Cancerul: Semne si simptome ce ne trimit la medic

Pentru combaterea larga a cancerului in randul populatiei este de o mare importanta ca, alaturi de prevenirea, depistarea si tratamentul starilor precanceroase, sa existe o depistare timpurie a acestuia. Dupa perioada de inertie patologica a proceselor trofice, care caracterizeaza starea precanceroasa, datorita actiunii indelungate a unor factori despre care vom vorbi, procesul patologic local poate suferi o transformare maligna. De obicei acest aspect al cancerului se traduce prin anumite semne care pot vesti aparitia tumorii maligne. Cunoasterea unora dintre aceste semne este un lucru de o importanta majora. In cele ce urmeaza vom enumera cateva dintre semnele avertizoare ale acestei maladii. Este bine de stiut ca acestea trebuiesc bine insusite si la ivirea lor sa ne prezentam cat mai devreme la medic. Tratat in stadiu precoce, cancerul, este de cele mai multe ori, vindecabil.
Simptomele si leziunile in spatele carora se poate ascunde uneori cancerul se pot grupa si formula in felul urmator:

1. Umflaturi, ingrosari, intarituri, noduli sau crescaturi,adica tumori, chiar nedureroase, oriunde s-ar ivi pe corp si mai ales pe piele, la san, pe buze, pe limba, la gat, in zona inghinala, intr-un muschi, la o incheietura sau pe un os.

2. Rani, ulceratii, cruste, eroziuni cornice, oriunde s-ar afla, daca nu se vindeca repede sau se refac dupa tratament; pete albicioase vechi, ingrosate, ulcerate, sangerande, pe buze, gingii, limba sau in alta parte a gurii.

3. Negi sau pete colorate, din nastere sau ivite mai tarziu, sau cicatrice vicioase, mai ales dupa arsuri, daca toate acestea se modifica, adica isi schimba culoarea, dau mancarimi, se inrosesc, se inflameaza sau cresc, ulcereaza sau sangereaza, sau daca devin dureroase.

4. Sangerari repetate din nas sau din gura, varsaturi cu sange, ivirea scaunului in sange sau in urina.
5. La femei: scurgeri si sangerari din san, scurgeri vaginale albicioase sau rosietice care pateaza rufaria, sangerari sau pierderi de sange repetate sau prelungite, sau aparute in afara menstruatiilor, sau `revenirea menstruatiilor` la femeile mai in varsta (in menopauza).

6. Greutate sau durere la inghitit, care in loc sa treaca se accentueaza, lipsa poftei de mancare, indigestii repetate si de lunga durata, constipatii prelungite care rezista la laxative, scaune de culoare neagra la personae de peste 35-40 de ani.

7. Raguseala si tuse seaca care tin de multa vreme si nu trec prin tratament, expectoratii rosiatice sau cu sange.

8. Anemie nejustificata la personae de peste 25-40 de ani, culoare schimbata a fetei si a buzelor (mai palide).

9. Oboseala si slabiciune, scaderea puterii de munca; scaderea in greutate aparuta in scurt timp si care merge repede si progresiv, toate acestea fara cauza cunoscuta.

10. Durerea ca simptom unic nu se intalneste decat foarte rar, la inceputul bolii in cancer; ea apare de cele mai multe ori numai in stadiile inaintate, cand durerea este de regula asociata cu unul sau mai multe dintre semnele sau simptomele precedente.

Semnele de mai sus nu sunt semne sigure de cancer, pentru ca ele se pot intalni si in multe alte boli, mai putin primejdioase; dar cautarea lor sistematica este de un real folos in practica diagnosticului de suspiciune a cancerului. Insusirea temeinica a acestor semne ne da incredere ca suntem inarmati impotriva pericolului, deoarece chiar in cazul descoperirii cancerului, tratamentul facut la timp poate aduce vindecarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *