Astmul

Astmul este o inflamatie cronica a bronhiilor (caile respiratorii), care provoacă umflarea si ingustarea (constrictia) cailor respiratorii. Rezultatul este dificultăți de respirație. Îngustarea bronșica este, de obicei, fie în totalitate sau cel puțin parțial reversibilă cu tratamente.

Bronhiile care sunt cronic inflamate pot deveni excesiv de sensibile la alergeni sau iritanti. Caile respiratorii pot deveni “iritate” și să rămână într-o stare de sensibilitate sporită. Aceasta se numește “hiperreactivitate bronșică” . Este posibil sa existe un spectru de hiperreactivitate bronșică la toți indivizii. Cu toate acestea, este clar că astmaticii si persoanele alergice au un grad mai mare de hiperreactivitate bronșică decat oamenii nonastmatici și nonalergici. La persoanele sensibile, bronhiile au mai multe sanse de a se umfla și contracta atunci când sunt expuse la declansatori, cum ar fi alergenii, fumul de țigară.

Astmul afectează oamenii diferit. Fiecare individ este unic în gradul de reactivitate la mediul declansator. Acest lucru influențează în mod natural tipul și doza de medicamente prescrise, care pot varia de la un individ la altul.

De la trecut la prezent

Medicii din Grecia antică au folosit cuvântul astm pentru a descrie lipsa de aer. Ei credeau că astmul a fost derivat de la dezechilibrele interne, care ar putea fi restaurate prin remedii cu dieta, plante sau schimbari in stilul de viață. Astmul este acum boala cronica cea mai frecventa la copii, care afecteaza unul din 15. În America de Nord, 5% dintre adulți sunt, de asemenea, afectati. În total, există aproximativ 1 milion de canadieni și 15 de milioane de americani care sufera de aceasta boala.

Numărul de cazuri noi și rata anuală de spitalizare pentru astm au crescut cu aproximativ 30% în ultimii 20 de ani. Chiar si cu tratament, decesele de astm în rândul tinerilor s-au dublat.

Astmul provoacă o ingustare a cailor respiratorii care interferează cu evoluția normală a aerului in si din plamani. Astmul implica numai bronhiile si nu afecteaza sacii de aer sau tesutul pulmonar. Îngustarea care apare în astm este cauzată de trei factori majori: inflamație, bronhospasm, și hiperreactivitate.

 

 

Astmul

Inflamația

Primul și cel mai important factor care provoacă îngustarea tuburilor bronșice este inflamatia. Bronhiile devin rosii, iritate, și umflate. Această inflamație crește grosimea peretelui  tuburilor bronșice și, astfel, duce la un pasaj mai mic de aer pentru a trece prin ele. Inflamația apare ca răspuns la un alergen sau iritant și rezultă din acțiunea de mediatori chimici (histamină, leucotriene, și altele). Țesuturile inflamate produc un exces de mucus în tuburi. Mucusul se poate strange in grupuri impreuna si formeaza “prize”, care pot bloca caile respiratorii mai mici.

Bronhospasm

Muschii din jurul tuburilor bronșice se strânge în timpul unui atac de astm. Aceasta constrictie musculara a cailor respiratorii se numește bronhospasm. Bronhospasmul face caile respiratorii sa se restrânga și mai mult. Mediatorii chimici și nervii în tuburile bronșice determina muschii de a se contracta.

Simptomele astmului pot fi activate sau agravate de mulți agenți. Nu toti astmaticii reacționează la aceiasi declansatori. In plus, efectul pe care fiecare declanșare il are asupra plămânilor variază de la un individ la altul. În general, gradul de severitate al astmulu depinde de cât de multi agenții activeaza simptomele și cât de sensibili sunt plămânii. Cei mai multi dintre acesti declansatori pot agrava, de asemenea, simptomele nazale sau oculare.

Alergeni 

Polen “de sezon”
acarienii din praf , animale de companie, și insecte
alimente, cum ar fi pește, ouă, alune, nuci, lapte de vacă, și soia
aditivi, cum ar fi sulfiti
Agenții legati de muncă, cum ar fi latex și formaldehidă

Aproximativ 80% dintre copii si 50% dintre adulti cu astm au, de asemenea, alergii.
Iritanti

infecții respiratorii, cum ar fi cele cauzate de “răceli,” bronșită, și sinuzite
medicamente, cum ar fi aspirina, antiinflamatoare si beta-blocante (utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale și a altor boli de inimă)
fumul de tutun
factorii din aer liber, cum ar fi, schimbarile de vreme , ceata și fumul de la masini
Factorii din interior, cum ar fi vopsele, detergenți, deodorante, produse chimice, și parfumuri
pe timp de noapte

Factorii legati de muncă, cum ar fi produsele chimice, pulberi, gaze și metale
factori emoționali, cum ar fi râs, plâns, strigat, și primejdie
factori hormonali, cum ar fi în sindromul premenstrual

Următoarele sunt cele patru mari simptome de astm recunoscute:

Dificultăți de respirație, în special la efort sau pe timp de noapte
Respirație șuierătoare
Tusea poate fi cronica, este de obicei mai rau pe timp de noapte și dimineața devreme
Senzație de apăsare în piept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *