Chichen Itza, o incursiune in trecut

Chichen-Itza este una dintre ruinele Maya cele mai faimoase din lume. Unul dintre lucrurile pentru care este renumita este umbra echinocțiului, atunci când o parte a piramidei este proiectata pe scări care merg în sus de partea de nord a piramidei si pare ca un șarpe uriaș se coboară din piramida. În partea de jos a scării este o sculptură în piatră gigant cu un cap de șarpe care face aspectul complet.

Acest eveniment a fost vizibil pe data de 20, 21 și 22 martie, cand am ajuns la Chichen-Itza. Din păcate, camera din interior a fost închisa din cauza acestui eveniment.

O parte bine restaurata din Chichen-Itza este terenul de joc cu mingea: un loc în care mingea trebuia să fi trecuta printr-o gaură într-o roată de piatră. Câștigătorul are privilegiul de a i se taia capul ! Această scenă este descrisa foarte explicit în sculpturile din jur.

 

 

Chichen Itza, o incursiune in trecut

 

Mayasii vechi au făcut un obicei din sacrificiile umane. Locuri pentru astfel de sacrificii de multe ori au jgheaburi mici pentru ca sangele sa curga astfel încât să poată fi colectat . Preotul ținea corpul decapitat cu picioarele în sus, astfel încât tot sângele sa curga. Astfel de evenimente au avut loc întotdeauna în arena publică în care mii de oameni asistau.

Nu departe de la Chichen Itza este  o pestera unde mayasii aveau ceremonii. Este o plimbare lungă subterana intr-o o cameră ascunsă (nu mai este ascunsa, desigur), unde puteți vedea o mulțime de obiecte de ceramica lăsate acolo de către mayașii antici, precum și un râu subteran.

De la Chichen-Itza ne-am dus pe la Tulum, ale cărei ruine sunt unice pe coasta, dar nu departe de templele si piramidele pe care le-am vazut pana acum la Chichen-Itza, Palenque, Tikal si Uxmal. La ambele, Chichen-Itza și Tulum, se resimte  numărul mare de turisti americani și europeni, cu foarte puține cunostinte de limba spaniola.

 

Chichen Itza, o incursiune in trecut

 

Belize

După o zi la plajă ne-am mutat la sud la Belize, în ceea ce pare să fi fost una dintre cele mai eficiente combinații de transport pe care le-am făcut. Cu autobuzul de la Tulum la Chetumal care a durat 3.5 ore, am așteptat 35 minute în Chetumal pentru autobuzul peste graniță pentru a ajunge la Corazal în Belize, unde am luat un taxi de la aeroport. Douăzeci de minute si 70 dolari (pentru două bilete),

Am petrecut cinci zile pe Caye Caulker (Belize este de aproximativ două ori la fel de scump ca Guatemala sau Mexic). Totuși, este o insula foarte plăcuta si marea a fost calda,
Am ajuns să practicam navigata din nou, Totul a mers bine, ca in tehnicile de navigație pe care le- am învățat în copilărie.

Belize are, de asemenea, a doua cea mai mare bariera de recif din lume și trece aproape de Caye Caulker. Ne-am dus la snorkeling în recif.

 

Chichen Itza, o incursiune in trecut

 

Când barca a ajuns mai sus de recif, ne-am uitat în apă și a văzut mai multi rechinii înotand în jur .  Cu toate acestea, s-a transformat într-o experiență cu adevărat uimitoare ca am inotat cu rechinii, i-am mângâiat, și chiar i-am sărutat.

Acest lucru ar părea foarte puțin probabil, dar există o explicație foarte rațională pentru aceasta. Rechinii sunt hraniti frecvent de turisti incat s-au imblanzit. . .
Mi-am pierdut orice teamă de rechini aș fi avut. Pe lângă ca numărul de persoane atacate de rechini pe an din lume pot fi numărate pe degetele de la o mână, în timp ce oamenii pe de altă parte, ucid zeci de mii de rechini în fiecare an.

Livingston

Am plecat din Caye Caulker dimineața cu barca la Belize City, un loc care nu are o reputație foarte bună în ceea ce priveste securitatea, astfel încât ne-am mutat cât mai repede posibil cu autobuzul la Punta Gorda . De la Punta Gorda a trebuit să luăm o barcă, una mică în comparație cu dimensiunea valurilor pentru a ajunge la Puerto Barrios și altul de la Puerto Barrios la destinația noastră Livingston. Aceasta a fost singura modalitate de a ajunge acolo, chiar dacă toate aceste orașe sunt pe continent. Apa a fost un pic cam dura, și bărcile au mers destul de repede, așa că ne-am udat. Livingston se presupune a fi un loc special, deoarece acesta este locul unde puteți găsi guatemalezi de origine africana numiti Garifuna.

Am stat într-un hotel numit Vista al Mar unde au fost numai turisti. Proprietarul a fost foarte prietenos și ne-a dat o cabana. El a cheltuit în mod clar o mulțime de timp și energie pentru a face locul extrem de confortabil.

 

Chichen Itza, o incursiune in trecut

 

Dezastrul a lovit în timp ce mergeam pe jos înapoi la Altares Siete, sticla de apa din rucsac s-a deschis si a udat tot, inclusiv camera noastră digitală. Am scos acumulatorul și cardul de memorie, dar aparatul de fotografiat a fost complet ud. Apa a continuat sa se scurga din el timp de mai multe minute. Am sperat ca cipul de memorie sa fie salvat, deoarece aveam o gramada de fotografii!

Înapoi la hotel, proprietarul ne-a dat un uscător de păr într-o încercare de a salva aparatul de fotografiat sau cel puțin cardul de memorie. Ținând uscătorul la o oarecare distanță, am încercat cu disperare să usuc aparatul de fotografiat, asigurându-mă că nu il supraîncălzesc.. Am continuat până când am văzut ca nu mai e umed in spatele oricărei părți transparente. După uscare ne-am decis să nu încercam sa-l pornim în următoarele două zile, pentru a nu provoca un scurt circuit. Dar din fericire, nu a patit nimic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *