Acneea

In acest articol:
Ce este acneea?
• Simptome
• Diagnostic
• Preventie
• Tratament
• Cand sa apelati la un medic?
• Pronostic

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune comuna a tesutului dermatic si este cauzata de inflamatia foliculelor de par si a glandelor sebacee de la nivelul pielii.
Foliculele sunt niste adancituri minuscule din care cresc firele de par. Principala activitate a glandelor sebacee este producerea sebumului. Acesta ajuta la hidratarea naturala a parului si a pielii.
Acneea debuteaza de obicei in perioada pubertatii. Apare in momentul in care glandele sebacee ale pielii sunt supra-stimulate in producerea sebumului iar celulele dermatice nu se dezvolta in mod normal. Aceste celule cu o consistenta lipicioasa blocheaza foliculii de par de la nivelul pielii sa absoarba sebumul. Astfel foliculii blocati cu sebum permit multiplicarea bacteriilor, fapt ce conduce la inflamare si la aparitia cosurilor(pustulelor) si a punctelor rosii.
In timpul adolescentei, izbucnirea acneei se datoreaza probabil unei cresteri naturale a hormonilor androgeni ce se manifesta pe toata perioada pubertatii. Acesti hormoni stimuleaza glandele sebacee sa produca sebum in exces. De asemenea exista si o multitudine de factori ereditari care isi fac simtita prezenta in aceasta problema.

Alti factori ce pot contribui la aparitia acneei sunt:
• Cosmeticele uleioase
• Umiditatea
• Transpiratia in exces
• Problemele ovariene sau afectiuni ale glandelor suprarenale (adrenale)
• Medicamentele precum:
o Litiul
o Steroizii
Acneea nu este influentata de o dieta alimentara sau de o igiena precara. De fapt, spalarea si curatarea intensiva pot cauza o eruptie acneica mult mai puternica.

Simptome

Acneea poate cauza:
• Aparitia punctelor negre si a punctelor albe (numite si comedoane).

Comedoanele sunt foliculi de par dilatati plini cu sebum care fie si-au facut loc pe suprafata pielii, iar expunerea la aer le-a transformat in puncte negre, fie foliculi care nu au reusit sa strapunga pielea (puncte albe)
Cosuri (pustule)
Acestea sunt foculi de par inflamati. In acest caz bacteriile din foliculi se multiplica, cauzand infectii ale celulelor.
Noduli si chisturi
Aparitia nodulilor si a chisturilor este cauzata de infectii mai puternice ale foliculelor. Acestea se extind mai adanc in interiorul pielii, cauzand aparitia unor proeminente dure si adanci. La fel ca si in cazul cosurilor, nodulii si chisturile sunt cauzati de excesul de sebum si de inmultirea bacteriilor, ce cauzeaza roseata si iritatie.
In cazul adolescentelor si al femeilor, episoadele acneice isi fac simtita prezenta si in timpul ciclurilor menstruale.

Diagnostic

In mod normal, acneea este simplu diagnosticata prin intermediul unui control fizic. Medicul iti va examina astfel fata, pieptul, spatele, bratele si umerii in cautarea comedoanelor, cosurilor , chisturilor sau a nodulilor.
Doctorul iti va adresa de asemenea cateva intrebari cu privire la istoricul tau medical in incercarea de a descoperi factorii ce au contribuit la aparitia acneei. Prin urmare vei fi intrebat/a despre:
• Istoricul menstrual
• Caracteristicile cresterii parului
• Cosmeticele folosite
• Produsele de curatare faciala folosite
• Medicamente

Preventie

Acneea nu poate fi prevenita. Majoritatea persoanelor se confrunta cu problemele specifice acneei. Este de altfel o etapa normala in procesul de crestere si maturizare a unui om. Oricum, exista oameni mult mai predispusi decat altii, la acnee.

Tratament

Acneea poate fi tratata cu:
• Produse de curatare pe baza de acid salicilic. Acestea ajuta la eliminarea sebumului din interiorul comedoanelor.

Peroxid de benzoil
Actiunea acestui medicament consta in:
o Uscarea si exfolierea pielii
o Lupta impotriva dezvoltarii bacteriilor
o Ajuta la curatarea foliculilor de par
Daca aceste tratamente nu sunt eficiente, atunci vor fi necesare folosirea unor medicatii mai puternice, disponibile pe baza de prescriptie medicala precum:
Tretinoin (Retin-A)
Acesta este un medicament sub forma de crema ce este aplicat pe suprafata pielii. Ajuta la curatarea pielii si a foliculilor inflamati. Dar acesta de asemenea creste si sensibilitatea pielii la razele solare. Prin urmare tretinoinul trebuie folosit impreuna cu o crema de protectie solara.
Antibiotice
Anumite antibiotice crema pot fi aplicate direct pe piele pentru reducerea bacteriilor ce provoaca aparitia acneei.
Daca aceste tratamente de suprafata  nu sunt eficiente, atunci acneea este tratata prin intermediul antibioticelor administrate pe cale orala. Dar din cauza faptului ca acest tip de tratament prezinta numeroase reactii adverse, el este administrat doar pe baza unei prescriptii medicale.
Cateva dintre antibioticele orale pot cauza malformatii fetale. De aceea femeile care sunt active din punct de vedere sexual si carora le-au fost prescrise antibiotice anti-acneice, ar trebui sa foloseasca metode contraceptive pe toata durata tratamentului si sa se asigure ca nu au ramas insarcinate.

Cand sa apelati la un medic?

Contactati un medic specialist in cazul in care copilul dumneavoastra sufera de un tip de acnee ce nu poate fi controlata prin intermediul sapunurilor sau a gelurilor de curatat. Amintiti-va ca si o acnee mai usoara poate avea un efect psihologic negativ si dureros asupra viitorului adult.

Pronostic

In marea majoritate a cazurilor, acneea poate fi controlata cu un tratament corespunzator. Nu va ingrijorati daca rezultatele nu se simt decat dupa cateva saptamani. O mare parte dintre tratamentele aplicate pe suprafata pielii au nevoie intre 4 si 8 saptamani pentru a-si face efectul.

Continutul articolului de mai sus este strict informativ. Daca manifestati simptomele mentionate, va rugam sa va adresati unui medic specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *