Boala Lyme

Boala Lyme este o boala bacteriana care se transmite prin intepaturi de capusa.
Boala Lyme poate afecta pielea, articulațiile, inima, precum și sistemul nervos.
Boala Lyme apare în faze – prima fază începând de la locul intepaturii de capusa cu un inel de expansiune de roșeață.
Boala Lyme este diagnosticată pe baza semnelor clinice de boală și detectarea anticorpilor Lyme în sânge.
Boala Lyme este tratata cu antibiotice.

Ce este boala Lyme? Care sunt cauzele bolii Lyme?

Boala Lyme este o boală bacteriană cauzată de o bacterie numită “spirochete.” În Statele Unite, numele real al bacteriei este Borrelia burgdorferi. În Europa, o alta bacterie, Borrelia afzelii, de asemenea, cauzeaza boala Lyme. Anumite capuse gasite pe cerb poarta bacteria in stomac. Boala Lyme se transmite prin aceste căpușe, care permit bacteriei sa infecteze organismul. Boala Lyme nu este contagioasa de la o persoana afectata de altcineva. Boala Lyme poate provoca anomalii la nivelul pielii, articulatii, inima și sistemul nervos.

Care este istoria bolii Lyme?

Interesant, boala a devenit vizibila doar în 1975, când mamele unui grup de copii care au trăit aproape unul de altul în Lyme, Connecticut, au facut cercetatorii conștienți de faptul că copiii lor au fost toti diagnosticati cu artrita reumatoida. Acest grup neobișnuit de boală care a apărut a condus la identificarea cauzei bacteriene a stării copiilor, ceea ce a fost apoi numit “boala Lyme”, în 1982.

 

Boala Lyme

Capusele sunt purtătoare ale bacteriei Lyme în stomac. Căpușele sunt vectori care pot transmite bacteria la om, cu o intepatura. Numărul de cazuri de boală într-o zonă depinde de numărul de căpușe prezente și intervalul de timp la căpușele infectate cu bacterii. În anumite zone ale New York, în cazul în care boala Lyme este comuna, mai mult de jumătate din căpușe sunt infectate. Boala Lyme a fost raportata cel mai frecvent în nord-estul Statelor Unite, dar a fost raportată în toate cele 50 de state, precum China, Europa, Japonia, Australia, și părți ale fostei Uniuni Sovietice. În Statele Unite, aceasta este contractata în primul rând în nord-est de statele din Maine la Maryland, în Midwest, în Minnesota și Wisconsin, și în Vest, în Oregon și California de Nord.

Care sunt semnele si simptomele bolii Lyme?

Boala Lyme afectează diferite zone ale corpului, în grade diferite pe măsură ce înaintează. Infecția produce o eruptie rosiatica, adesea asociata cu simptome “pseudo-gripale”. Mai târziu, se pot produce anomalii la nivelul articulatiilor, inima si sistemul nervos.

Boala Lyme este descrisa medical în trei etape ca: (1) boala localizata devreme cu inflamarea pielii, (2)  implicarea sistemului nervos, inclusiv paralizia și meningita, și (3) boala târzie cu leziuni ale nervilor senzoriali și inflamarea creierului, precum artrita.

În faza inițială a bolii, în termen de zile pana la saptamani de la intepatura de capusa, pielea din jurul muscaturii dezvolta un inel de expansiune de roșeață. Aceasta eruptie initial clasica este numita “eritem migrator” (anterior numit eritem chronicum migrans). Pacientii de multe ori nu isi amintesc intepatura de capusa. Mai mult de unul din patru pacienti nu dezvolta chiar o eruptie pe piele. Înroșirea pielii este adesea insotita de oboseala generalizata, rigiditate articulară, umflarea ganglionilor limfatici și dureri de cap.

Roseata dispare, fără tratament, în aproximativ o lună. Dupa saptamani sau luni de la roseata inițiala a pielii bacteriile și efectele lor se raspandesc in organism. Ulterior, boala se raspandeste la nivelul articulatiilor, inimii si sistemului nervos.

Fazele ulterioare ale bolii Lyme pot afecta inima, cauzeaza inflamatie a muschiului inimii. Acest lucru poate duce la ritm cardiac anormal si insuficienta cardiaca. Sistemul nervos poate dezvolta paralizie musculara faciala (paralizia Bell), senzație anormală din cauza bolii a nervilor periferici (neuropatie periferică), meningita, și confuzie. Artrita, sau inflamația articulațiilor, începe cu umflături, rigiditate, și durere. De obicei, doar una sau câteva articulații vor fi afectate, cel mai frecvent la genunchi. Artrita din boala Lyme poate arata ca multe alte tipuri de artrita inflamatorie și poate deveni cronica.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, că anxietatea și depresia apare cu o rată crescuta la persoanele cu boala Lyme. Acesta este un alt aspect important al evaluării și gestionarii acestei boli.
Cum poate fi prevenită boala Lyme? Există un vaccin?

Evitarea zonelor infestate cunoscute, evident, poate preveni transmiterea bolii Lyme. Deoarece boala Lyme este transmisă de căpușe atașate pe corp, este important să se utilizeze tehnici de evitare atunci când se vizitează zone infestate. Pulverizarea spray-urilor anti insecte pe pielea expusa poate ajuta. Pantalonii lungi ascunsi în cizme și mânecile lungi pot proteja pielea. Capusele pot fi îndepărtate ușor cu ajutorul unei pensete și salvate într-un borcan de identificare mai târziu.
Dacă o persoană este muscata de capuse de cerb clasic (Ixodes), care au fost atașate cel puțin 36 de ore, o singură doză de doxiciclină (200 mg) poate fi de ajutor pentru prevenirea bolii Lyme. Aceasta terapie nu este recomandată în cazul în care capusa este dobândita într-o zonă în care aceste capuse nu sunt de obicei infestate (rata de infectare e mai puțin de 20%), cu bacteria (Borrelia), care provoaca boala Lyme. De asemenea, doxiciclina nu trebuie utilizata în timpul sarcinii sau la copii sub 8 ani.

Vaccinurile au fost anterior pe piață, cu toate acestea, din 25 februarie 2002, producătorul a anunțat că vaccinul pentru boala Lyme nu va mai fi disponibil în comerț. Sunt necesare studii suplimentare pe vaccinuri. Pentru moment, prevenirea ideală se concentrează asupra recomandărilor de la alineatul precedent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *