Mancatul pe baza emotionala

În ultimii ani, o atenție  mare a fost axata pe problema  mancatului emotional, atât pentru femei cat  și pentru bărbați. De fapt, unii experti au mers atât de departe încât să pretindă că creșterea în greutate mai poate fi pusa pe seama mancatului emotional.
Astăzi, se estimeaza ca 75 la suta din mancatul in exces este atribuit emoțiilor. Pentru un număr de oameni, mancatul in exces provine de la anxietate. De exemplu, dacă  va treziti ca  dati gata o punga intreaga de chips-uri, este posibil ca anxietatea este cauza. În timp ce mulți oameni se lupta cu alcoolul si drogurile, desi nu sunt un antidot la anxietate, altii nu pot înțelege că se complac în confortul produselor alimentare, în scopul de a combate anxietatea, ceea ce  poate fi periculos, de asemenea.Mancatul pe baza emotionala
 În alte cazuri, supraalimentarea poate fi rezultatul depresiei. Dacă te simțiți obosita, fara speranta, ai pierdut interesul pentru activitatile tale normale, ai putea fi suferi un episod depresiv. În scopul de a rezolva aceste sentimente incomode, oamenii pot apela la produsele alimentare într-un efort de a se  înveseli. Problema este că produsele alimentare pot duce la cresterea in greutate, care poate duce la agravarea depresiei.
 Supraalimentarea poate fi un simptom de plictiseală. Un individ isi poate da seama că nu are nimic mai bun de făcut decât sa manance. Acest lucru poate fi valabil mai ales atunci când ne uitam la televizor sau navigam pe Internet. Mai degrabă decât încercarea de a determina o cauză pentru plictiseala, o persoană poate încerca  sa se  complaca într-o mare de grasimi, si  alimente pline de calorii.
Mancatul pe baza emotionala
 Cum stii daca mananci pe baza emotionala? Pune-ti câteva întrebări cheie: Am tendința de a mânca atunci când îmi fac griji? Cand sunt speriata? Trista? Mananc  pentru a-mi  ridica starea de spirit?Petrec mai mult timp mancand decat sa ma angajez în alte activități ? Dupa ce mananc sunt dezamagita de mine ?Ma aflu intr-o  cotitură si incerc sa fac fata mortii unei persoane dragi … unui divorț … ? Dacă răspunsurile la oricare dintre aceste întrebări este “da”, mancati in exces doar din motive emotionale.
 După ce te-ai identificat, va trebui să iei măsuri pentru a corecta comportamentul. Poate că tehnica cea mai eficientă este diversiunea. Cu alte cuvinte, în cazul în care vrei sa  ajungi la prajituri, gaseste  un alt tip de  activitate in care sa te angajezi.  Răspunsul ar putea fi  o plimbare, kickboxing, sau dans. Sau ar putea fi ceva mai puțin solicitant fizic, cum ar fi  croșetatul sau cusutul. Ideea este sa faci ceva cu mâinile … și, cu restul corpului …  În timp,s-ar putea ca nevoia de a manca sa dispara pe măsură ce  te implici in alte activități.
 Un alt pas eficient ar putea fi identificarea factorilor declansatori pentru mancatul emotional. Ai tendinta de a infuleca în cursul dimineții, la mijlocul dupa-amiezii, sau chiar inainte de culcare? Ciugulesti în timp ce te uiti la televizor, sau stai  la calculator, sau atunci când stai în fotoliul preferat? Raspunzandu-ti la  aceste întrebări, poți identifica momentul din zi când  mananci prea mult. Cu ajutorul acestor informații, poti învăța să redirectionezi comportamentul spre altceva.
 Cu toate acestea, o alta tehnica utila este de a dezvolta o rețea de sprijin pentru a te ajuta să combaterea supraalimentarii. Membrii echipei de sprijinul  ar putea fii soțul, copii, părinții, prietenii, sau alti apropiati. Dacă vă simți nevoia de a manca prea mult, contacteaza un membru al echipei de sprijin. Vorbind prin emoțiile tale ai putea beneficia de eliberare emotionala, făcând inutilă supraalimentarea.
 Daca anxietatea sau depresia persistă,  ia în considerare sa mergi la un psihoterapeut. El sau ea te poate ajuta să dezvolti mecanisme mai eficiente de a combate mancatul emotional. Dacă ti se pare dificil să vorbesti cu prietenii sau cu familia ta despre supraalimentare, un psihoterapeut te poate ajuta sa  depășesti aceasta problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *