Ecografia abdominala

In acest articol:

  • Ce este ecografia?
  • Utilizarea ecografiei abdominale

Ce este ecografia?

Ecografia se foloseste de ultrasunete in locul radiatiilor pentru a genera imagini ale organelor si ale altor structuri dinauntrul corpului. Aceasta tehnica este asemanatoare radarelor, folosite inca din cel de-al doilea razboi mondial pentru detectarea avioanelor, rachetelor si submarinelor.

Pentru a obtine imaginile miscatoare nesesare, specialistul in ecografie, se foloseste de un captator pentru ultrasunete, dispozitiv asemanator unui microfon. Captatorul transmite unde de sunete in interiorul organismului si primeste inapoi ecouri pe care un computer le transforma in imagini ce se pot vizualiza pe un monitor.

Pe langa ecografia de tip traditionala, mai exista si cea Doppler care pe langa faptul ca monitorizeaza structurile interne ale organismului, examineaza si masoara fluxul sangelui in vasele de sange. Ultrasunetele Doppler sunt foarte importante in detectarea anumitor blocaje sau afectiuni ale circulatiei sangelui, precum cheagurile sau artrita (boala ce provoaca ingustarea vaselor de sange).

Utilizarea ecografiei abdominale

Ecografia abdominala este extrem de folositoare in observarea si evaluarea urmatoarelor organe si structuri interne:

• Aorta abdominala si alte vase de sange prezente in cavitatea abdominala
• Vezica biliara
• Rinichii
• Ficatul
• Pancreasul
• Splina
Ecografia abdominala este de asemenea foarte bine utilizata si in examinarea femeilor insarcinate fiind extrem de necesara pentru monitorizarea fatului in timpul celor noua luni de sarcina.

Prin intermediul acesteia, doctorul mai poate depista pietre la rinichi, poate examina ficatul si rinichii pentru descoperirea unor eventuale tumori, sau chiar poate verifica marimea aortei.

Din cauza ca ultrasunetele sunt dificil de transmis prin aer sau gaz, o ecografie abdominala este ineficienta in cazul examinarii intestinelor. Mai mult, ecografiile sunt greu de utilizat si in cazul persoanelor supraponderale sau obeze datorita cantitatii mari de grasime ce se afla deasupra organelor sau tesuturilor ce urmeaza a fi analizate.

Daca urmeaza sa faceti o ecografie abdominala, atunci ar trebui sa stiti ca nu este indicat sa mancati in ziua respectiva deoarece in procesul de digestie, intestinele sunt pline de aer sau gaze, fapt ce ingreuneaza slujba ultrasunetelor. De asemenea, spuneti doctorului daca sunteti diabetic si luati insulina, deoarece aceasta scade glicemia dupa o perioada de nemancare.

Cum se realizeaza ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este usor de realizat, intr-un timp relativ scurt si fara sa provoace durere. Astfel, doctorul va va cere sa va asezati pe spate pe un pat de examinare. Un asistent sau chiar medicul va aplica pe suprafata abdomenului un lubrifiant pentru alunecarea captatorului cu usurinta pe piele, reducand si aparitia micilor goluri de aer care ar putea incetosa imaginile obtinute cu ajutorul ultrasunetelor.

Daca sunteti supusi unei ecografii Doppler, pentru o evaluarea a fluxului sanguin, atunci ve-ti putea auzi chiar dumneavoastra propriul puls.

Rezultatele ecografiilor abdominale pot fi date pe loc sau in cel mai rau caz in 2-3 zile. In anumite cazuri, doctorul ce v-a examinat, inregistreaza ecografia pe un C.D. si o transmite mai departe unui alt specialist pentru confirmarea rezultatelor.

La fel ca toate celelalte tipuri de ecografii, nici cea abdominala nu prezinta riscuri pentru sanatatea pacientului chiar daca este realizata frecvent, deoarece aceasta nu presupune folosirea radiatiilor ionizante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *