Papaya, mai mult decat sanatate

Cand ne gandim sa mancam 5 fructe pe zi, deseori avem in minte merele, bananele, portocalele, poate o para sau o piersica.Totusi, concentrandu-ne asupra acestor fructe esate o greseala, avand in vedere cat de multe beneficii pot avea fructele tropicale. De exemplu papaya-care este una dintre cele mai bogate surse de nutrienti si are o serie de puternice beneficii pentru sanatate. Ne vom uita mai detaliat la fructul papaya, astefel incat sa-l iei in vedere cand mergi la cumparaturi.
 

Ce este papaya?

Papaya este un copac cu o inaltime intre 5 si 10 metri, care creste la  tropicele Americii.Este cunoscut pentru frunzele sale spiralate de 50-70 de centimetri. Fructele sunt ciltivate de localnici pentru micul-dejun.In Mexic, este cultivat de foarte mult timp iar in India este cunoscut pentru proprietatile sale medicinale.

Nutrientii

Papaya este cunoscut pentru bogatia de nutrienti, si aminoacizi, carbohidrati, vitamine si minerale. Aceste includ calciu, potasiu, fier, si vitaminele C,E,A si complexul de vitamine B. Acestea il fac o sursa foarte bogata de minerale si ajuta la intarirea oaselor, prevenirea crampelor musculare, cresterea energiei si a bunei-dispuzitii. Daca mananci semintele, ele sunt foarte sanatoase si contin grasimi esentiale si proteine. Nu numai ca este bogat in nutrienti, dar are si foarte putine calorii si aproepe zero colesterol. Continutul ridicat de vitamina A il face folositor pentru mentinerea membranelor mucusului, fiind folosit ca remediu pentru unele boli ale sinusului. 

Digestia

Fructul papaya este minunat pentru digestie, fiind bogat in fibre. Aceste contine substante care ajuta digestia, concentratia depinzand de fruct. Pulpa si carnea fructului sunt foarte usor de digerat, fiind recomandate persoanelor care au probleme cu digestia.

Antioxidantii

Concentratia ridicata de vitamina C ca si de fitonutrienti il face o sursa de antioxidanti. Contine mai milta vitamina C decat lamaile si portocalele, lucru care il face sa fie eficient in stiumularea sistemului imunitar si prevenirea multor boli, de la raceli, pana la cancer.

Atentie: Unele persoane pot avea reactii alergice la acest fruct. Iar papaya ar trebui evitata de femeile insarcinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *