Rolul plantelor in tratarea bolilor ochilor

Plantele medicinale pot fi utilizate cu succes ca tratament adjuvant in unele afectiuni oculare, alaturi de tratamentul alopat prescris de medicul oftalmolog. Iata ce recomandam in cazul unor afectiuni oculare foarte des intalnite in zilele noastre, cand stresul, oboseala, alimentatia si poluarea produc adevarate dezechilibre in organism.
GLAUCOMUL este o afectiune grava, ce ocupa primul loc in cazurile de orbire la adulti. In mod normal, orice persoana cu varsta peste 35 de ani trebuie sa faca un control oftalmologic macar o data la trei ani, pentru a depista din vreme cresterea presiunii intraoculare. Primele semne ale afectiunii sunt: in mod brusc, dimineata ori dupa efort fizic sau ocular, bolnavul simte o durere puternica in ochi, vederea ii devine tulbure, ochiul devine congestionat, corneea se tulbura si pupila se dilata. Pot aparea greturi si varsaturi, iar in acest caz, prezentarea la medic este obligatorie. Este necesar tratament continuu si consult medical periodic.
Recomandari:
• se va bea zilnic 1 litru de ceai preparat din urzica, galbenele, coada-calului, mesteacan si ventrilica;
• se va bea in fiecare dimineata 1 litru de suc proaspat de morcovi si bolnavul va manca in fiecare seara germeni de grau cu lactate;
• se vor evita alcoolul si excesul de cafea;
• se vor consuma afine, morcovi si ceapa.
Rolul plantelor in tratarea bolilor ochilor
OCHII OBOSITI – pentru a combate inrosirea si oboseala ochilor se recomanda urmatoarele:
• se toarna 500 ml de apa fiarta peste o legatura de patrunjel verde si se acopera vasul timp de o ora. Se strecoara, se raceste la temperatura camerei si se aplica pe ochi o compresa, timp de 30 de minute.
• Se fierb 3 minute 2 lingurite de seminte de fenicul. Cu ceaiul racit se procedeaza ca mai sus. Se beau zilnic 2-3 cani de ceai de coada-soricelului.
BLEFARITA – este o inflamatie a marginii libere a pleoapelor, caracterizata printr-o congestie la acest nivel, cu formare de scuame si ulceratii. In forma grava pot aparea foliculite, cruste, caderea cililor. Recomandari:
• se vor bea zilnic 500 ml de suc de morcov cu patrunjel, timp de trei saptamani;

Rolul plantelor in tratarea bolilor ochilor
• se vor pune pe ochi comprese cu infuzie din: albastrele, patlagina, sulfina, sunatoare, turita-mare;
• se aplica timp de 20 de minute comprese si pensulari la nivelul pleoapelor cu decoct de seminte de gutui.
CONJUNCTIVITA ACUTA consta in inflamarea conjunctivei. Recomandari:
• se vor aplica pe ochi comprese reci, la temperatura camerei, cu ceai preparat din: fenicul (seminte), coada-soricelului, albastrele si sulfina;
• se aplica strict pe pleoapa suc proaspat de rostopasca, dar – ATENTIE – fara a intra in ochi!
SPASME PALPEBRALE (CLIPIRI DESE ALE PLEOAPELOR). Recomandari:
• comprese pe pleoape timp de 20 de minute cu decoct de fenicul;
• se vor bea zilnic 3 cani cu ceai preparat din ienupar (fructe), matase de porumb si coada-calului;
• se va consuma zilnic grau incoltit.
CATARACTA este determinata de opacifierea totala sau partiala a cristalinului. La inceput, se manifesta prin perceperea de puncte sau linii care se plimba in fata ochilor, ca si prin dublarea imaginilor. Cu timpul, pupila capata o culoare alb-cenusie, de aceea afectiunea se mai numeste popular si albeata. Cataracta poate fi senila (de batranete), congenitala, traumatica, diabetica, profesionala, din cauza glandelor cu secretie interna. Tratamentul este eficient doar in stadiul incipient al bolii si consta in:
• bai de abur oculare cu infuzie in parti egale din soc, valeriana, galbenele;
• comprese pe ochi cu ceai preparat din fenicul (seminte), morcovi (seminte), rostopasca (frunze), galbenele (flori). Semintele se fierb timp de 15 minute, iar restul plantelor se infuzeaza timp de 10 minute. Cu ceaiul strecurat si racit se aplica comprese timp de 30 minute; se beau zilnic 3-4 cani de ceai preparat din afin (frunze), catina, macese (fructe), urzica, coada-calului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *