Sforaitul in patul conjugal

Mergi la culcare si nu poti sa dormi, pentru ca persoana de langa tine sforaie ingrozitor. Asa ca mormai si incepi sa il misti, sa il impingi, chiar sa-l scuturi la un moment dat, in speranta ca se va opri din sforait.  Pentru moment, pare sa mearga si ti se face iarasi somn, dar te trezesti imediat.

A trai cu cineva care sforaie poate fi un lucru enervant. Dar cand vine vorba de sforaitul in patul conjugal exista o legatura mare care arata cat de daunator este pentru relatie. De ce? Pentru ca de multe ori, te simti fortata sa mergi in alta parte pentru a dormi. Si noapte dupa noapte, saptamana dupa saptamana si an dupa an, cuplul incepe sa se detasesze iar intimitatea este inexistenta.

Un studiu la centrul de tulburari ale somnului de la Rush University  evalueaza cum un sot care sforaie afecteaza satisfactia in cadrul cuplului. S-a descoperit ca in cadrul cuplurilor in care un partener sufera de apnee in somn sau sforait, exista o rata de divort mult mai ridicata. Cuplurile casatorite au o rata de insatisfactie in cadrul casniciei si o calitate redusa a vietii. Din cauza lipsei de somn,a stresului, sau din cauza lipsei intimitatii care rezulta din faptul ca cuplurile nu dorm impreuna. Adevarul este ca persoanele cu probleme de sforait si cei care traiesc cu ele deseori se simt furioase si pline de resentimente una fata de cealalata.Sforaitul in patul conjugal

Din pacate, multe cupluri cred ca sforaitul nu e similar cu problemele de sanatate si ca nu au control asupra acestui lucru. Asa ca in timp ce se plang, percep asta ca pe o problema in casnicie. Alta problema este ca sforaitul si apneea in somn sunt legate de unele afectiuni. Deseori sunt atribuite obezitatii, alcoolului sau tutunului. Bineinteles, sunt sute de afectiuni care pot fi legate de sforait. Dar cum multe din ele pot fi prevenite, cuplurile adesea au un sentiment de furie si resentimente asupra sforaitului. Partenerul care nu sforaie poate se intreaba de ce sotul nu slabeste sau nu renunta la alcool.

Si astfel, sforaitul devine un factor de stres in mariaj. Persoana care sforaie se simte adesea neajutorata in a-si controla sforaitul, si nu recunoaste importanta si semnificatia problemei si efectele asupra sotiei.

Potrivit statisticilor, in jur de 40 la suta din adultii peste 30 de ani sforaie. Problemele asociate cu sforaitul, in special daca provin din casnicie sunt masive, pentru ca oamenii se simt neajutorati in legatura cu asta.

Ce este de facut?

Primul lucru care trebuie inteles este ca sforaitul poate fi o problema de sanatate. Daca sotul tau sforaie, probabil ca nu stie asta, dar ar trebui sa consulte un doctor. De asemenea, ar trebui sa slabeasca si sa tina un regim si sa urmeze sfaturile unui specialist in legatura cu sforaitul. In alte cuvinte, folosirea benzilor pentru nas, medicatia, pozitia in somn si evitarea anumitor alimente pot fi primele lucruri care trebuie urmate. Sforaitul in patul conjugal

Cuplurile ar trebui sa faca tot ce le sta in putere sa evite solutia de a dormi separat. Folositi dopuri de urechi sau alte aparate care produc un sunet de background, astfel incat sforaitul sa fie mascat. Aceste solutii merg pentru unele cupluri, dar nu pentru toate. Si psihologii cred ca cuplurile ar trebui sa vada sforaitul ca pe o problema care se poate rezolva si sa nu ignore faptul ca acesta afecteaza sanatatea relatiei.

Studiul asupra cuplurilor cu probleme de sforait a descoperit ca este al treilea motiv de divort recunoscut medical. Poate fi amuzant sa vorbesti despre sforait dar adevarul este ca furia si resentimentele pe care le simti in mijlocul noptii cand nu poti sa dormi din cauza partenerului care sforaie, nu este deloc amuzant. In loc sa traiesti cu asta, convinge-ti partenerul sa ceara ajutor, de care aveti amandoi nevoie pentru a va gasi linistea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *