Hipotiroidismul

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o afectiune caracterizata prin productia anormal de scazuta de hormon tiroidian. Există multe tulburări care duc la hipotiroidism. Aceste tulburari pot implica în mod direct sau indirect, glanda tiroida. Deoarece hormonul tiroidian afectează creșterea, dezvoltarea, si multe procese celulare, hormonii tiroidieni inadecvati au consecințe extinse pentru organism.

Care sunt hormonii tiroidieni?

Hormonii tiroidieni sunt produsi de glanda tiroida. Această glandă este situată în partea de jos a gâtului, sub mărul lui Adam. Glanda se afla în jurul traheei și are o formă care este similara cu un fluture – format din două aripi (lobi) și atașat de o parte de mijloc (istm).

Glanda tiroida foloseste iodul (cea mai mare parte disponibil  din alimente). Hormonii tiroidieni sunt tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), care reprezintă 99% și 1% de hormoni tiroidieni prezenti în sânge. Cu toate acestea, hormonul cu activitate biologică mare este T3. Odată eliberat din glanda tiroida in sange, o cantitate mare de T4 este transformata in T3 – hormon activ care afectează metabolismul celulelor.

Tiroida în sine este reglementată de o alta glanda care este situata în creier, numita hipofiza. La rândul său, glanda pituitara este reglementată în parte de tiroida de către o alta glanda numita hipotalamus.

Hipotalamusul elibereaza un hormon numit tireotropină hormonul de eliberare (ALR), care trimite un semnal la glanda pituitara pentru a elibera hormonul stimulator al tiroidei (TSH). La rândul său, TSH trimite un semnal la tiroida pentru a elibera hormoni tiroidieni. Dacă o întrerupere are loc la oricare dintre aceste niveluri, un defect in productia de hormon tiroidian poate duce la un deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidism).

 

Hipotiroidismul

T4 și T3
Rata de productia de hormon tiroidian este controlata de glanda pituitara. Dacă există o cantitate insuficientă de hormon tiroidian care circula in organism pentru a permite funcționarea normală, eliberarea de TSH este crescuta de glanda pituitara, în încercarea de a stimula mai mult productia de hormon tiroidian. În schimb, atunci când există o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni care circula, nivelurile de TSH reduc productia de hormon tiroidian. La persoanele cu hipotiroidism, există un nivel persistent scăzut al circulației hormoni.

Simptomele de hipotiroidism sunt adesea subtile. Ele nu sunt specifice (ceea ce inseamna ca pot imita simptomele multor altor afectiuni) si sunt adesea atribuite la imbatranire. Pacienții cu hipotiroidism usor pot sa nu aiba semne sau simptome. În general, simptomele devin mai evidente cand starea se inrautateste si majoritatea acestor plângeri sunt legate de o incetinire a metabolismului organismului. Simptomele comune sunt enumerate mai jos:

Oboseală
Depresie
Crestere in greutate
Intoleranță la frig
Somnolență
Par aspru, uscat
Constipație
Piele uscată
Crampe musculare
Niveluri crescute de colesterol
Scăderea concentrarii
Dureri vagi
Umflarea picioarelor
Pe masura ce boala devine mai severa, pot exista pungi in jurul ochilor, o incetinire a ritmului cardiac, o scădere a temperaturii corpului, și insuficiență cardiacă. În forma sa cea mai profundă, hipotiroidia severă poate duce la comă si pune viața în pericol. La un individ hipotiroidism grav, coma tinde să fie declanșata de boli severe, interventii chirurgicale, stres, sau leziuni traumatice. Această stare necesită spitalizare și tratament imediat cu hormoni tiroidieni prin injectare.

Corect diagnosticat, hipotiroidismul poate fi complet tratat cu înlocuirea hormonului tiroidian. Pe de altă parte, hipotiroidismul netratat poate duce la cardiomiopatie, agravarea insuficienței cardiace, precum și o acumulare de lichid în jurul plămânilor.

Ce e mai bine pentru tine?

Dacă sunteți îngrijorata că ați putea avea hipotiroidism, trebuie să mențiati simptomele medicului dumneavoastră. Un simplu test de sange este primul pas în diagnostic. De acolo, atât tu cât și medicul puteti decide ce pași ar trebui să fie facuti. Dacă tratamentul este justificat, este important să spuneți medicului orice probleme sau întrebări aveți despre opțiunile disponibile. Amintiți-vă că boala tiroidiana este foarte comună și, în mâini bune, hipotiroidismul este ușor de abordat și tratat.

Hipotiroidismul dintr-o privire

Hipotiroidismul se referă la o stare în care producția de hormoni tiroidieni este sub normal.
Există multe tulburări care duc la hipotiroidism.
Glanda tiroida este reglementata de o alta glanda care este situata în creier, glanda pituitara.
Hipotiroidismul este o boala foarte frecventa
Simptomele de hipotiroidism sunt adesea subtile.
Un test de sange este facut pentru a confirma hipotiroidismul.
Cu excepția anumitor boli, tratamentul pentru hipotiroidism necesită mult tratament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *