Cum sa gestionati conflictele despre bani

Lucrul pentru care cuplurile se cearta cel mai mult in zilele noastre sunt banii si devine din ce in ce mai rau. Doua din 3 persoane spun ca discutiile despre bani se transforma in certuri cu partenerul de viata, cel putin acasa. Bineinteles, nu e surprinzator, cine nu a patit sa nu fie intrebat de catre partener cand a cheltuit toti banii familiei. Insa aceste certuri nu trebuie sa fie mizerabile si frecvente. Iata cateva lucruri pe care le poti face sa minimizezi severitatea scandalurilor si sa lucrati impreuna pentru a obtine ce va doriti amandoi.

Creati un plan financiar


Una dintre cele mai mari cauze ale certurilor pentru bani este existenta scopurilor diferite, spune terapeutul pentru cupluri Kelly Crossing. Ea adauga: Vrei sa economisesti bani pentru o casa noua iar sotul tau vrea altceva, un Porsche. Nu va permiteti sa le aveti pe amandoua asa ca va certati. Uneori, nu scopurile sunt problema ci abordarea. Nici unul dintre voi nu stie cine e responsabil pentru fiecare scop, asa ca intervine furia.

O lista scrisa cu scopurile familiei ajuta la prevenirea acestui gen de conflict. Cand nu sunteti suparati unul pe celalalt, stati jos si scrieti o lista cu tot ce va costa bani, de la datorii, pana la economii si costuri. Prioritizati scopurile cele mai importante pana la cele mai putin importante. Apoi, creati un buget , ca sa puteti imagina daca va puteti permite sa atingeti aceste scopuri si apoi notati instructiuni specifice pentru platirea fiecaruia.
Apoi, asigurati-va ca stiti cine e responsabil pentru fiecare scop, atata timp cat va achitati toate facturile. Faceti asta automat, pe cat posibil, pentru a nu uita sa le platiti. Daca e posibil, lasati un extra buget pentru cheltuieli neprevazute.

 

Cum sa gestionati conflictele despre bani

 

Urasti cand partenerul tau te intreaba de cum ai intrat pe usa pe ce ai dat banii si se infurie cand iti folosesti tonul de soc, cand il confrunti in legatura cu banii. Multe cupluri au cateva scenarii in care se apasa instantaneu pe buton si ar trebui sa le evite daca vor ca discutiile despre bani sa duca undeva. Pentru asta, faceti niste reguli. Fiti de acord ca daca unul dintre voi incepe sa tipe, sa injure sau sa devina supracritic, celalalt sa aiba permisiunea sa se retraga din conversatie.
E de asemenea important sa stabiliti reguli cand sa vorbiti despre bani. Cea mai buna modalitate este sa faceti o intrunire de familie in acest sens, unde fiecare sa isi spuna opinia, sa vorbiti despre plata facturilor, si alte griji financiare. Asta permite ca fiecare sa fie la curent despre ce face cealalta persoana si creeaza oportunitatea de a aduce in discutie problemele financiare.
Deseori, cand suntem furiosi pur si simplu nu auzim ce zice cealalta persoana. Cand se intampla asta, riscati sa exacerbati cearta. Insa, ascultati ce are partenerul de spus si reiterati, sa fiti siguri ca ati inteles.

Uneori, tu si partenerul sunteti prea furiosi unul pe celalalt ca sa faceti compromisuri. In acest punct, riscati sa spuneti lucruri care ranesc si pe care nu ati vrea sa le spuneti. Atunci plecati sau pur si simplu spuneti ceva de genul-suntem amandoi foarte suparati, deci ar trebui sa astepta, sa sa discutam cand ne calmam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *