Dependentele si conectarea la realitate

Suntem o societate de dependenti. Doar sa ne uitam putin in jur. Exista fumatori, alcoolici, dependenti de droguri si de jocuri de noroc. Si hai sa mai dam cateva exemple- cumparatorii compulsivi, dependentii de mancare, dependentii de munca, sau de jocuri video. Cand vine vorba de dependente, par sa fie posibilitati fara sfarsit. De ce?

Nu este un motiv evident pentru asta. Se pare ca genetica si psihologia joaca un rol, dar exista alt motiv, nu foarte aparent, unul care vine din felul in care privim viata. Dependentele si conectarea la realitate

O persoana moderna traieste cu o contradictie. Ne place sa ne gandim la noi ca fiind realiste. Ca folosim puterea stiintei si logicii, ne mandrim ca vedem lumea asa cum este a in realitate. Dar cand vine vorba de propriile noastre vieti, acest realism zboara pe fereastra. Devenim copii care cred inca in magie. Aceasta credinta in magie sta la baza dependentelor noastre. Superficial, dependentele-indiferent ca e vorba de droguri, bani, cumparaturi-toate sunt aduse de o dorinta de gratificare imediata. Dar dependenta e din ce in ce mai greu de satisfacut pe masura ce trece timpul. Repetam comportamentul iar si iar, dar ceva lipseste din experienta.Dependentele si conectarea la realitate

Ce ne lipseste, ce cautam noi cu adevarat este magia. Fara sa realizam asta, ne dorim ca placerea momentului pe care o simtitm sa ne fie un pasaj intr-o lume noua-o lume usoara. Din pacate, aceasta lume nu exista. Realitatea cere ca noi sa infruntam trei lucruri-durere, incertitudine si nevoia de a munci constant. Nimeni, indiferent cat de faimos sau bogat, nu este o exceptie de la aceste reguli.

Cea mai usoara cale de expunere a slabiciuniii magiei este sa ne uitam la oamenii care reusesc. Sa luam exemplul urmator. Un actor tanar era dependent in a cuceri femei. Insa niciuna dintre ele nu l-a satisfacut vreodata-dar chiar si asa, a continuat dependenta. Si-a spus ca, odata ce va deveni vedeta, va fi suficient de faimos sa gaseasca in sfarsit acea femeie magica care ii va rezolva toate problemele si ii va schimba viata.

Dar, nu s-a intamplat asta. Intr-adevar, a devenit un star si asta s-a intamplat brusc. Nu era pregatit pentru asta. A inceput sa se intalneasca cu o femeie la fel de faimoasa ca si el. Dupa cateva luni, s-a plictisit de ea. S-a intors la dependenta lui, a inceput sa caute in alte parti, si a fost pe aproape sa se desparta de ea. Apoi, a avut o experienta pe cat de ciudata pe atat de educativa. Se afla langa un stand de ziare si publicatii si se uita pe copertile revistelor la chipurile frumoaselor si tinerelor actrite. Un chip i-a aparut de la distanta si a ramas perplex in fata frumusetii lui pentru un moment, inchipuindu-si ca trebuie sa o intalneasca, ea avea magia de care el avea nevoie.

A facut un pas mai aproape spre revista si a avut socul vietii lui. Chipul la care se uita era al iubitei lui, aceeasi femeie de care el isi pierduse interesul. A fost devastat la inceput. Urmatoarea reactie a fost sa se gandeasca la sinucidere.

Ce s-a intamplat a fost ca fata de pe coperta era simbolul magiei la care el visa de atatia ani. Dar in acelasi timp, era o fiinta umana de care el fusese deziluzionat. In acel moment, a realizat ca fanteziile lui nu se vor adeveri niciodata, ca femeia magica la care el tanjea nu exista. S-a gandit la sinucidere din cauza ca, acum, cand visul lui de copil a fost spulberat, nu mai avea motive sa traiasca.

Din fericire, nu a ramas in aceasta stare pentru mult timp. Cu iluzia destramata, a invatat sa existe in realitate. Asta inseamna mai mult decat acceptarea realitatii, inseamna sa fii recunoscator pentru asta. Trebuie sa te conectezi la ceva mai mare decat tine.Astfel, vei avea un viitor real.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *