Alimentatia si efortul fizic

Cheia succesului pentru obţinerea greutăţii ideale la persoanele supraponderale este dorinţa şi hotărârea acestora fermă de a o atinge.
Practicarea exerciţiilor fizice sub diferite forme, în timpul liber, reprezentând diferite criterii ( şi nu la întâmplare ), are efecte benefice asupra sănătăţii omului. Efectele favorabile ale exerciţiilor fizice, vizează atât îmbunătăţirea funcţiilor tuturor aparatelor şi sistemelor din punct de vedere fiziologic, cît şi psihic, între ele existând o permanentă interdependenţă.
Pierderea optimă de greutate este, în medie, de 5 kg. pe lună. Daca aveţi un surplus de 30 kg. , atunci trebuie sa folosiţi un program de slabire pe parcursul a 6 luni.

Alimentatia rationala

Funcţionarea raţională a organismului uman este condiţionată de aprovizionarea cu hrană, utilizată drept combustibil. Diferitele alimente pe care le ingerăm, îndeplinesc funcţii bine conturate, cum ar fi asigurarea creşterii, dezvoltarea sau furnizarea energiei. Exceptând vitaminele şi mineralele, alimentele care asigură supravieţuirea organismului au fost clasificate în glucide, lipide şi proteine. Pentru a-şi menţine starea de sănătate omul are nevoie de o alimentaţie echilibrată care să cuprindă toate tipurile de alimente, la care se adaugă vitaminele, mineralele, fibrele şi apa. Toate aceste alimente au o contribuţie însemnată în desfăşurarea efortului fizic, fiind direct implicate în îmbunătăţirea capacităţii de efort şi în menţinerea sănătăţii.
Practicarea exerciţiilor fizice şi respectarea principiilor unei alimentaţii corecte sunt strâns legate una de cealaltă.

Proteinele

Cei care depun un efort fizic mai intens au nevoie de o alimentaţie in care proteinele să reprezinte 15 %. Sursele de proteine sunt: carnea, peştele, ouă, produse lactate, alune, nuci, fasolea.

Alimentatia si efortul fizic

Glucidele ( carbohidraţii )

Au în compunere diferite zaharuri şi constituie cea mai importantă sursă de energie primară. Le găsim direct în alimente ca: fructe, gem, sau sub formă de amidon în cartofi, pâine sau orez. Fiecare gram de glucid aduce în organism 4,1 calorii. Alimentaţia celor care practică exerciţiile fizice îm mod sistematic trebuie sa cuprindă 55-60 % glucide, sau altfel spus, să le furnizeze 58 % dintre calorii.

Alimentatia si efortul fizic

Lipidele ( grăsimile )

Sunt principala sursă de energie pentru efortul aerob, depozitate în organism ajută la menţinerea căldurii corporale. Organismul are neapărată nevoie de o anumită cantitate de grăsimi. De aceea nu este recomandat să fie excluse din alimentaţie. Într-o alimentaţie echilibrată, lipidele nu trebuie să depăşască 30 % din totalul caloriilor, excesul ducând la acumularea de ţesut adipos şi implicit la creşterea în greutate.
Grăsimile pe care le mâncăm provin fie de la animale, în alimente ca: lapte, unt, brânză, carne, fie din plante: uleiul, vegetal, nuci.

Alimentatia si efortul fizic

Mineralele

Sărurile minerale sunt complicate în procesele chimice vitale din organism. Calciul şi fosforul, carese găsesc în lapte şi brânză, ajută la întărirea oaselor, dinţilor şi unghiilor.
Fierul este necesar globulelor roşii din sânge şi provine din ficat şi legume verzi.

Alimentatia si efortul fizic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *