Ingrijirea dintilor copilului

Un zambet sanatos este un lucru esential, mai ales in dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. Desi dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, acestora este necesar sa li se ofere o atentie speciala tocmai pentru ca dantura definitiva sa fie una sanatoasa. Iata ce trebuie sa faci pentru a fi sigura ca dintii micutului tau vor fi lipsiti de probleme.

Periajul dintilor.

Curatatul gingiilor este un lucru obligatoriu inca din primele luni de viata. Desigur acest obicei trebuie adaptat varstei celui mic. Asadar apeleaza la o carpa moale umeda pentru a sterge zilnic gingiile celui mic. O data cu aparitia primilor dintisori vei adopta un alt obicei: foloseste tot o carpa umeda cu care sa simulezi periajul dintilor, de doua ori pe zi. La pasta de dinti speciala si la periuta poti apela o data cu implinirea primului an. Copiii trebuie sa deprinda acest obicei inca de mici, insa pana la varsta de maxim 4 ani, parintii sunt cei care trebuie sa efectueze periajul dintilor. Dupa aceasta varsta, responsabilitatea revine copiilor. De asemenea, exista reguli ce trebuie respectate. Timpul periajului trebuie sa fie de minim 5 minute, de cel putin 3 ori pe zi. De asemenea, cantitatea de pasta trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare. Va fi suficienta pentru curatarea intregii cavitatii bucale. Ca si in cazul adultilor, periuta de dinti trebuie inlocuita la 3 luni si in cazul copiilor.

Ingrijirea dintilor copiluluiAlina-i durerile. Aparitia primilor dinti este un eveniment destul de dureros pentru cel mic. Ajuta-l in acest sens printr-un masaj al gingiilor. De asemenea ii poti oferi jucarii special concepute ce se gasesc in farmacii si pe care micutul tau le poate mesteca pentru a nu mai resimti durerea. De asemenea, ii poti administra acetaminophen sub indrumarea medicului, desigur.

Calciul si Vitamina D. Ei sunt aliatii de nadejde cand vine vorba de o dantura sanatoasa. Rolul acestora este de a asigura o dezvoltare sanatoasa atat a dintilor micutului tau cat si a oaselor. Printre cele mai importante surse de calciu amintim: lactatele, laptele ca atare, ouale, fructele si legumele verzi. Printre sursele importante de vitamina D avem pestele si untul. Aceasta vitamina ajuta la absorbtia calciului in organism, de aceea legatura intre cele doua este directa.

Ingrijirea dintilor copilului

Vizita la stomatolog. Desi poate parea prea mic, copilul tau trebuie sa fie dus la stomatolog chiar inainte de a implini varsta de un an. Multi parinti insa nu considera necesar acest lucru. Informeaza-te si actioneaza correct cand vine vorba de sanatatea dentitiei celui mic. Asadar, du-te cu cel mic o data la 6 luni la un cabinet de specialitate pentru a fi sigura ca totul decurge in mod normal.

Fluoridele pentru un zambet frumos. Fluoridele sunt minerale naturale ce au rolul de a impiedica aparitia cariilor si intaresc totodata smaltul dintilor. Fluoridele pot fi folosite ca supliment alimentar pana la varsta de 16 ani. Apeleaza la sfatul unui medic stomatolog in cazul in care te hotarasti sa intoduci in programul micutului tau aceste minerale, deoarece numai un medic specialist va fi in masura sa raspunda la intrebarile legate de acest subiect.

Alimentatia. Pentru o dantura sanatoasa este nevoie si de o alimentative corespunzatoare. Zaharul este inamicul dintilor sanatosi, de aceea in dieta copilului tau trebuie evitat zaharul cat mai mult posibil. Excesul de dulciuri de orice fel, mai ales inainte de culcare este nociv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *