O dieta saraca in grasimi poate elimina simptomele menopauzei

Cel mai comun simptom la femeile la menopauza este luarea in greutate, incapacitatea de a slabi si episoadele de fierbinteala, acompaniate de transpiratie abundenta. In trecut, femeilor li se prescriau inlocuitori de hormoni. Iar in anii recenti cu privire la aceste terapii se pun semne de intrebare in legatura cu posibilele efecte negative asupra sanatatii femeilor.

Un nou studiu puncteaza ca o dieta  saraca in grasimi este cheia de a reduce aceste simptome traumatice. Cercetatorii au studiat 17. 473 de femei la menopauza si au urmarit rezultatele femeilor care aveau o dieta  fara grasimi, bogata in fibre, cereale integrale si fara sa foloseasca inlocuitori de hormoni.

Aceste femei implicate in studiu au pierdut si in greutate substantial, reducandu-li-se riscul de a avea fierbinteli si transpiratii nocturne. Femeile care au pierdut si mai mult in greutate au declarat ca simptomele au fost eliminate complet.  O dieta saraca in grasimi poate elimina simptomele menopauzei

“Din moment ce majoritatea femeilor tind sa ia in greutate cu varsta, prevenirea acestui fapt ofera o strategie viabila de a elimina simptomele asociate menopauzei” spune autorul studiului Bette Caan,  om de stiinta la Kaiser Permanente Northern California Division of Research.

“Din cauza grasimii din corp, simptomele pot creste, deoarece sunt cauzate de o interactiune complexa intre hormoni, chimicalele din creier si glandele sudoripare in timpul menopauzei. Cu cat o persoana are mai putina grasime, cu atat mai usor corpul poate disipa caldura” , spune Caan.

In trecut, au existat cercetari care au asociat greutatea corporala cu severitatea simptomelor menopauzei. Acest studiu este primul care face legatura intre o dieta sanatoasa si reversabilitatea simptomelor.

Femei din SUA au fost atrase in studiu intre anii 1993 si 1998 pentru a se descoperi cat de mult ajuta o dieta slaba in grasimi in diferite probleme de sanatate, inclusiv simptomele menopauzei. In timp ce dieta se concentra pe reducerea grasimilor si marirea consumului de legume, fructe si cereale integrale, ideea nu era neaparat pierderea in greutate ci sanatatea in general.  Femeile implicate in studiu au pierdut circa 5 kilograme in fiecare an. Dar surprinzator, studiul  a relevat ca femeile care nu au pierdut in greutate dar au urmat dieta au experimentat o reducere a simptomelor. Aceasta poate fi din cauza continutului crescut de fibre si alte studii au demonstrat ca exista o legatura. Merita sa notam ca dupa un an  de dieta, femeile studiate aveau sanse de 3 orei sa piarda in greutate decat alte femei la menopauza. Simplul fapt al adoptarii acestui regim slab in grasimi  poate avea un efect surprinzator si pozitiv asupra vietii femeilor la menopauza.
Intre timp, sunt necesare mai multe studii dar un lucru e clar. O dieta slaba in grasimi si bogata in fibre promite mai multe beneficii, nu numai o inima sanatoasa si poate fi raspnsul simplu la disconfortul simtit de femei de generatii intregi in acest stadiu important al vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *