Cum combatem obezitatea la copii

Bunăstarea unui copil depinde de obiceiurile de zi cu zi, de activitatea fizica si alimentatia sanatoasa. Excesul de greutate sau obezitatea sunt  produse de excesul de mancare si exercitiile insuficiente, iar acest lucru poate duce la probleme de sănătate în vârsta de adult. Zi de zi, rata obezitatii la copii este in crestere. În prezent, o mulțime de familii din întreaga lume sunt afectate de obezitate din copilarie si unul din trei adolescenti si copii sunt supraponderali. Acest exces de greutate pune copiii la un risc de a dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inima, diabet, si astm. De asemenea, copiii obezi si supraponderali sunt adesea tachinati și exclusi din activități de echipă, care pot duce la imagine negativă, stima de sine scazuta, si chiar depresie.

Cauzele excesului de greutate in copilarie
Servirea mesei cu calorii mai mult decat el poate arde
Excesul de zahăr în dieta
Excesul de grăsime în dieta
Sedentarismul ca stil de viațăCum combatem obezitatea la copii
Lipsa de activitate fizica
Genetica
Problemele de sănătate riscurile asociate cu obezitatea și excesul de greutate a copiilor sunt:

astm
depresie si stima de sine scazuta
probleme  ale sistemului osos
diabetul de tip 2
nivel ridicat de colesterol
hipertensiune arterială
probleme hepatice și biliare
somn dezordonat
Riscul de a dezvolta aceste boli severe poate fi redus prin diagnosticarea și tratarea obezității și a excesului de greutate la copii cât mai devreme posibil.

Diagnostic

Nu este ușor să recunosti faptul că ai un copil  supraponderal deoarece rata de creștere a copiilor este diferită în momente diferite.

Indicele de masa corporala (IMC) ajută la estimarea țesutului adipos din organism a unui copil cu ajutorul unor măsurători greutate și înălțime și în acest mod, puteți recunoaște problemele de greutate și obezitate a copilului dumneavoastră.

Cum ajutam copiii sa piardă în greutate

În cazul în care copilul tau este supraponderal, acest fapt poate suna foarte descurajator și înfricoșător pentru tine. Dar nu este nevoie să iti faci griji in legatura cu asta, pentru ca poti ajuta copilul să câștige și să mențină o greutate sanatoasa, cu o încurajare corectă, sprijin, precum și asumarea rolului pozitiv. Cu toate acestea, nu există nici o modalitate simplă și rapidă de a pierde in greutate, copilul tau  are nevoie de modificari pe termen lung în obiceiurile alimentare și stilul de viață care necesită a fi incluse în structura familiei. Este important sa schimbi planul de dieta si activitati fizice a întregii familii, astfel încât copilul sa nu faca singur asta.

 

Cum combatem obezitatea la copii

 

Încurajează obiceiurile alimentare sănătoase

Stocheaza și serveste legume si fructe cat mai mult posibil.
Asigura-te că copilul mănâncă un mic dejun sanatos in fiecare zi. Saritul peste micul dejun poate face copilul obosit, flămând, și sa caute alimente mai putin sanatoase după aceea.
Schimba orezul alb cu orez brun, pâinea albă cu pâine integrală și copilul să consume mai multe cereale integrale.
Reducerea bauturilor racoritoare, produselor alimentare cu multe calorii și gustări, cum ar fi prajiturile, chips-urile și bomboanele.
Asigura suc proaspăt și lapte cu conținut scăzut de grăsimi pentru copilul tau.. Furnizează, de asemenea, multa apă pentru a va hidrata.
Asigura un plan de dieta sănătos pentru familie, nu doar pentru copil. Întreaga familie ar trebui să manance mese sănătoase împreună în loc sa le servesti numai pentru copil.
Reduceți cantitatea de grăsimi saturate din dieta familiei, castiga grăsimile din surse precum uleiurile vegetale, pește, semințe, nuci.

Mergeti la fast-food mai putin frecvent. Încurajați familia sa selecteze opțiuni mai sănătoase, atunci când vizitați un restaurant fast-food.

 Încurajarea activităților fizice zilnice

Cum combatem obezitatea la copii

 

Fiti activi și faceti activități fizice în mod regulat împreună, de exemplu badminton, inot, ciclism, spalat masina sau o plimbare printr-un parc local în care întreaga familie se poate implica.

Motiveaza copilul să se alăture unei echipe sportive, cum ar fi baschet, dans, gimnastică sau fotbal la școală.
Există o nevoie de 60 de minute de activități fizice zi de zi, dar nu neaparat o singura dată. Mai multe perioade scurte de activitate, 10 minute sau chiar 5 minute pe parcursul zilei ar fi bune.

Sentimentele copiilor despre ei insisi sunt adesea bazate pe modul în care părinții lor simt in legatura cu ei, astfel încât copilul să se asigure că este special, iubit, și important.

Descurajeaza distracția inactiva

Descurajeaza copilul de la gustari atunci când televizorul este pornit.
Stabileste limite de timp pentru întreaga familie la TV, calculator și jocuri video.
Ajuta copilul sa afle mai multe lucruri interesante cum ar fi sa faca un proiect de artă, sa citeasca poveștile preferate sau cărți, mai degrabă decât sa se uite la TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *