut cu numele de Casa Poporului sau Casa Republicii inainte de revolutie si care este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume dupa Pentagon (sediul central al Departamentului Apararii al Statelor Unite ale Americii)

Productia monumentelor funerare din marmura a luat amploare doar dupa revolutia din 1989 dupa ce au inceput sa apara primele companii private din Simeria cu principalul domeniu de activitate prelucrarea marmurei si a caror patroni au fost fostii muncitori ai Marmosimului, care au avut experienta necesara prelucrarii marmurei si curajul de a-si incepe propriile afaceri.

In zilele noastre in  localitatea Simeria din Judetul Hunedoara s-a pastrat traditia, existand cateva zeci de firme care se ocupa de prelucrarea marmurei, respectiv executarea de monumente funerare, fiind cunoscut in toata tara ca orasul de provenienta a Marmurei.

Monumente funerare din Granit

 

monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit monumente funerare din granit

 

Inca din Antichitate granitul a fost folosit  la constructia unor monumente ce dainuiesc de mii de ani. Astfel stramosii  nostri egipteni s-au folosit de proprietatile puternice ale granitului pentru a realiza una dintre cele sapte minuni ale lumii, si anume piramida lui Keops.

Un  monument funerar realizat din granit este cel mai durabil monument existent la  ora actuala. Ceea ce deosebeste monumentele funerare din granit de cele din  marmura este tocmai rezistenta de care acestea dau dovada impotriva trecerii  timpului si a elementelor naturii. Prin urmare, inscriptionarea de pe monument  va continua sa ramana clara, fiind foarte putin probabila distrugerea acesteia.

De-a  lungul timpului, monumentele din granit s-au dovedit mai usor de curatat decat cele  din marmura. Doar o mica cantitate de apa si detergent fara  acizi precum si o perie nemetalica pentru indepartarea depozitelor de calcar ar  putea rezolva problema curatarii monumentului dumneavoastra, asigurandu-va de  asemenea ca monumentul nu va fi zgariat.

Motivul pentru care un monument funerar din  granit promite sa fie atat de rezistent este chiar provenienta sa. Granitul,  care este format tocmai in interiorul pamantului, iese la suprafata in diferite feluri:  fie prin activitatea vulcanilor, fie din miscarea placilor tectonice. Presiunea  rezultata din aceste cauze face ca granitul sa devina foarte compact si foarte  solid, transformandu-l prin urmare in ”piatra fara moarte”.

Granitul  ofera o mai mare varietate de culori decat oricare piatra folosita la  constructia monumentelor funerare, intrucat, granitul poate fi roz, gri, bej,  rosu, negru, albastru si chiar verde. Indiferent de alegere, monumentul funerar al celor  dragi va iesi cu siguranta in evidenta.

Mai mult decat atat, orice monument din granit  permite montarea decoratiunilor din bronz, ceea ce ii ofera o mai multa frumusete  si flexibilitate. Chiar  si fara bronz, un monument funerar din granit poate avea o calitate artistica  deosebita, dupa cum unele din cele mai populare monumente o reflecta. Cine nu  ar putea aprecia frumusetea unui monument funerar din granit care are  inscriptionate pe el imaginia unei biblii, ce simbolizeaza numeroasele  impliniri ale persoanei dragi, un buchet de flori, nu diferit de frumusetea  inimii sale, sau o cruce care sa evidentieze credinta sa. Acestea pot fi  gravate prin sablare sau sculptare, ceea ce inseamna ca o schita a imaginii  este sablata, iar apoi toate detaliile sunt gravate creand un efect 3-D. De  cele mai multe ori un monument funerar din granit contine frumoase sculpturi si  statui cu imagini reprezentand-o pe fecioara Maria sau pe Mantuitorul nostru  Iisus, ori imagini cu un design simplu precum o cruce, o inima, un buchet de  trandafiri, etc.

 

Realizarea monumentelor funerare din marmura

Cu zeci de ani in urma monumentele funerare din marmura  erau executate de sculptorii vremii respective doar cu dalta si ciocanul (complet manual), lucrand la cate un monument funerar din marmura cate doua saptamani sau chiar mai mult, iar pretul unei astfel de cruci din marmura era foarte mare (sculptorii batrani povestesc ca la vremea respectiva o curce de marmura valora cat un Trabant).

In zilele noastre monumentele funerare din marmura se executa tot manual cu dalta si ciocanul , doar ca intre timp au aparut si polizoarele unghiulare (flexurile) cu panza diamantata, care ii ajuta pe sculptorii contemporani la diferite operatiuni de executare a monumentelor, cum ar fi decuparea crucilor, astfel timpul de executie a unui monument funerar a scazut considerabil. Un sculptor cu experienta poate realiza o cruce din marmura chiar si in 2 zile, daca crucea respectiva nu este prea complicata si cu multa sculptura. Totodata datorita multitudinii de firme care s-au infiintat in localitatea Simeria din judetul Hunedoara si a timpului mult mai scazut de realizare a unei monument funerar din marmura, preturile au scazut considerabil, iar monumentele funerare din marmura au devenit accesibile pentru toate clasele sociale din Romania.

 

Realizarea monumentelor funerare din granit

Spre deosebire de marmura, granitul fiind mai dur si mai compact, nu se poate sculpta cu dalta si ciocanul , iar drept urmare monumentele funerare din granit sunt realizate mult mai simplist, fara sculptura in relief, ci doar gravate (zgariate la suprafata luciului). Datorita faptului ca la noi in tara nu exista cariere de Granit, pretul unui monument funerar din granit este foarte ridicat fata de cele din marmura, iar achizitia monumentelor funerare din granit poate fi considerat chiar un “Lux” , putand ajunge chiar si la preturi cat salariul minim pe economie din Romania pe jumatate de an.

 

Provenienta monumentelor funerare


Monumente funerare din import

In ultimii ani au inceput sa invadeze piata funerara din Romania monumentele funerare “Made in China”, care in momentul de fata probabil ca ocupa mai mult de 50 % din piata.

Monumentele funerare “Made in China” se gasesc de obicei de vanzare la magazinele de monumente funerare care se afla in jurul cimitirelor de prin tara. Magazinele respective fiind “revanzatori”, cumpara monumentele de la cateva firme “mari” importatoare care au o foarte bine pusa la punct distributie  a monumentelor funerare la toate aceste magazine din tara si care de altfel vand respectivele monumente funerare la “supra pret” datorita “naivitatii”  si probabil a lipsei de timp a oamenilor de a cauta si a se interesa de preturi si oferte si in alta parte, nu doar la cele mai apropiate magazine de cimitir. Mai ales ca in zilele noastre cele mai mici preturi “la orice” se gasesc pe internet.

Cam in proportie de aproape 100% monumentele funerare “made in China” sunt executate din Granit (cel putin asa isi prezinta marfa firmele care le vand). Dar din pacate adevarul este pe undeva pe la mijloc deoarece in zilele noastre au aparut pe piata lumii o sumedenie de “compozite” care imita perfect granitul (Si daca ne gandim ca chinezii au reusit sa creeze chiar si oua sau carne artificiale…)

Bineanteles ca in China se executa si produse de inalta calitate (spre exemplu telefoanele Apple sunt asamblate in China). China este de altfel cel mai mai mare importator de blocuri din granit din lume (chiar si detin o multitudine de cariere de marmura si granit prin toata lumea), fiind de altfel si cel mai mare exportator de produse finite din granit.

Singura problema cu monumentele funerare “made in China” ar fi ca in China se gasesc atat monumente funerare realizate din “compozituri” si “granituri foarte slabe calitativ” la preturi mici dar si monumente funerare realizate din granituri naturale dar la preturi mult mai mari. Oare firmele din Romania (care importa monumentele funerare din China) de care monumente importa? (mai scumpe sau mai ieftine). Cel mai raspandit tip de granit folosit la monumentele funerare de la noi in tara si importat din China, este granitul gri deschis “sare si piper”, care este de altfel si cel mai ieftin granit din lume.

 

Cateva exemple de monumente funerare importate din China:

monumente funerare china monumente funerare china

monumente funerare china monumente funerare china monumente funerare china
Pozele de mai sus au fost preluate de pe site-ul de monumente funerare: www.nakrecsienawybory.eu


Monumente funerare realizate in Romania

In proportie de mai mult de 90% din monumentele funerare “made in Romania” se executa in localitatea Simeria din Judetul Hunedoara, unde s-a pastrat traditia prelucrarii marmurei de zeci de ani. Mai mult de 80 % din monumentele funerare executate in Romania sunt monumente funerare din marmura, iar restul din granit, deoarece marmura se extrage de la noi din tara si este mult mai ieftina fata de granit, care vine doar din import.

Inca cu cel putin 20 de ani in urma se executau si in Romania monumente funerare din granit (mai exact un andezit negru) de provenienta pe undeva de prin judetul Satu Mare. Mai tarziu, odata cu intrarea in Uniunea Europeana s-a inceput si importul de granit de prin Europa, executandu-se din acesta o multitudine de monumente funerare de o frumusete deosebita datorita multitudinii de culori si luciului pe care le ofera granitul. In zilele noastre, producatorii de monumente funerare aproape ca au renuntat de tot sa execute monumente funerare din granit, axandu-se mai mult pe monumentele funerare din marmura, datorita “invaziei” pe piata din Romania a monumentelor funerare din granit “made in China”, ramanandu-le foarte putini clienti care  sa comande monumente funerare din granit, datorita diferentei de pret fata de cele din China.

Cateva exemple de monumente funerare realizate in Romania:

monumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in RomaiaMonumente Funeraremonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in Romaiamonumente funerare realizate in RomaiaMonumente Funerare
Pozele de mai sus au fost preluate de pe site-ul de monumente funerare:
www.monumente-funerare.org

 

Alegerea monumentului funerar perfect pentru tine

Cand vine vorba de alegerea unui monument funerar trebuie sa tinem cont de cateva aspecte care fac diferenta:

Clasificarea monumentelor funerare dupa pret:

Intre 500 si 1000 lei:

 • Monumente funerare din marmura la dimensiuni de pana la 100 cm inaltime , avand intre 5 si 8 cm grosime. Acestea sunt cele mai ieftine si mai cumparate monumente funerare din Romania.
 • Monumente funerare din granit gri deschis “sare si piper” importate din China la dimensiuni de pana la 100 cm inaltime , avand intre 5 si 6 cm grosime. Aceste sunt de obicei simple, fara nici un fel de sculptura, ci doar decupate in cateva forme clasice de cruci.

Intre 1000 si 3000 lei:

 • Monumente funerare din marmura la dimensiuni de pana la 140 cm inaltime , avand intre 8 si 10 cm grosime. Acestea sunt de o complexitate si diversitate nemarginite, putand sa satisfaca gusturile oricarei personae.
 • Monumente funerare din granit gri deschis “sare si piper”, gri inchis si negru, importate din China la dimensiuni de pana la 120 cm inaltime , avand intre 6 si 8 cm grosime. Aceste sunt de obicei simple, cu sculptura putina.

De la 3000 lei in sus:

 • Monumente funerare din marmura la dimensiuni si grosimi mari (adevarate opera de arta)
 • Monumente funerare din granit negru la dimensiuni diverse, cu sculptura ceva mai diversificata.

Clasificarea monumentelor funerare in functie de personalitatea persoanei careia ii este dedicat:

monumente funerare personalizate monumente funerare personalizate

 

 

Monumentele funerare din granit


Avantajele monumentelor funerare din granit:

 • Sunt mult mai rezistente la intemperii fata de cele din marmura
 • Au un luciu pronuntat , care se pastreaza in timp
 • Se curata usor si se murdaresc greu
 • Diversitatea de culori care exista.


Dezavantajele monumentelor funerare din granit:

 • Pretul mult mai mare fata de cele din marmura
 • Sunt de obicei simple, fara sculptura sau cu sculptura foarte putina
 • Granitul gri deschis “sare si piper” are o porozitate mare, absorbind puternic apa, respectiv murdaria, iar odata ce a fost patat, nu se mai poate curata.

Monumentele funerare din marmura

Avantajele monumentelor funerare din marmura:

 • Pretul foarte mic datorita faptului ca marmura se exploateaza de la noi din tara.
 • Contin sculpturi pronuntate si diverse
 • Exista sute de modele diferite
 • Marmura de Ruschita este una dintre cele mai calitative tipuri de marmura din lume


Dezavantajele monumentelor funerare din marmura:

 • Dupa un anumit numar de ani isi pierde luciul, fiind necesara o relustruire.
 • Trebuie intretinute periodic (trebuie spalate si tratate o data sau de doua ori pe an) pentru a-si pastra fumusetea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *