Stresul in viata de zi cu zi

Stresul este pur și simplu un fapt natural – forțe din lumea interioara  sau exterioara afectează individul. Din cauza supra-abundenței stresului în viața noastră modernă, de obicei, ne gândim la stres ca o experiență negativă, dar din punct de vedere biologic, stresul poate fi o experiență neutra, negativa sau pozitiva.

În general, stresul este legat atât de factori externi cat și interni. Factorii externi includ mediul fizic, inclusiv locul de muncă, relatiile cu ceilalti, casa, și toate situațiile, provocările, dificultățile și așteptările cu care esti confruntat zi de zi. Factorii interni determina capacitatea organismului de a răspunde la stres. Factorii interni care influențează capacitatea de a face fata stresului includ starea de nutriție, sănătate generală și nivelul de fitness, bunăstarea emoțională, și cantitatea de somn și de odihnă.

Stresul in exces se poate manifesta într-o varietate de simptome, de comportament, și chiar fizice si emotionale, precum si simptomele de stres variază enorm între diferite persoane. Simptomele somatice (fizice) comune sunt de multe ori raportate de către cei care  se confrunta cu un exces de stres si includ tulburari de somn, tensiune musculară, dureri musculare, dureri de cap, tulburări gastro-intestinale, si oboseala. Simptomele emoționale și comportamentale care pot insoti stresul excesiv includ nervozitate, anxietate, schimbări în obiceiurile alimentare, inclusiv supraalimentare, pierderea de entuziasm sau de energie, și modificări ale dispoziției, cum ar fi iritabilitate si depresie.

 

Stresul in viata de zi cu zi

De asemenea, este cunoscut faptul că persoanele sub stres au o tendinta mai mare de a se angaja în comportamente nesanatoase, cum ar fi utilizarea excesivă sau abuzul de alcool și de droguri, fumatul, și de nu a face și alegeri nutriționale, decât omologii lor mai putin stresati. Aceste comportamente nesănătoase pot crește și mai mult gradul de severitate a simptomelor legate de stres, de multe ori duc la un “cerc vicios” de simptome si comportamente nesanatoase.

Cine este cel mai vulnerabil la stres?

Stresul vine în multe forme și afectează oameni de toate vârstele și din toate categoriile de viață. Nu există standarde externe care pot fi aplicate pentru a prezice nivelul de stres. Gradul de stres în viața noastră depinde foarte mult de factori individuali, cum ar fi sănătatea noastră fizică, calitatea relațiilor noastre interpersonale, numărul de angajamente și responsabilități , gradul de dependență a altora la noi, așteptările de la noi, sprijinul pe care il primim de la alții, și numărul de schimbări sau evenimente traumatice care au avut loc recent în viețile noastre.

Unele generalizări, cu toate acestea, se poate face. Persoanele cu rețele adecvate de sprijin social reclama mai puțin stres și au starea generala de sanatate mintala mai bună în comparație cu cei fără sprijin social adecvat. Oamenii care sunt prost hrăniți, care dorm inadecvat, sau care sunt bolnavi fizic, de asemenea, o capacitate redusă de a gestiona presiunile și stresul vieții de zi cu zi și pot raporta niveluri mai ridicate de stres. Unii factorii de stres sunt deosebit asociati cu anumite grupuri de vârstă sau cu etapele de viață.

 

Stresul in viata de zi cu zi

Cum putem gestiona stresul?

Dacă ne gândim la cauzele stresului, raspunsul la stres, precum și efectele negative ale unor tipuri de stres (stres prelungit, neașteptat, sau chiar nestăpânit), mai multe strategii de management sanatoase devin clare. Un pas important în managementul stresului este exercitiul. Deoarece raspunsul la stres ne pregătește să luptam sau să fugim, corpurile noastre sunt pregătite pentru acțiune. Din păcate, cu toate acestea, stam la birou sau la volanul blocat în trafic. Exercitiile în mod regulat ajută să reduceți producția de hormoni de stres. Astfel, exercitiile fizice pot ajuta la evitarea deteriorării sănătății noastre. De fapt, studiile au descoperit ca exercitiile fizice sunt un antidepresiv, anxiolitic (combat  anxietatea), si ajutor puternic pentru mulți oameni.

Timp de secole în tradițiile religioase orientale, beneficiile altor tehnici de relaxare și meditație au fost bine cunoscute. Acum, medicina de Vest și psihologia au redescoperit aceasta înțelepciune,au tradus-o în metode simple și au verificat științific eficacitatea acesteia. Astfel, una sau două sesiuni de 20-30 minute de meditatie pe zi pot avea efecte de durată benefice asupra sănătății. Într-adevăr, meditatorii avansați pot controla chiar si in mod semnificativ tensiunea arterială și ritmul cardiac..

De fapt, chiar și medicamente prescrise pentru anxietate, cum ar fi diazepam (Valium), lorazepam (Ativan), sau Alprazolam (Xanax), pot fi contraproductive în același mod. Prin urmare, aceste medicamente trebuie utilizate numai cu precauție, sub stricta indrumare a unui medic. În cazul în care, cu toate acestea, stresul produce o problemă , cum ar fi tulburari de stres posttraumatic, depresie clinica, sau tulburari de anxietate, medicamentele psihotrope, în special inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), sunt extrem de utile.

Știm că stresul cronic sau neîntrerupt este foarte dăunător. Este important, prin urmare, să luam pauze. Ia o pauză de masă și nu vorbi despre munca. Fa o plimbare in loc de o pauză de cafea. Utilizați week-end ul pentru relaxare, și nu programati atat de multe evenimente.

Creati previzibilitate în munca și viața de familie cât mai mult posibil. Structura si rutina in viata ta nu poate împiedica imprevizibilul. Cu toate acestea, ele pot oferi un cadru confortabil. Cu acest tip de pregătire, puteți transforma stresul într-o forță pozitivă pentru creștere și schimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *