Stima de sine si perceptia pozitiva

Stima de sine e slefuita de propriile noastre ganduri, relatii si experiente. E necesar sa  intelegem  fazele stimei de sine si beneficiile de a avea o stima de sine sanatoasa-inclusiv o stare mentala buna, asertivitate, elasticitate si asa mai departe. Discutiile despre stima de sine sunt deseori centrate pe copii. Multi dintre adulti insa pot sa-si imbunatateasca stima de sine. Poti sa iti dai seama daca stima ta de sine are nevoie de o crestere si de ce este important sa iti dezvolti un simt sanatos al binelui propriei fiinte. Stima de sine este de fapt perceptia ta despre propria fiinta -cum te simti fata de abilitatile tale si limitele tale. Cand ai o stima de sine sanatoasa, te simti bine in legatura cu tine si te vezi ca pe o persoana care merita respectul celorlalti. Cand ai o stima de sine scazuta, pui prea putina valoare pe opiniile si ideile tale. Si te ingrijorezi constant ca nu esti suficient de buna.

Stima de sine si perceptia pozitiva

Factori care influenteaza stima de sine

Stima de sine incepe din copilaria timpurie. Factorii care o influenteaza sunt:

 

 • propriile ganduri si perceptii
 • reactia celorlalti fata de tine
 • experienteled e la scoala, serviciu si comunitate
 • boli, dizabilitati sau rani
 • Cultura
 • Religia
 • Rolul si statutul in societate

Relatiile cu cei apropiati tie -parinti, frati, colegi, profesori si alte contacte importante-sunt foarte importati pentru stima de sine. Multe pareri care le ai despre tine asttazi reflecta mesajele primite de la acesti oameni de-a lungul timpului. Daca relatiile tale apropiate sunt puternice si primesti feedbackuri pozitive, este foarte probabils a te vezi o persoana merituoasa si sa ai o stima de sine sanatoasa. Daca primesti feedbackuri negative, si esti deseori criticata, tachinata sau devalorizata de ceilalti, este posibil sa ai o stima de sine scazuta.

Insa, propriile tale ganduri au un impact mare asupra stimei de sine. Iar aceste ganduri se afla sub controlul tau. Daca tinzi sa te concentrezi asupra  deficientelor si defectelor tale vei avea ganduri negative, dar poti invata sa te concentrezi pe calitatile tale.

Fluctuatiile stimei de sine

Stima de sine tinde sa fluctueze in timp, depinde de circumstante. Este normal sa treci prin perioade in care sa fii demoralizata sau sa te simti foarte bine. In general, stima de sine se afla la un interval care reflecta opinia ta despre tine. Ia in calul cum sa recunosti exttremele si sa pastrezi un echilibru sanatos.

Stima de sine si perceptia pozitiva

 • stima de sine foarte crescuta. IDaca ai dspre tine o parare mult mai buan decat o au ceilalti, e posibil sa ai o viziune ireal de pozitiva despre tine. Cand ai astfel de nivel al stimei de sine, deseori te simti superioara fata de ceilalti oameni. Asemenea sentimnente pot duce la aroganta si indulgenta fata de propria persoana, facandu-te sa crezi ca meriti privilegii speciale.
 • Stima de sine scazuta. Cand ai o stima de sine sczuta au negativa, pui foarte putin pret  pe parerile tale si ideile tale. Te concentrezi pe defecte si vina, si nu dai pre amult credit abilitatilor tale. Crezi ca ceilalti sunt mult mai capabili si de succes. Nu reusesti sa accepti complimente si feedback pozitiv. Simti doar esecul care te tine departe de a reusi la scoala sau la serviciu.
 • Stima de sine sanatoasa. O stima de sine sanatoasa oscileaza intre aceste extreme. Asta inseamna ca ai un echilibru la viziunea fata de tine. De exemp;lu, ai o parere buna despre abilitatile si aptitudinile tale, dar iti recunosti si scaparile. Cand iti intelegi valoarea, ii inviti pe ceilalti sa te respecte.

Beneficiile unei stime de sine sanatoase

Cand iti valorezi propria persoana, te simti sigura si merituoasa, si ai ingeneral orelatii pozitive cu ceilalti. Te simti increzatoare in abilitatil tale, si ai succese la scoala sau job. Esti deschisa  sa primesti feedbackuri carete ajuta sa inveti lucruri noi.

Cu o stima de sine sanatoasa esti:

 • decisa sa iti exprimi nevoile
 • increzatoare in abilitatile de a lua decizii
 • poti sa formezi relatii sigure si oneste- si putin probabil sa ramai in relatii nesanatoase
 • realistica in asteptari si fara criticism asupra ta sau celorlalti
 • poti suporta stresul si manageria situatiile dificile
 • putin probabil sa experimentezi sentimente ca lipsa de speranta, de valoare, vina sau rusine
 • putin probabil sa dezvolti tulburari de alimentatie, dependente, depresii si anxietate

Stima de sine afecteaza orice fateta a vietii tale. Sa mentii o o stima de sine sanatoasa si realista este foarte important. Inseamna sa inveti sa te respecti pe tine si sa te accepti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *