Cancerul de piele

Există trei tipuri principale de cancer de piele: carcinom cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase și melanom. Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer la om. Razele ultraviolete sunt cauza principala a cancerului de piele. Semnele de avertizare cele mai comune este o schimbare în aspectul pielii, cum ar fi o excrescenta sau o rană care nu se vindeca. Modificările inexplicabile în aspectul pielii care dureaza mai mult de două săptămâni ar trebui să fie evaluate de catre un medic.
Cancerul de piele nonmelanom este, în general, vindecabil. Rata de vindecare pentru  nonmelanom ar putea fi de 100% în cazul în care aceste leziuni au fost aduse în atenția unui medic înainte să se răspândească.
Tratamentul cancerului de piele nonmelanom depinde de tip și locație, riscul de cicatrizare, precum și vârsta și starea de sănătate a pacientului. Metodele utilizate includ excizia chirurgicala, crioterapie, radiații, și chirurgie micrografică.
Evitarea expunerii la soare la persoanele sensibile este cel mai bun mod de a reduce riscul pentru toate tipurile de cancer de piele. Supravegherea periodică a persoanelor sensibile, auto-examinare și examinare fizica regulata, este, de asemenea, o idee bună pentru persoanele cu risc mai mare. Oamenii care au avut deja orice formă de cancer de piele ar trebui să aibă controale medicale regulate.

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer uman. Se estimează că peste 1 milion de cazuri noi apar anual. Ratele anuale ale tuturor formelor de cancer de piele sunt în creștere în fiecare an, reprezentând o preocupare publica. A fost, de asemenea estimat că aproape jumătate din toți americanii peste vârsta de 65 de ani vor dezvolta cancer de piele, cel puțin o dată.

Termenul “cancer de piele” se referă la trei boli diferite. De la cel mai puțin periculos la cel mai periculos, acestea sunt:

-carcinomul cu celule bazale (carcinom bazocelular sau epiteliom)
-carcinom cu celule scuamoase (prima etapă a ceea ce se numește keratoza actinica)Cancerul de piele
-melanom
Cele mai frecvente forme de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase. Împreună, aceste două sunt, de asemenea, mentionate ca nonmelanom. Melanomul este, în general, forma cea mai grava de cancer de piele, deoarece aceasta tinde să se răspândească (metastaze) pe tot corpul rapid. Cancerul de piele este, de asemenea, cunoscut sub numele de neoplazie a pielii.

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de piele?

Culoarea pielii, expunerea la soare, și vârsta sunt factori importanți în dezvoltarea de carcinoame bazocelulare. Oamenii care au pielea alba și sunt mai în vârstă au rate mai mari de a dezvolta carcinom bazocelular. Aproximativ 20% din aceste cancere cutanate, cu toate acestea, apar în zone care nu sunt expuse la soare, cum ar fi piept, spate, brate, picioare, și scalp. Fata, cu toate acestea, rămâne locul cel mai comun pentru leziunile bazocelulare. Slăbirea sistemului imunitar, fie de boli sau medicamente, pot promova, de asemenea, riscul de a dezvolta carcinom bazocelular. Alti factori de risc includ:

-expunerea la soare. Există dovezi că, în contrast cu carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular este dezvoltat nu prin expunerea la soare acumulata, ci de expunerea la soare intermitentă în timpul vacanțelor, în special devreme în viață. Potrivit US National Institutes of Health, radiațiile de la soare sunt principala cauza a cancerului de piele. Oamenii care locuiesc în zone care primesc un nivel ridicat de radiații UV au mai multe sanse de a dezvolta cancer de piele. În Statele Unite, de exemplu, cancerul de piele este mai frecvent în Texas decât este în Minnesota, unde soarele nu este la fel de puternic. În toată lumea, cele mai mari rate de cancer de piele se găsesc în Africa de Sud și Australia, care sunt zonele cu cantități mari de radiații UV.
-vârsta. Cele mai multe tipuri de cancer de piele apar dupa varsta de 50 de ani, dar efectele daunatoare ale soarelui încep la o vârstă fragedă. Prin urmare, protecția ar trebui să înceapă în copilărie, în scopul de a preveni cancerul de piele mai tarziu in viata.
-expunerea la radiații ultraviolete în cabine de bronzat.
-radiații terapeutice,pentru tratarea altor forme de cancer.

Cum poate fi prevenit ?

Evitarea expunerii la soare este cel mai bun mod de a reduce riscul pentru toate tipurile de cancer de piele. Supravegherea periodică auto-examinarea regulata, este, de asemenea, recomandata.

Tehnicile comune de prevenire includ:

-limitarea expunerii la soare
-evitarea expunerii neprotejate la soare în timpul perioadelor de vârf (orele prânzului);
-purtarea de pălării cu boruri largi și articole de îmbrăcăminte protectoare în timp ce va aflati in aer liber în soare;
-protecție solară rezistenta la apă, cu protecție împotriva UV și SPF 30 sau mai mare;
-controale regulate  la orice suspiciune sau schimbare de aspect a pielii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *