Gatitul sanatos

Toti stim cat de daunator este obiceiul de a consuma in mod regulat alimente prajite. Acestea contin, printre altele, numeroase uleiuri rancede si grasimi nesaturate, care va pot distruge rapid sanatatea. De aceea, tigaile pentru prajit sunt demodate. Tigaile trebuie sa fie de inabusit mancarea, la abur, pentru apa, mirodenii, si adaugati ulei in mancare dupa ce ati preparat-o, pentru a capata gustul bogat care va place. Unii gurmanzi insista ca folosirea uleiului de masline pentru numai un minut sau doua de prajire rapida la foc mic cu amestecare continua nu afecteaza sanatatea.

Iata cateva sfaturi pentru prepararea unei mancari sanatoase:

1. Tocati vegetalele dorite si puneti-le intr-o tigaie care sa nu fie de aluminiu, pentru inabusire in apa (fosta tigaie pentru prajit) sau intr-o cratita care sa nu fie din aluminiu.Gatitul sanatos

2. Adaugati mirodeniile dorite pentru gatit si o cantitate mica de apa-atat cat sa ajunga la fierbere, sa se evaporeze pe masura ce vegetalele sunt preparate si sa dispara aproape complet pana la sfarsitul procesului. Nu uitati ca aproape toate tipurile de vegetale elibereaza o parte din sucurile lor naturale in timp ce sunt inabusite. Numerosi bucatari incep chiar cu o cantitate mai mica de apa, adaugand apoi foarte putina apa sau condimente lichide, de exemplu sos de soia, in timpul procesului, pentru ca la final, sa nu ramana cu lichid. Obiectivul este de a obtine vegetale care sa fie umede in mod natural, si totusi, destul de ferme.

Gatitul sanatos

3. La foc potrivit spre tare, aduceti la fierbere vegetalele, mirodeniile si apa.

4. Alternati intre acoperirea tigaii timp de 1-2 minute(pentru a spori procesul de inabusire la abur), descoperire si amestecare lina timp de 2 minute, pana ce vegetalele sunt asezonate. Incheiati printr-o usoara amestecare a vegetalelor neacoperite, pana se evapora complet apa.

5. Dupa dorinta, dupa ce s-a incheiat procesul de inabusire a mirodeniilor in apa, se pot adauga uleiuri sanatoase, de exemplu, ulei de in, de masline, de susan sau floarea soarelui. In felul acesta, obtineti efecte pozitive pentru sanatate ale uleiurilor corespunzatoare pentru corpul dvs. fara efectele negative asupra sanatatii, produse prin prajirea lor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *