Bolile autoimune

Sistemul imunitar este un mecanism de apărare uimitor intern care pastreaza organismul sanatos, distruge organismele infectioase și alți invadatori străini. Capacitatea organismului de a lupta cu boala este din cauza acestui sistem natural de aparare. Sistemul imunitar este suficient de inteligent pentru a diferenția propriile tesuturi si antigenii. Dar ce se întâmplă dacă mecanismul nostru de protecție nu reușește să recunoască țesuturile? Rezultatul sunt bolile autoimune. Atunci când o boală autoimună se dezvoltă, sistemul imunitar ataca si distruge propriile celule si tesuturi, mai degrabă decât țesuturile dăunătoare. Cauzele exacte ale bolii autoimune nu sunt cunoscute pe deplin. Cu toate acestea, numeroși factori au fost legati de boala.

Bolile autoimune pot afecta una sau mai multe parti ale corpului, cum ar fi țesutul conjunctiv, piele, celule rosii din sange, muschi, glande endocrine, vasele de sange, articulatii, sistemul digestiv și nervii. În Statele Unite, există peste 24 de milioane de oameni care suferă de boli autoimune. Ratele bolilor autoimune sunt în creștere nu numai în Statele Unite, dar și în alte națiuni industrializate. Aceasta este printre principalele cauze de deces si invaliditate. Această afectiune este mai frecventă la femei, comparativ cu bărbații în special în anii lor fertili. Există diferite tipuri de boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, hipotiroidism, boli inflamatorii intestinale, lupus, scleroza multipla, diabet zaharat de tip-1, psoriazis, etc Simptomele  fiecarei boli sunt diferite. Testele de laborator sunt singura modalitate de a confirma o boala autoimuna.

 

Bolile autoimune

 

Cauzele bolilor autoimune

Antecedente familiale

Un istoric familial de boli autoimune inseamna ca cineva are mai multe sanse de a dezvolta boala. Bolile autoimune genetice sunt lupusul, artrita, boli tiroidiene, probleme intestinale, scleroza multipla.

Sex sau cauze hormonale

Femeile au de circa 3 ori mai multe sanse de a dezvolta o boala autoimuna, decât bărbații. Fetele adolescente și femeile tinere au cel mai mare risc. Peste 85% dintre pacienții cu boli autoimune, cum ar fi sclerodermia și lupus sunt femei. Potrivit medicilor, nivelurile mai ridicate de estrogen pot juca un rol in aparitia bolii autoimune.

Infecții bacteriene și virale

Unele tulburări pot fi declanșate sau agravate de infecții bacteriene și virale specifice. Un nou studiu, al infecțiilor bacteriene stimuleaza un tip de auto-recunoastere, care duce la boli autoimune.

Metale toxice și expunerea la substanțe chimice

În jur de 25% din oameni au unele tipuri de intoxicatii cu metale grele. Multe studii au aratat ca expunerea la metale toxice (mercur, nichel, cadmiu, plumb, aluminiu, arsenic,) si produse chimice (pesticide, agenți de curățare de uz casnic, vopsele de păr, produse chimice industriale si solventi) pot provoca boli autoimune.

Vaccinări / imunizare

Legătura dintre bolile autoimune și vaccinări a fost găsita de către mulți cercetători. Aproximativ 10 articole de cercetare au evaluat legătura de cauzalitate. De exemplu, vaccinul pentru antrax controversat a fost cauzal legat de creșterea riscului de boli autoimune.

Stres

Stresul este o parte inevitabila a vietii noastre moderne. Stresul fizic și psihologic are efecte nocive asupra sistemului imunitar si poate creste riscul de a dezvolta boli autoimune.

Oamenilor le place să mănânce alimente prelucrate și junk food. Toate aceste tipuri de alimente sunt încărcate cu sare. În funcție de trei articole publicate în revista Nature pe data de 6 martie, o dieta bogata in sare poate fi vinovatul principal in bolile autoimune, cum ar fi scleroza multipla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *