Amsterdam, orasul contrastelor

Știi, probabil, acest sentiment – vrei să mergi departe, dar nu ai timp nici oportunitate. Deci, ce poți face? … Caută o schimbare în vecinătatea apropiată. M-am dus la Amsterdam, care este doar la câteva ore cu trenul de casa mea. Atât de aproape, dar totuși atât de diferit – unul din punctele forte ale Europei.
După trezirea la o oră imposibilă,   am fost pe drum pentru prima parte a acestei călătorii cu trenul, pana la Anvers. Înainte m-am întâlnit pe prietenii mei in gară, am avut timp pentru micul dejun, și am privit oamenii care trec prin gara atat de devreme dimineața intr-o zi de sâmbătă.
Ne-am reunit pe platformă și în câteva minute am fost pe drum la Amsterdam. Trenul avea vagoane și locomotivă olandeze. Trenul deja s-a  aglomerat cu olandezi, care putea fi ușor de dedus din accentul olandez din conversațiile lor – și ne-am simțit deja un pic ca niste călători.

 

Amsterdam, orasul contrastelor

Curând am ajuns în stația frumoasa de la Amsterdam, și cum am iesit in centrul orasului, primul lucru care m-a frapat a fost abundenta de biciclete. Ce diferență față de cele mai multe orașe belgiene! O mulțime de oameni folosesc bicicleta pentru a merge la muncă, să facă cumpărături, etc .. – Mai târziu am văzut câțiva oameni pe bicicleta cu bețe de hochei (un sport popular în Țările de Jos). Orașul Amsterdam a fost adaptat la biciclete.
Primul fapt remarcabil despre Amsterdam: bicicletele. Nu trebuie să mergi departe în oraș înainte de a veni în contact strâns cu faimoasele “canale”. De-a lungul malurilor acestora sunt casele cele mai celebre olandeze care provin din sec. 16 si 18.

Amsterdam, orasul contrastelor

Pe canale, nu sunt numai bărci mici pentru turiști, dar aceste cursuri de apă sunt într-adevăr folosite pentru transport. Iar unii oameni de fapt, trăiesc pe canale, in casele plutitoare. Unele dintre acestea nu arata ca bărcile, dar plutesc structurile de beton ale caselor construite din lemn in partea de sus. La scurt timp după al doilea razboi mondial, oamenii au început să trăiască în bărci din cauza lipsei de locuințe. În timpul anilor șaizeci și șaptezeci, flower power a făcut sa fie “în vogă”.Iata un al doilea fapt remarcabil: oameni trăiesc pe apă aici.

Mai multe contraste din Amsterdam au devenit în curând evidente. Amsterdam are poduri mobile vechi “tipice olandeze” biserici interesante și o Beguinage frumoasă din secolul 16, poti sa vizitezi locuinte  sărace construite în jurul unei curți interioare, și admira arta minunata a lui Rembrandt și Van Gogh în muzeu. Puteți viziona jonglerii practicand în “Vondelpark”, și   artiști strazii dand spectacole. Dar, în același timp,   piercing-uri si tatuaje pot fi văzute peste tot, și “magazine de cafea” in care se vinde în mod legal hașiș sau marijuana. Nu trebuie sa uitam faimosul cartier de culoare roșie, unde prostituatele lucreaza lângă biserică … Amsterdam, orașul în care totul este posibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *