Sindromul Down

Sindromul Down este o afectiune cauzata de prezenta unui material genetic suplimentar in celulele din care se dezvolta embrionul. Boala-care este denumita dupa medicul englez John Langdon Down-apare la aproximativ 1 din 800 pana la 1000 de nasteri  si de obicei, produce intarziere mintala cu anomalii fizice distincte.

Incidenta sindromului Down  creste odata cu inaintarea in varsta a  parintilor, in special daca mama are 34 de ani sau mai mult. Riscul este mai mare pentru copiii nascuti din parinti care au mai procreat un copil cu sindrom Down.

Sindromul Down etse de obicei  cauzat de un fenomen genetic numit nondisjunctie, in care o eroare in divizarea celulei,  produce trei copii de cromozom. Un copil nascut  cu sindrom Down are caracteristici fizice distincte -cap mic, hipotomie musculara, profil facial turtit, ochi orientati oblic, radacina a nasului evazata, urechi plasate jos, limba cu caneluri si o singura linie palmara care brazdeaza mijlocul palmei. Persoanele cu sindrom Down sunt extrem de vulnerabile la bolile de inima si mai predispuse decat ceilalti oameni sa faca leucemie, boli de tiroida si sa aiba probleme respiratorii si digestive.  In timp ce femeile cu sindrom Down pot avea menstruatie si sunt fertile,  Barbatii sunt aproape intotdeauna infertili.

Desi gradul de inapoiere mintala variaza mult de la un individ cu sindrom Down la altul, media IQ se incadreaza intre 50 si 60.In general, copiii cu sindrom Down sunt capabili sa dobandeasca deprinderi de viata zilnice si pot fi crescuti acasa. Educatia speciala si antrenamentul ii ajuta sa duca o viata fericita , obisnuita si plina de iubire. Persoanele cu sindrom Down pot trai pana la o varsta medie sau pot ajunge la batranete; oricum, ca adulti, pot fi predispusi la boala Alzheimer, pneumonie si alte boli de plamani.

Este evident ca metabolismul persoanelor cu sindrom Down difera considerabil de cel al persoanelor cu un numar normal de cromozomi. Din aceste diferente apar disfunctia imunologica, problemele de crestere si riscul crescut de a face boala Alzheimer.

Se  poate spune ca persoanele cu sindrom Down au un genotip diferit si pentru ca nevoile lor nutritionale sunt diferite de ale populatiei in general. Cu o nutritie speciala, corecta, este posibil sa se imbunatateasca functiile metabolice  si imunitare, precum si sanatatea in general, chiar daca o vindecare definitiva este imposibila.

Cand hraniti un copil cu sindrom Down fiti rabdatori si asigurati-va ca ii oferiti o dieta echilibrata. Includeti in dieta alimente proaspete, integrale, bogate in proteina vegetala, precum si alimente bogate in magneziu, ca zarzavaturile proaspete, smochinele, carnea, pestele si fructele demare, alunele si semintele, tofu, melasa, merele, budinca de malai, orezul,  caisele si drojdia. Reduceti consumul de alimente bogate in gluten, ca graul, secara, orzul si ovazul. Evitati alimentele procesate, zaharul, produsele lactate si alcoolul.

Fiti cel care controleaza si hraneste copilul, pe cat posibil.

Faceti zilnic exercitii, inclusiv exercitii de respiratie. Ajuta la oxigenarea creierului.

Aveti in vedere stimularea din mediu. Puneti muzica, studiile arata ca este buna muzica clasica. Dati-i jucarii si obiecte nepericuloasa, care sa-i starneasca dorinta de a le cerceta. Vorbiti-i si intreactionati cu copilul dvs. Implicati-l cat de mult posibil in orice faceti.

Stabiliti obiective realiste in legatura cu copilul bolnav si nu uitati de nevoile emotionale ale celorlalti copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *