Ce au in comun fumatul si divortul?

„Mai bine iubit si parasit decat deloc!” este o fraza ce ar rosti-o multi. Dar mai ganditi-va odata!
Un nou studiu intitulat ”Divort si moarte” aparut in seria “Psychological Science” descopera faptul ca mariajele destramate au aceeasi rata de mortatilate ca si fumatul.
Indicatiile conform carora riscul de a muri este cu 23% mai ridicat la persoanele divortate decat la cele casatorite, i-a surprins pana si pe cercetatori, care nu s-ar fi asteptat ca divortul sa prezinte aceeasi pondere de deces precum fumatul, alcoolul sau obezitatea.
Fumatul
Autorii studiului, David Sbarra si Paul Nietert, sunt de parere ca asocierea divortului cu moartea, nu este de natura cauzala ci este ceva mult mai profund in faptul de a sta separat, lucru, ce potrivit expertilor, grabesc sfarsitul divortatului.
Efortul fizic si financiar facut de un parinte ce trebuie sa se descurce singur de acum inainte sau conflictele persistente cu fostul/a , sunt factori de stres ce preseaza asupra celui ce tocmai a divortat. Si desigur cu totii stim ce efecte devastatoare are stresul asupra organismului uman.
Mai mult, expertii au confirmat ca trasaturile de personalitate precum nevroza, ostilitatea sau negativismul, pot in timp sa distruga atat viata de familie cat si viata persoanei ramase singura.
Fostii soti sunt mult mai predispusi unei morti precoce decat fostele lor sotii. De ce? Deoarece barbatii mor mai repede decat femeile, iar sotiile sunt cele ce practic le prelungesc viata. Acest lucru a fost confirmat si de catre specialisti, ce au demonstrat ca fara o femeie in preajma, sanatatea unui barbat este in pericol iar el habar nu are. Aceasta lucru este datorat si faptului ca majoritatea barbatilor refuza sa consulte un medic atunci cand sunt bolnavi, preferand sa se trateze singuri folosindu-se de internet sau alte surse nesigure.
Prin urmare, un mariaj esuat este primejdios, de accea atunci cand ne hotaram sa facem acest pas, trebuie sa fim constienti de ceea ce implica el si mai ales sa cunoastem foarte bine persoana langa care dorim sa ne petrecem tot restul vietii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *