Aerofagia

Aerofagia este actul reflex caracterizat prin inghitirea, o data cu alimentele ingerate, a unei cantitati msri de aer. Produce balonari abdominale de diferite intensitati cu apasari dureroase pe organele interne si in special, tulburari respiratorii si cardiace, dand senzatie de sufocare. Functia intestinala este dereglata, constipatia alternand  cu diereea. Aerofagia este raspandita si afetceaza atat pe adulti, cat si pe copii. In afara de o alimentatie gresita, impreuna cu un abuz de ape gazoase, ea poate avea origine nervoasa, psihologica  ori de natura organica, fiind des intalnita la hepatici si la bolnavii de ulcer.

Alimentele, dupa ce au fost mai mult sau mai putin mestecate si dizolvate de saliva, trec in tubul digestiv, si se amesteca cu aerul inghitit in timpul mesei, impreuna cu apa si bauturile gazoase.

Gazele rezultate din procesul de digestie dau crampe foarte dureroase. Unele socuri emotionale pot da senzatia de aerofagie, gura fiind foarte uscata si cu un gust amar.

Nu exista nici un remediu miracol, aerofagia cu simptomele ei se va rari, daca se vor respecta anumite reguli.Aerofagia

Alimentatia va fi una adecvata, se va evita deshidratarea, se va manca si bea normal, dar nu in exces. Masa se va lua fara graba, mestecandu-se bine si indelung. Se vor evita prajiturile cu frisca, inghetata, iar apele gazoase se vor bea foarte putin. Se vor evita:fasolea alba, conopida, pepenele galben, ceapa cruda, ridichile, castravetii,  si painea calda.

Nu se va respira pe gura, ci pe nas. Se va evita guma de mestecat, care introduce aer in stomac.

Imbracamintea stramta nu este indicata, se va face mult sport, masaj si se vor aplica pe pantece comprese calde. Este neaparat necesar sa fie consultat medicul specialist. Ca medicatie naturala, se pot recomanda ceaiurile din plante.

Aerofagia

Ceaiul de menta(infuzie) calmant se va alterna  cu alte ceaiuri din plante:

-infuzie de maghiran, 20 g la 1/2 l apa fierbine.

-infuzie de tarhon, 15 g la 1l apa fierbinte

-infuzie de anason verde, o lingurita de anason la o ceasca de apa fierbinte

-infuzie de marar, 15 g de samanta la 1/2 l apa fierbinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *