Ce inseamna de fapt Sindromul Down

Ați văzut, probabil, oameni care au sindromul Down. Ei au anumite caracteristici fizice, cum ar fi un chip plat și ochii înclinati în sus. Ei pot avea probleme medicale, de asemenea, cum ar fi defecte cardiace. Copiii cu sindrom Down au, de obicei, probleme de învățare și de vorbire și nu pot sa aibă grijă de ei înșiși.
Dar, în ciuda provocărilor, copiii cu sindromul Down pot merge la școli obișnuite, să-si facă prieteni, sa se bucure de viata, si sa aiba locuri de muncă atunci când sunt adulti. Oferirea de ajutor special devreme – de multe ori atunci când acestia sunt doar sugari  – poate fi cheia pentru o viata sănătoasa, si mai fericita.
Pentru a înțelege cauzele aparitiei sindromului Down, trebuie să înțelegeți unele lucruri despre cromozomi. Ce sunt cromozomii? Sunt  structuri în cadrul fiecărei celule și sunt alcătuiti din gene. Genele furnizeaza informațiile care determină totul despre oameni, de la culoarea parului, pentru a stabili dacă sunt fete sau băieți.
Ce inseamna de fapt Sindromul Down
Cei mai mulți oameni au 23 de perechi de cromozomi,  un total de 46. Dar un copil cu sindromul Down are un cromozom suplimentar (47 în loc de 46) sau un cromozom are un rol suplimentar. Acest material genetic suplimentar cauzează probleme cu modul în care organismele lor se dezvolta.
Problemele de sănătate sunt comune
Aproximativ jumatate din copiii cu sindromul Down se nasc cu defecte cardiace, ceea ce înseamnă inimile lor sunt dezvoltate în mod diferit și nu funcționează așa cum ar trebui. De obicei, aceste probleme pot fi corectate prin interventie chirurgicala. Unii copii pot avea probleme intestinale care necesită, de asemenea, interventii chirurgicale pentru a le remedia. Copiii cu sindrom Down au mai multe sanse de a face infectii care le afecteaza plamanii . Atunci când acestia dezvolta infecții, este foarte grav. Ei pot avea probleme oculare sau ale urechii sau probleme de digestie, cum ar fi constipația. Unii pot dezvolta leucemie, un tip de cancer. Fiecare persoană cu sindrom Down este diferita și poate avea una, mai multe, sau toate aceste probleme.
Copiii cu sindromul Down tind să crească și să dezvolte mai lent decat alti copii. Asta inseamna  ca merg sau vorbesc mai târziu decat alti copii. Ajutorul special, cum ar fi terapia fizica si terapia de vorbire, poate da un impuls copiilor cu mersul si vorbitul.
Ce inseamna de fapt Sindromul Down
Este adevarat ca o mulțime de oameni au Sindromul Down?
Aproximativ 1 din fiecare 800 de copii nascuti in Statele Unite are sindromul Down, indiferent de ce rasă sau naționalitate sunt părinții. Acesta nu este contagios, astfel încât să se poata transmite de la altcineva. Te-ai nascut cu el. Nimeni nu face sindromul Down mai tarziu in viata.
Acum, știți că sindromul Down este cauzat de o problemă cu un cromozom. S-ar putea sa stiti deja ca preluam cromozomii de la mamă și  tată. Amintiți-vă ca sunt 23 de perechi de cromozomi – jumatate sunt de la mama  și jumătate sunt de la tată.
Dar medicii nu sunt siguri de ce această problemă a cromozomilor afecteaza  unii copii. Nu e nimic ca mama sau tata sa fi făcut înainte ca bebelusul sa se nasca. Oricine poate avea un copil cu sindromul Down. Dar cu cat  mama e mai în vârstă cu atat sunt mai mari  riscurile.
Vremurile s-au schimbat
La un moment dat, majoritatea copiilor cu sindrom Down nu si-au  trait copilaria. Mulți s-au imbolnavit grav de infecții. Altii au murit de probleme cardiace sau alte probleme pe care le aveau la nastere. Astăzi, cele mai multe dintre aceste probleme de sănătate pot fi tratate și cei mai multi copii care au aceasta boala vor creste la varsta adulta.
 Medicamente pot ajuta la infecții și chirurgia poate corecta inima, intestinele, precum și alte probleme. Dacă persoana are leucemie, tratamentele medicale pot fi  de succes. Sindromul Down este ceva ce o persoană va avea toate viața lui sau a ei. Dar oamenii de stiinta continua sa faca cercetari în speranța de a găsi modalități de a preveni sindromul Down sau cel puțin a îmbunătăți sănătatea și viața  oamenilor  care il au.
Cum e viața  copiilor cu sindromul Down?
Multi copii cu sindrom Down merg la școli normale și pot participa la cursuri regulate. Unii au nevoie de cursuri speciale pentru a le ajuta în zonele în care au mai multe probleme de învățare. Părinții lor lucrează cu profesorii și alte persoane pentru a veni cu un plan de a gasi cel mai bun mod in care fiecare copil să învețe. Copiii cu sindrom Down se joaca, de asemenea. Ei fac sport și participa la activități, cum ar fi lecții de muzică sau cursuri de dans.
 Deoarece acesti copii arata diferit, unii colegi pot sa-i  tachineze sau sa-i  intimideze. Dar ei au sentimente la fel ca oricine altcineva. Când sunt tachinati, sunt foarte raniti. Ei doresc să fie acceptati și sa aiba prieteni. Dacă știți pe cineva cu sindromul Down, puteti fi de mare ajutor prin faptul că nu-l tachinati. În schimb, oferiti o mână de ajutor și un cuvânt de încurajare prietenos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *