Unghia incarnata

O unghie de la picior  incarnata, de asemenea, cunoscuta sub numele de onychocryptosis sau unguis incarnatus, este o afectiune dureroasa a unghiei. Ea apare atunci când un colț ascuțit al  unghiei sapă în piele, la  coltul degetului. Durerea și inflamația la locul unde unghia a crescut in piele se manifesta prima data. Mai târziu, in zona inflamata poate începe să crească țesut în exces sau   scurgere de lichid gălbui.

Daca este lasata netratata, o unghie  incarnata poate progresa intr-o infectie sau chiar un abces care necesita tratament chirurgical. Osteomielita este o complicație rară a unui deget infectat, în care osul in  sine  se infecteaza.
Unghiile incarnate sunt frecvente la adulți și adolescenți, dar mai puțin frecvente la copii și sugari. Ele sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Adultii tineri de 20 de ani sau 30 de ani sunt cei mai expusi riscului.
Orice  unghie poate deveni incarnata, dar afectiunea apare, de obicei la degetul mare.

  Cauze

Pantofii stramti sau pantofii cu toc cauzeaza  comprimarea degetelor de la picioare  și  fac  presiuni asupra unghiei  sa creasca anormal.
Taierea necorespunzătoare a unghiilor de la picioare poate provoca colțurile unghiilor să sape în piele. Unghiile trebuie tăiate drept , nu rotunjit.
Tulburari, cum ar fi infectii fungice ale unghiilor pot provoca o unghie îngroșata sau  crescuta anormal.
Un prejudiciu  aproape de unghii sau ceva care face ca unghia să fie deteriorata in mod repetat (cum ar fi  fotbalul) poate provoca, de asemenea, o unghie incarnata.
În cazul în care un membru al familiei are un  o unghie incarnata, atunci ai mai multe sanse de a o dezvolta  e asemenea afectiune. Unghiile anumitor oameni sunt în mod normal mai rotunjite decât  la alții sau   osul poate fi mai inclinat,  lucru care creste sansa de a dezvolta unghii incarnate.

Unghia incarnata

Simptome si semne

O unghie incarnata este o afectiune comuna care afecteaza cel mai adesea  marginea exterioară a degetului mare. Cu toate acestea, unghia oricarui deget de la picior,  de pe ambele părți ale unui deget de la picior, poate deveni încarnata. Cele mai frecvente semne și simptome sunt durere, roșeață, umflături   la colțul unghiilor de la picioare.

La inceput,  la capatul degetului de la picior  pielea devine înroșită și dureroasă cu umflare ușoară. Nu există nici un puroi sau drenaj. Se poate simti cald la atingere, dar nu febril.
Mai târziu, pielea și țesutul în exces va crește în jurul punctului  ascuțit al unghiilor. Un drenaj gălbui  poate începe sa apara. Aceasta este reactia organismului la trauma cauzata de unghie    și nu este neapărat o infectie.
Uneori, o infectie se dezvolta. În acest caz, umflarea va deveni mai mare, și pot exista drenaje albe sau de culoare galbenă (puroi)  in zona. O zonă   a pielii poate fi înconjurata de o culoare roșie. Puteți dezvolta o febra, deși acest lucru este neobișnuit.

Unghia incarnata

Când să soliciti asistență medicală

Ori de câte ori  o unghie incarnata s-a dezvoltat într-o infecție ( drenaj,  febra, pielea deschisa la culoare înconjurata de piele roșie, sau agravarea durerii si umflaturii), consultați un medic.

Chiar  daca unghia incarnata este doar inflamata si  fără infecție, consultați un medic dacă aveti următoarele afectiuni:

Dacă au trecut mai mult de cinci ani de la ultimul vaccin antitetanos
Dacă nu există nici o îmbunătățire după trei zile de îngrijire la domiciliu
Dacă aveți diabet zaharat, o circulatie proasta, SIDA, sunt faceti chimioterapie, sau  aveti o boala in care ranile nu se vindeca   sau un risc crescut de infectare.
Unghiile incarnate mai pot fi gestionate în cabinetul medicului. Cu toate acestea, du-te la departamentul de urgenta (cu masina, nu ambulanta) în cazul în care aceste circumstanțe se dezvolta:

Dacă aveți diabet sau  risc crescut de infectie si medicul  de familie nu este disponibil (chiar dacă degetul de la picior nu este infectat încă)
Dacă aveți diabet sau   risc crescut de infecții și aveți febră sau semne de infecție la degetul de la picior (atât infecții bacteriene cat și fungice sunt mai frecvente la persoanele imunocompromise.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *