Aderentele abdominale

In acest articol:

  • Ce sunt aderentele abdominale?
  • Simptome
  • Diagnostic
  • Preventie
  • Tratament
  • Cand sa apelezi de urgenta la un medic?
  • Pronostic

Ce sunt aderentele abdominale?

Aderentele abdominale sunt urme de tesut fibros ce se formeaza pe organele abdomenului, cauzand lipirea organelor intre ele sau de peretele abdominal. Acest lucru se intampla de obicei dupa anumite interventii chirurgicale, cand organele sunt atinse de echipa de operatie si sunt temporar deplasate de la locul lor. Acestea mai pot deasemenea aparea in cazul persoanelor ce au dezvoltat o peritonita, infectie ce afecteaza membrana ce captuseste peretii cavitatii abdominale. Peritonita isi poate face aparitia ca urmare a unei apendicite sau a altei infectii la nivelul abdomenului. O alta cauza a aderentelor o reprezinta endometrioza, o afectiune ce afecteaza femeile, fiind capabila sa creeze adevarate traume abdominale.

La majoritatea pacientilor, aderentele abdominale nu cauzeaza probleme de sanatate. Doar la un numar mic de persoane, acestea cauzeaza blocajul intestinelor, numit si obstructie intestinala. In 5% din cazuri, aceasta provoaca decesul. Cateodata, partea de intestin afectata de catre aderentele abdominale se poate bloca si debloca in acelasi timp, cauzand simptome ambigue. In aproximativ 10% din cazurile minore de obstructie intestinala, o portiune din intestin se rasuceste strans in jurul unei benzi de aderente. Astfel sangele este impiedicat sa circule normal spre intestinul rasucit, cauzandu-se ”strangularea”, iar acea parte de intestin incepe sa moara. Cand se intampla acest lucru, persoana trebuie operata de urgenta. Rata de mortalitate este cu 37% mai ridicata in cazul pacientilor care dezvolta ”strangulare”.
Aderentele abdominale sunt foarte rare in cazul persoanelor care nu au suferit interventii chirurgicale la nivelul abdomenului.
Simptome
La majoritatea oamenilor, aderentele abdominale nu cauzeaza niciun simptom. Aderentele care blocheaza partial intestinul din cand in cand pot cauza crampe si crize de dureri abdominale.
Mai ingrijoratoare sunt obstructiile intestinale care cauzeaza urmatoarele simptome:
• Crampe si durere severa la nivelul abdomenului.
• Greata si varsaturi
• Umflarea abdomenului
• Imposibilitatea de eliminare a gazelor.
• Semne de deshidratare precum: uscarea pielii, limba si gura uscata, sete inexplicabila, urinare rara, puls ridicat si tensiune arteriala scazuta.
Daca intestinul este strangulat, pacientii dezvolta de obicei dureri abdominale severe, ocazionale sau constante. Abdomenul este umflat si sensibil la atingere. Persoanele afectate pot acuza si simptome sistemice de boala precum febra, ritm cardiac crescut si tensiune arteriala scazuta.
Diagnostic
Pentru a va putea emite un diagnostic, medicul va va examina abdomenul cu foarte mare atentie. El va examina deasemenea si rectul. Daca sunteti femeie, doctorul va efectua un consult pelvian. Pentru a gasi mai multe dovezi specifice acestui diagnostic, doctorul va va indruma sa faceti analize de sange si raze pentru piept si abdomen. Pentru pacientii suspectati de ocluzie sau strangulare intestinala , este foarte probabil ca diagnosticul sa poata fi confirmat doar in timpul operatiei.
Preventie
Nu exista o metoda de preventie a aderentelor. De aceea, doctorii nu se grabesc atunci cand este vorba despre o interventie chirurgicala la nivelul abdomenului decat daca este neaparat necesara. Daca urmeaza sa suferi o operatie pe abdomen, riscul de aparitie al aderentelor abdominale poate fi scazut daca esti supus la o interventie chirurgicala blanda si prin renuntul la manusile sterile cu pudra.
Tratament
Ocluziile intestinale usoare ce sunt cauzate de aderente abdominale necesita operatie in aproape fiecare situatie. In caz de ocluzie intestinala partiala sau totala fara simptome severe, interventia poate fi amanata intre 12 si 14 ore pentru hidratarea intravenoasa a pacientului . In aceasta situatie, un tub mic de absortie introdus din nas pana in stomac poate fi folosit pentru a preveni o eventuala balonare si pentru a calma durerea si greata. Cand aderentele cauzeaza strangulare intestinala, interventia chirurgicala este obligatorie pentru a le elimina astfel incat sangele sa isi reia circulatia iar intestinul sa fie refacut.
Cand sa apelezi de urgenta la un medic?
Nu ezita sa iti suni medicul in caz de dureri abdominale severe, febra, greata, varsaturi si scaune rare.
Pronostic

Aderentele abdominale pot fi tratate, dar pot reaparea. Pentru ca operatia este atat cauza cat si tratamentul, problema se poate reintoarce. De exemplu, cand interventia chirurgicala este realizata pentru a indeparta o ocluzie intestinala cauzata de aderente, acestea se formeaza din nou si creaza o noua ocluzie in 21% din cazuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *