Cum sa eviti oamenii toxici

Cu totii i-am intalnit-ei sunt oamenii care te seaca de energie, in loc sa te imbogateasca, oameii care te trag in jos in loc sa te ridice, oameni care cer mai mult decat dau, negativisti, manipulatori, care pot sa-ti transforme o zi intr-un adevarat calvar.
Se numesc oamenii toxici. Nu conteaza cat de bune sunt aptitudinile noastre in general, multi dintre noi avem probleme efectiv in a face fata acestui gen de persoane. Ne lasam prinsi in capcana lor, in relatia personala sau profesionala poluanta pe care o creeaza oamenii toxici. Vestile bune sunt ca exista feluri prin care sa infruntam oamenii toxici. Exista trasaturi de comportament si comunicare specifice care merg foarte bine acestui tip de persoane. Iata cele mai semnificative dintre ele:
Evita oamenii toxici
Cea mai buna cale este sa-i eviti. In unele cazuri, poate nu este o optiune, dar deseori este. Gandeste-te bine la optiunile pe care le ai cu fiecare persoana toxica din viata ta. E comun sa te gandesti ca trebuie sa te confrunti cu cineva, cand de fapt, nu trebuie sa o faci.  Sau sa crezi ca poti sa schimbi o astfel de persoana cand interactionezi cu ea. Insa, daca nu esti profesionist, nu va merge si altfel, nu merita sa incerci.
Anticipeaza oamenii toxici
Este mai greu decat in mod normal sa iesi dintr-o relatie cu o persoana toxica. Oamenii toxici au abilitatea de a te face sa te simti prost ca ii eviti si sa te atace. De asta e important sa ii anticipezi cat mai repede, si sa ii eviti inainte ca relatia sa se dezvolte.Cea mai buna metoda e sa iti faci o lista cu indicii care ar putea indica o persoana toxica. Apoi, de fiecare data cand intalnesti o persoana cu un numar semnificativ din aceste indicii, distanteaza-te de ea.
Stabileste limite ferme
Oamenii toxici te vor folosi intr-un fel sau altul. Ti se pot plange constant in timp ce tu asculti fara speranta sau va trebui sa-i scoti din anumite probleme. Aici intervin limitele. Limitele sunt reflectii a ceea ce esti si ce nu vrei sa faci.
A stabili limite ferme inseamna sa nu permiti sa fii folosita in nici un fel. Inseamna sa refuzi sa asculti cand se plang, sau sa-i scoti din necazuri. Cand ai limite ferme stabilite, nu ti se poate face nici un rau.
Treci peste vina
Multi oameni toxici sunt specialisti in a face pe altii sa se simta vinovati cand nu fac ce vor ei. Asta face greu sa stabilesti si sa mentii limite ferme cu ei. Dar e o cale sa iesi din aceasta dilema:scapa de vina. Vina ta va fi daca lasi oamenii  toxici sa rupa limitele.
Cand stabilesti si mentii limitele, fara sa te simti vinovata, arma pe care o au impotriva ta va disparea. Realizeaza ca vina ta e irationala, fara rost, si e folosita impotriva ta de oamenii toxici. Asta e cea mai buna cale.
Nu incepe sa te justifici
Cand eviti oamenii toxici si stabilesti limite, acestia incep sa te acuze, facand pe victima, in incercarea de a te face sa-ti schimbi parerea. Unul din cele mai rele lucruri pe care le poti face este sa te aperi. Este o actiune care va genera un dialog imatur si care va face ca persoana toxica sa obtina ce vrea. Nu vei ajunge nicaieri daca incepi sa te justifici in actiunile tale.
Din pacate, oamenii toxici sunt peste tot. Si tind sa se ataseze de acele persoane care sunt bune si au mult de oferit. Insa, poti sa te confrunti cu ei si ai optiunea sa raspunzi in cel mai bun fel pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *