Copilul tau ce bea?

Una dintre cele mai mari provocări pentru părinți este ce alimente și băuturi consuma copilul lor. Copiilor le place să bea băuturi dulci, care sunt principalul vinovat de obezitate. Potrivit unui studiu, aproximativ 55% din băieți și aproximativ 40% din fete  consumă mai mult de 1 ceasca de băuturi răcoritoare pe zi, la sase ani. Băuturile pot avea un efect major asupra cantitatii de calorii pe care le consuma si cantitatea de calciu de care au nevoie pentru a construi oase mai puternice. Fiecare etapa este foarte importantă în viața unui copil, de fapt, acesta este momentul în care un copil învață și se dezvoltă în mai multe moduri. La aceasta varsta, copiii mici învața astfel încât există mai multe șanse ca ei sa refuze să mănânce alimente de care au cu adevărat nevoie pentru a rămâne sănătoși. Dar, ca părinte, vă doriți să vă asigurați că copilul dumneavoastră mănâncă și bea sănătos. Băuturile sănătoase furnizează substanțe nutritive atât de necesare pentru copiii tăi. Multe tipuri de băuturi, cum ar fi băuturi, suc, bauturi pentru sportivi, băuturi energizante, lapte cu arome, etc sunt disponibile pe piață, astfel că devine greu pentru părinți sa aleaga băuturi sănătoase.

Cele mai bune bauturi pentru copii

Laptele

Laptele este principala sursă de nutriție pentru sugari și copii mici. Sugarii nu necesită alt lapte decât laptele matern și / sau formula de până la 12 luni în timp ce copiii mici (de la 1 an la 2 ani), ar trebui să consume lapte integral pentru ca   au nevoie de grăsimi suplimentare dietetice pentru dezvoltarea creierului și a organismului. Dupa 2 ani, ar trebui să bea doar lapte fără grăsimi (degresat) sau scăzut de grăsimi (1%). Laptele degresat poate îndeplini toate nevoile de vitamina D, proteine si calciu fără adaos de calorii. Dă-i 300 ml de lapte pe zi pentru a îndeplini nevoile copilului de calciu. În cazul în care copilului nu-i place gustul de lapte, ii poti creste aportul prin adăugarea un pic de praf aromat, oferindu-i lapte cu cereale sau alte produse lactate. Ar trebui să evitati băuturile mixte încărcate cu zahăr, grăsimi și calorii.

Copilul tau ce bea?

Apa

Apa este o alegere excelentă pentru copii pentru a potoli setea. Apa este fara zahăr, grăsimi și calorii,fata de bauturile pentru sportivi, bauturi racoritoare, sucuri de fructe și ape aromate minerale. Apa contine fluor (care întărește dinții și previne cariile), în cazul în care vine direct de la robinet. Ar trebui să ii dai un pahar de apă copilului tău între mese. De asemenea, se dau la intervale regulate pe tot parcursul zilei. Evitați apa îmbuteliată cât mai mult posibil. Pentru a face apa mai atrăgătoare pentru copii, serveste-o cu cuburi de gheață sau felii de portocale / lamaie / castravete.

 

Copilul tau ce bea?

Bauturi de fructe cu moderatie

100% suc de fructe

Sucul de fructe poate furniza substante nutritive atât de necesare copiilor, dar este bogat in zahar. Atat de mult zahăr duce la obezitate si carii deci este mai bine sa le dai suc de fructe ocazional. Sucurile de fructe sunt acide și nu oferă fibre. În loc de un pahar de suc de fructe ofera-le copiilor tai fructe întregi. Fructul întreg este mare sursă de vitamine, minerale si fibre. Limiteaza aportul de  sucuri de fructe la un pahar pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani. Consumul de suc de fructe prea mult poate duce la balonare, diaree, obezitate, gaze, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale si   carii  dentare. Daca vrei să dai suc de fructe copilului, se amesteca cu apa: suc 50% și apa 50% sau suc o parte la 10 părți de apă pentru a potoli setea.

 

Copilul tau ce bea?

Bauturi care trebuie evitate

Bauturi indulcite

Bauturile indulcite, cum ar fi bauturile acidulate, bauturile pentru sportivi, băuturile răcoritoare, siropuri, ape minerale aromatizate, sucuri de fructe și băuturi energizante, nu sunt recomandate pentru copiii mici. Ele sunt pline cu zahar, indulcitori artificiali si calorii. Ele nu conțin nici o valoare nutritivă sau foarte puțini nutrienți. Cola si cele mai multe bauturi racoritoare si bauturi energizante contin cofeina. Consumul acestor bauturi indulcite poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi schimbarea tranzitului intestinal, apetit scazut, carii dentare, si cresterea in greutate.

 

Copilul tau ce bea?

Bauturi cofeinizate

Ar trebui să se evite în totalitate bauturile cofeinizate, cum ar fi ceaiul cu gheață, și cafea la copii mici. Cofeina poate cauza probleme de burtă, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, agitație și tensiune arterială ridicată la copii. Copiii sunt mai vulnerabili la efectele cafeinei, comparativ cu adulții. Ea poate afecta grav nutriția copiilor și suprima pofta de mancare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *