Unghiile-ce e normal si ce nu

Uita-te cu atentie la unghiile tale. Sunt puternice si au un aspect sanatos? Sau vezi pete, denivelari sau zone cu forme si culori neobisnuite? Multe boli nedorite ale unghiilor pot fi evitate daca exista o ingrijire corespunzatoare. Altele indica o boala care necesita atentie.

Unghiile sunt compuse din straturi de proteina numita keratina si cresc din zona bazei de sub cuticula. Cu cat cresc celule noi, cele vechi devin mai tari si mai compacte si sunt impinse deasupra varfului degetelor.

Unghiile sanatoase sunt netede,fara excrescente si denivelari. Ele au o culoare uniforma si consistenta, si nu au pete si decolorari. Uneori, unghiile dezvolta linii verticale care devin proeminente cu varsta. Alteori, unghiile au liniute albe sau pete dupa o rana dar dispar odata cu cresterea unghiei. Unghiile-ce e normal si ce nu

Insa nu toate conditiile unghiei sunt normale. Mergi neaparat la un medic sau la un dermatolog daca observi urmatoarele :

-schimbari de culoare, cum ar fi decolorari ale intregii unghii sau dungi negre sub unghie
-schimbari in forma unghiei, cum ar fi unghii curbate
-subtiere sau ingrosare a unghiei
-separarea unghiei de piele
-sangerare in jurul unghiei
-roseata, umflatura sau durere imprejurul unghiei
Unghiile-ce e normal si ce nu

Ingrijire-ce e bine si ce nu

Pentru a-ti pastra in forma maxima unghiile, urmeaza aceste reguli simple:

Unghiile-ce e normal si ce nu

ce sa faci:

Pastreaza unghiile uscate si curate. Acest lucru previne bacterile, fungii si alte organisme sa iti creasca sub unghii. Poarta manusi de protectie atunci cand speli vasele, cand cureti sau folosesti produse de curatare cu substante chimice, si evita sa stai foarte mult in cada.

Taie-ti unghiile si indreapta-le regulat. Foloseste forfecute pentru manichiura sau unghiere. Taie-ti unghiile drept, apoi rotunjeste-le intr-o curba subtila. Cel mai bine este sa le tai cand sunt moi, dupa baie.
Foloseste hidratarea. Cand folosesti o lotiune de maini, aplic-o si pe unghii si cuticule.

 

ce sa nu faci:

Nu abuza unghiile. Pentru a preveni distrugerea lor, nu le folosi ca unelte de a trage sau a scoate lucruri cu ele.
Nu iti roade unghiile sau pielea din jurul lor. Aceste obiceiuri iti distrug unghiile. Chiar si o taietura minora permite bacteriilor sau fungilor sa intre si sa cauzeze o infectie.
Nu ignora problemele. Daca ai o problema cu unghiile, asta nu inseamna sa lasi lucrurile sa taraganeze, ci consulta numaidecat un doctor pentru o evaluare completa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *