Elibereaza-te de sentimentul de vinovatie!

Ori de câte ori te simți vinovata fa doar un pas înapoi și cauta in minte credința în care te face sa simti ai facut un lucru gresit. Apoi iti vei da seama că o credință este doar un trecut “condiționat in minte”. Nu există nici un adevăr suprem într-o credință, e doar o idee. Această înțelegere simpla te eliberează de vinovăție. `

Puțini dintre noi reusesc sa ințeleaga acest adevăr. În adâncul nostru, ne simțim vinovati pentru că atacă statutul nostru emoțional. Deci, să ne uităm în detaliu.

Nu-i asa ca te face să te simți ca o greutate mare este pe umerii tai tot timpul?
Obișnuiam să cred că viața mea a fost condusă de sentimentele mele de vinovăție. Tot ceea ce am făcut sau gândit părea să fie reglementat prin modul în care m-am simțit vinovat în acea zi.

De asemenea, nu pare să conteze ceea ce a fost. Aș simți vinovat despre tot și nimic. Ori că nu am făcut suficient sau că am supărat oamenii sau că “ar trebui” să fi făcut ceva diferit. M-aș simți vinovata pentru atât de multe lucruri și viața mea într-adevăr părea să fie doar o reactie la un sentiment de vinovăție.

Elibereaza-te de sentimentul de vinovatie!

Exista situatii de viață stresante, cu un sentiment de vinovăție constant. De asemenea, vă oprește din a lua deciziile cele mai eficace și eficiente. Cu alte cuvinte, veți sfârși prin a lua decizii proaste pur și simplu pentru că reacționati la acele sentimente de vinovăție.

Cred că vinovatia se reduce in esență la 7 motive principale și, de obicei, veți avea de-a face nu doar cu unul dintre acestea, ci de fapt, o combinație a acestora:

Te simți vinovata atunci când esti in încercarea de a evita ceva.

Vinovatia provine adesea de la încercarea de a evita ceva. Tu nu vrei ca oamenii sa fie suparati pe tine, tu nu vrei sa dezamagesti pe cineva, nu vrei ca oamenii să fie supărati pentru că ai făcut ceva.

Pentru a elimina aceste sentimente de vinovăție, într-adevăr ajută dacă poti sa stai un moment și sa te intrebi la ce te gândești? Te gândești la ceea ce nu vrei sau la ce vrei? Odată ce te concentrezi pe ceea ce vrei, atunci poti începe să gândesti la soluții reale și a lucra în direcția asta. De obicei, vei găsi că de îndată ce începi, sentimentul de vinovăție va dispărea.

Continuând să te concentrezi pe modul în care te simți vinovata va servi doar la a te menține blocata in senzația de anxietate și confuzie. De asemenea, atâta timp cât te concentrezi asupra sentimentelor de vinovăție, nu contează ce faci, te vei simți vinovata pentru că te concentrezi pe ele în loc de situația reală.

Dacă lasi gândurile tale să se concentreze asupra a ceea ce vrei si apoi te intrebi cum poti realiza acest lucru, vei fi în stare să mergi înainte. Nu vei ramane blocata si nu vei simti ca nu poti face nimic. Ești în stare să iei măsuri, care este unul din lucrurile care într-adevăr ajută la eliminarea acestor sentimente de vinovăție. Dar, nu lua doar măsuri pentru a calma sentimentele  de vinovăție, ia măsuri pentru a rezolva problema reala sau situația.

Reacționezi la o situație în loc sa alegi răspunsul tau

De câte ori s-a întâmplat ceva, chiar crezi instantaneu, “Eu nu ar fi trebuit să fac asta” sau “E vina mea” sau poate “Ar fi trebuit să știu mai bine”. Te simți vinovata pentru ceea ce ai făcut.

Am trecut printr-o situație în care recent unul dintre părinții mei a fost destul de bolnav. M-am simțit vinovata instantaneu pentru că nu am petrecut timp cu ei recent. Deci, în loc sa iau in considerare cu adevărat situația și ce ar fi trebuit să fac, nu am încercat să rezolv problema si am inceput sa ma simt vinovata pentru ceea ce nu am făcut în trecut. Ce a fost în trecut, trebuia să fie lăsat în trecut. Am nevoie sa merg înainte.

Lucrul bun a fost că am putut folosi vina  ca un semn a ceea ce am vrut să fac ca una dintre prioritățile mele în viață. M-am gandit la faptul că vreau să petrec mai mult timp cu părinții mei cat mai am șanse. Deci, puteți folosi de fapt, vina, pentru a realiza modificările pe care doriți să le faceți în viața. În cazul meu, a fost sa petrec timp cu părinții mei, dar s-ar putea sa iti dai seama ca vrei sa fii un prieten mai bun sau mai profesionist la locul de munca sau doar  vrei sa faci lucrurile diferit în viitor. Poti utiliza vina  pentru a face schimbari pozitive in viata.

Poți vedea cât de ușor este să te lasi prinsa în sentimente de vinovăție și să uiti sa te concentrezi pe problema reală.
După ce te întrebi dacă vinovatia te orbește reacționează cu calm sau alege modul de a răspunde la un eveniment, atunci vei fi capabila sa decizi modul în care vrei să continui. Trebuie sa fii capabila să te deplasezi in trecut pentru a analiza acele sentimente de vinovăție. Te poti gândi la soluții reale.

Cineva apăsa butoanele

Te simți nesigura cu privire la un anumit aspect (simti ca nu esti suficient de buna, de exemplu), astfel încât atunci când cineva spune ceva, emoțiile tale reacționeaza la îndoielile interioare, mai degrabă decât la ceea ce e real. Deci, odată ce îți dai seama care este zona care trebuie să fie vindecata este mult mai putin probabil ca oamenii vor fi capabili să apese butoanele.
Ce se întâmplă cu adevărat este că pur și simplu reacționezi la cuvintele altei persoane. Se declanșeaza o emoție profundă în tine.
De multe ori, chiar și numai conștientizarea de a fi reacționat anterior la anumite cuvinte va fi de ajuns pentru a te opri de la a continua să reacționezi asa în viitor.

Deci, practic, uneori faptul ca te simți vinovata este un semn ca o parte din tine are nevoie să fie vindecata. Care sunt sentimentele reale si cum te simți atunci când cineva spune ceva? (Nu esti destul de buna, nimeni nu te va iubi vreodată, nu esti destul de desteapta, etc)

Un aspect important poate fi pur și simplu pentru că nu iti permiți să faci greșeli sau  nu te ierti pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Toată lumea face greșeli. Fiecare persoană de pe această planetă , dar din anumite motive avem tendinta de a ne impune un standard imposibil de ridicat și cred că ar trebui să fim imuni la asta.

Greșelile sunt ceea ce ne face umani si este modul in care invatam. Putem afla modalitati de a face lucrurile sau ne-am putea aminti care sunt prioritățile noastre adevărate. Chiar și atunci când lucrurile merg greșit, mai târziu, ne putem da seama ce beneficii imense am câștigat din aceasta experiență.

Nu e întotdeauna ușor sa ne apreciem greșelile, dar ele pot ajunge cu adevarat oportunități de învățare incredibile sau catalizatori care cauzează salturi uriașe în creștere mentală și spirituală.

De asemenea, trebuie să știți că ați făcut ceea ce ati crezut că a fost cea mai buna decizie la momentul respectiv. Ai făcut tot ce ai putut. Aflând că există modalități mai bune de a gestiona situații similare în viitor ar putea fi un beneficiu de a merge inainte.

Dar, aceste beneficii nu pot aparea dacă nu te ierti și, de asemenea, daca nu iti permiti să faci greșeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *