Gandacii de bucatarie si cum scapam de ei

Un gandac de bucatarie este o insecta daunatoare care este cea in mai mare parte găsita în jurul caselor. Ele sunt foarte urâte deoarece invadeaza casa mai ales în jurul bucătăriei și contamineaza alimentele.

Ei se hrănesc cu resturi de alimente și, prin urmare, este recomandabil să se mențină bucataria foarte curata. În afară de deteriorarea bunurilor și de contaminarea alimentelor gandacii sunt, de asemenea, un pericol pentru sănătate, deoarece răspândesc boli. Este cunoscut faptul că prezența lor poate duce la răspândirea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Salmonella, care poate duce la astm la copii. În afară de problemele de sănătate, ei interfereaza cu echipamente electronicele de la domiciliu ceea ce poate duce la o problemă majoră. Există totuși diverse feluri  de a scapa de gandaci odată ce au infestat casa.

Cum arata gândacii de bucătărie?
Gandacii de bucatarie sunt insecte mari, care variază în mărime de la 12-30 mm. Ei au antene lungi și două perechi de aripi. Cel mai frecvent întâlniti sunt gândacii de bucătărie germani și orientali. Ei mananca aproape orice, se inmultesc rapid, tolereaza o gamă largă de boli și se pot răspândi cu ușurință de la un loc la altul.

Cum știu dacă am o problemă cu gândacii?
Deși gândacii apar în general pe timp de noapte, în cazul în care există o infestare, gândacii pot fi observati în timpul zilei . Puteți găsi ouă, care sunt de culoare maro lungi de aproximativ 10 mm și pot fi uneori văzute agățate pe partea din spate a unui gândac de bucătărie. Puteți vedea, de asemenea fecale de gandac in bucatarie, care arata ca piperul negru. Un miros acru puternic este deseori prezent în cazul în care există o infestare gravă. Capcanele lipicioase pot fi utilizate pentru a evalua gradul de infestare anterior unui tratament.

 

Gandacii de bucatarie si cum scapam de ei

Unde le place să trăiască?
Gandacii de bucatarie pot fi adesea găsiti în medii calde, de interior, de obicei, în cazul în care produsele alimentare sunt stocate sau manipulate, de exemplu, în bucătărie. Ei vor petrece cea mai mare a zilei ascunsi în crăpături și în jurul canalizarii și conductelor. Ei sunt cel mai activi pe timp de noapte, iar în cazul în care   lumina este aprinsa ei vor fugi foarte repede sa se ascunda. Gândacii prefera locurile calde, umede, cu surse de alimentare disponibile, astfel eliminând acele medii atractive poate ajuta la prevenirea infestării cu gândaci de bucătărie.

Care sunt riscurile de sănătate asociate cu gândacii?
1) Gandacii transporta germeni de toxiinfecții alimentare pe corpurile lor și sunt responsabili pentru răspândirea de dizenterie și gastro-enterită.

2) Ei se vor alimenta cu aproape orice, inclusiv materii fecale. Contaminarea alimentelor va avea loc atunci când insectele vin in contact cu alimente, suprafetele de preparare a alimentelor și ustensile sau prin contaminare cu fecale de produse alimentare.

3) saliva, excrementele și organismele de descompunere ale gândacilor conțin proteine alergene cunoscute pentru a declanșa alergii și a crește severitatea simptomelor de astm, in special la copii. Acestia  transmit  mecanic boli, cum ar fi bacteriile care cauzează intoxicații alimentare, și sunt cunoscuti pentru a răspândi 33 de tipuri diferite de bacterii, șase viermi paraziți și alte cel puțin șapte tipuri de agenți patogeni umani.

4) Chiar mai grav este posibilitatea ca acestia răspândesc boli care pun în pericol sanatatea. Acestea se pot întinde de la hepatita A, holera, dizenterie, și o varietate de bacterii sau infecții virale. Viermii paraziți pot fi, de asemenea, transmisi prin intermediul acestor dăunători. Simptome cum ar fi diareea, sau scaun cu sange, si crampe abdominale sunt doar câteva dintre problemele pe care aceste insecte le pot provoca.

Cum să scapi de gandaci
Poate fi dificil, deoarece ouăle sunt adesea ascunse in crăpături și fisuri.

În primul rând va trebui sa gasiti locul unde gândacii trăiesc în scopul de a ști de unde să începeti. Pentru a găsi locul lor de habitat, va trebui să așteptați sa se intunece, pentru ca gandacii ies în timpul nopții pentru a se hrăni.

 

Gandacii de bucatarie si cum scapam de ei

 Foloseste un spray insecticid 

Ia un insecticid care este etichetat pentru utilizare împotriva gândacilor, și se pulverizează oriunde gândacii s-ar putea ascunde la intrarea în casă, inclusiv de-a lungul pereților, în fisuri, și în orificiile de ventilație.

O modalitate simplă și eficientă pentru a atrage gândacii in capcana este cu un borcan plasat lângă un perete. Orice momeala poate fi plasata în borcan.
Daca cumperi un spray de gandaci pentru exterior, acesta va funcționa în interior mult mai bine. Pune-l într-o sticla cu pulverizator și se pulverizează soluția în dulapuri de bucatarie in sensul acelor de ceasornic în timp ce va țineți respirația. Sprayati repede și iesiti afară și lăsați ferestrele închise pentru o zi.

Apa si sapun

Folosiți o soluție simplă cu apă și săpun. Acest lucru este cel mai ușor de făcut. Puteți stropi, pulveriza sau arunca pur și simplu  pe gandaci. Chiar 2 sau 3 picături ii poate ucide, dacă sunt folosite în mod eficient. Asigurați-vă că face contact cu capul gândacilor și abdomenului inferior. Apa si sapunul formează o peliculă subțire pe porii respiratorii, și e eficientă provocând  moartea. Încercați acest lucru și veți avea rezultate uimitoare.

După ce ati scăpat de gandaci, asigurați-vă că vă curățați bine casa prin menținerea ordinii si igienei adecvate, în scopul de a preveni o invazie. Puteți aspira toată casa și acest lucru va ajuta pentru a scapa de alergeni adusi de gandaci. Aspirarea, de asemenea, ajută la eliminarea gândacilor morți împreună cu ouăle lor.

Preveniti reinfestarea

Nu se permite ca vasele murdare să se acumuleze în chiuvetă și să rămână acolo peste noapte.
Păstrati resturi de mâncare în frigider sau în recipiente cu capac etanș.
Scoateți gunoiul din casă în mod regulat.
Verificați periodic și curățați frigiderul sau congelatorul.
Sigilati fisurile din casa pentru a preveni intrarea dăunătorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *