Schizofrenia

Schizofrenia este o tulburare a creierului cronica, severa,  care a afectat oamenii de-a lungul istoriei. Aproximativ 1 la suta dintre americani au aceasta boala.
Persoanele cu aceasta tulburare pot auzi voci pe care alte persoane nu le aud. Ei pot crede ca alți oameni le citesc gandurile, ii controleaza  sau complotează să le facă rău. Acest lucru poate înspăimânta oamenii, determinandu-i  să stea retrasi sau sa fie extrem de agitati.
Persoanele cu schizofrenie nu pot să aiba un sens atunci când vorbesc. Ei pot sa stea ore in sir fara sa se miste sau sa vorbeasca. Uneori, oamenii cu schizofrenie par perfect în regulă până când  vorbesc despre ceea ce gandesc cu adevărat. Multe persoane cu schizofrenie au dificultăți în a avea un loc de muncă sau a-si purta de grija, astfel încât  se bazeaza pe alții pentru ajutor.
Tratamentul ajuta la ameliorarea simptomelor de schizofrenie dar cei mai mulți oameni care au aceasta tulburare se confrunta cu simptome pe tot parcursul vieții lor. Cu toate acestea, multe persoane cu schizofrenie pot duce o viață plină de satisfacții și semnificativa în comunitățile lor. Cercetatorii dezvolta mai multe medicamente eficiente și utilizarea de noi instrumente de cercetare pentru a intelege cauzele  schizofreniei. În anii următori, acest lucru poate ajuta la prevenirea si tratarea mai eficienta a simptomelor schizofreniei. Aceste simptome se impart  în trei mari categorii: simptome pozitive, simptome negative, și simptome cognitive.
Schizofrenia
Simptome pozitive
Simptomele pozitive sunt comportamente psihotice observate la persoanele sănătoase. Persoanele cu simptome pozitive de multe ori “pierd legătura” cu realitatea. Aceste simptome pot veni și pleca. Uneori, ele sunt severe și în unele momente greu de remarcat, în funcție  dacă persoana primește un tratament. Acestea includ următoarele:
Halucinațiile sunt lucruri pe care un om le vede, aude, miroase, sau simte dar nimeni altcineva nu poate vedea, auzi, mirosi, sau  simti. “Vocile” sunt cel mai frecvent tip de halucinație în schizofrenie. Multe persoane cu aceasta tulburare aud voci. Vocile pot vorbi cu persoana cu privire la comportamentul său, obliga persoana sa faca anumite lucruri, sau avertizeaza persoana de pericol. Uneori vocile vorbesc una cu cealalta. Persoanele cu schizofrenie pot auzi voci pentru o lungă perioadă de timp înainte ca familia și prietenii sa  observe problema.
Alte tipuri de halucinații includ a vedea  oameni sau obiecte care nu sunt acolo, a simti mirosuri pe care nimeni altcineva nu le detectează, și senzații, cum ar fi degetele invizibile.
Iluziile sunt convingeri false, care nu fac parte din cultura persoanei și nu se schimbă. Persoana crede in iluzii, chiar și după ce alți oameni dovedesc că credințele lor nu sunt adevărate sau logice. Persoanele cu schizofrenie pot avea iluzii, care par bizare, cum ar fi  că vecinii le pot controla comportamentul  cu valuri magnetice. Ele pot, de asemenea, crede ca oamenii de la televizor le direcționeaza mesaje speciale, sau că posturile de radio le transmit gândurile cu voce tare pentru ceilalți. Uneori, ei cred că sunt altcineva, cum ar fi un personaj istoric celebru. Ele pot avea iluzii paranoice și cred că alții încearcă să le facă rău, cum ar fi prin înșelăciune, hărțuire, otrăvire, spionaj, sau complot împotriva acestora sau a oamenilor  de care le pasă. Aceste convingeri sunt numite “iluzii de persecuție.”
Tulburările de gândire sunt moduri neobișnuite sau disfuncționale de gândire. O formă de tulburare  se numește “gândire dezorganizata.” Acest lucru se intampla atunci când o persoană are probleme în organizarea gândurilor ei. Ele pot vorbi într-un mod deformat, care este greu de înțeles. O altă formă este numita “blocarea gândirii.” Acest lucru se intampla când o persoană se oprește brusc din vorbit în mijlocul unui gând. Când a fost întrebata de ce nu a  mai vorbit, persoana poate spune că a simțit ca și cum gândul i-a fost luat din cap. În cele din urmă, o persoană cu o tulburare de gândire ar putea forma cuvinte lipsite de sens, sau “neologisme”.
Tulburările de mișcare pot apărea ca miscarile agitate ale corpului. O persoană cu o tulburare de mișcare se poate repeta anumite miscari. În cealaltă extremă, o persoană poate deveni catatonica. Catatonia este o stare în care o persoană nu se mișcă și nu răspunde.
Simptomele negative
Simptomele negative sunt asociate cu intreruperi ale emotiilor si comportamentelor normale. Aceste simptome sunt mai greu de recunoscut, ca parte a tulburarii și pot fi confundate cu depresia.
Aceste simptome includ următoarele:
“Efectul plat” (fața unei persoane care nu se mișcă sau vorbește cu o voce monotonă sau plictisitoare)
-Lipsa de placere in viata de zi cu zi
-Lipsa capacității de a începe și susține activitățile planificate
-Lipsa de comunicare si interacționare.
Persoanele cu simptome negative au nevoie de ajutor in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Ele neglijează de multe ori igiena personală de bază. Acest lucru poate ii poate face sa para lenesi sau nu doresc sa se ajute singuri, dar problemele sunt simptomele cauzate de schizofrenie.
Simptomele cognitive
Simptomele cognitive sunt subtile. Ca simptomele negative, simptomele cognitive pot fi dificil de recunoscut, ca parte a tulburarii. Adesea, acestea sunt detectate numai atunci când alte teste sunt efectuate. Simptomele cognitive includ următoarele:
-Slaba “funcționare executivă” (capacitatea de a înțelege și de a folosi informațiile pentru a lua decizii)
-Probleme de concentrare sau  atenție
-Probleme cu memoria (capacitatea de a folosi informațiile imediat după învățare).
Simptomele cognitive de multe ori fac dificila ducerea unei  vieți normale și câștigarea unui trai. Ele pot provoca un mare necaz emoțional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *