Sa intelegem fobiile

Exista numeroase fobii care au un impact negativ  in viata noastra. Ele pot deveni atat de deranjante, incat ne intrerup interactiunile zilnice. Vestea buna e ca aceste fobii nu sunt considerate boli mintale, ci un raspuns al creierului la situatii extreme sau lucruri. Poti sa infrunti si sa depasesti aceste frici cu ajutorul consilierii si sprijinului. Stresul de a trai cu fobii poate afecta sanatatea psihica de asemenea. Cand ai de-a face cu palme transpirate, batai dese ale inimii, respiratie rapida- te confrunti cu lupta sau fugi-mecanism care elibereaza adrenalina uin organism. Confruntarile frecvente cu acest tip de stres au un impact negativ direct asupra sistemului imunitar si la abilitatea de a lupta cu boli comune. Daca fobia ta interfereaza cu viata de zi cu zi trebuie neaparat sa cauti ajutor specializat. In primul rand poti incepe prin a-i cere sfatul medicului tau pentru a vedea ce directie sa urmezi. Mai jos, sunt 10 dintre fobiile cele mai comune. Aminteste-ti ca poti sa depasesti cele mai intense temeri.

 

Arahnofobia

Aceasta fobie apare la jumatate dintre femei si 10 procente din barbati-este teama intensa de paianjeni.

Sa intelegem fobiile

Fobia sociala

Aceasta fobie comuna poate avea un impact negativ sever in viata de zi cu zi. Este teama de oameni. Poate sa se prezinte ca frica de multimi sau doar a fi prin preajma oamenilor in general. Deseori e diagnosticata ca siimpla timiditate. In general, rezulta dintr-o lipsa de stima de sine iar consilierea e foarte de succes in aceasta fobie. Sa intelegem fobiile

Aerofobia

Aceasta este teama de a zbura cu avionul. Nici nu e de mirare cu atata mediatizare a accidentelor aviatice. Daca zbori frecvent, sedativele sau relaxantele sunt eficiente. Sa intelegem fobiile

Agorafobia

Aceasta e teama de a pleca in spatii deschise si de a parasi casa de exemplu. Se agraveaza atunci cand iesi in spatii deschise si rezulta atacuri de panica. Atunci cand frica de baza e descoperita, incepi sa te simti calma in spatii deschise.   Sa intelegem fobiile

Claustrofobia

Aceasta teama este cea de spatii mici unde persoana se simte captiva. Poate aparea oriunde-avion, lift, camere mici sau chiar in trafic.

Sa intelegem fobiile

Acrofobia

Aceasta este o fobie comuna care se refera la teama de inaltimi.

Emetofobia

Teama de a nu vomita sau de a vedea pe altii ca vomita. Poate fi debilitanta, rezultand lipsa poftei de mancare. Tratamentul e eficient pentru aceasta fobie.

Carcinofobia

Rezulta dintr-o teama intensa de cancer, aceasta fobie este relatyiv noua. Cum rata cancerului a crescut rapid, aceasta fobie comuna se trateaza prin consiliere.

Brontofobia

O alta fobie prezenta frecvent este teama de tunete. Poate fi adusa de tunet sau doar de ploaie. In cazuri extreme, doar vederea norilor de furtuna provoaca anxietatea. Se crede ca radacina cauzei acestei fobii e asociata cu vina nerezolvata sau neincredere.

Necrophobia

O teama de moarte sau de cadavre. Nu este foarte comuna si cauzeaza rar probleme in viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *