Mamografia

Mamografia este o serie de raze X, care prezinta imagini ale țesuturilor moi ale sanului. Este o procedura de screening valoros care poate detecta cancerul de san precoce, atata timp cat este detectat cu doi ani înainte ca un nodul sa poata fi simtit. Pentru femeile in varsta de 50 – 74 cu un risc mediu de cancer de san, se recomandă mamografie o dată la 2 ani. Alte societati medicale si organizatii recomanda mamografii anual. Pentru femeile cu vârste între 40 și 50, beneficiile mamografiei continuă să fie dezbătute.  Cancer Society, Colegiul American de Radiologie, si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca femeile sa înceapa mamografia de rutina la vârsta de 40 de ani. Daca o femeie are o mama, sora sau fiica, care a avut cancer la san, medicul poate recomanda mamografii începând mai devreme de 40 de ani. Mamografia este un test rapid si nedureros, care durează, de obicei, mai puțin de 30 de minute. Razele X- dureaza câteva secunde, dar este necesar timp suplimentar pentru a poziționa corect sanii.

Mamografia

Testarea necesita imagini diferite, pentru o vizualizare diferită a zonei anormale. Cele mai multe anomalii descoperite în timpul unei mamografii nu sunt cancerigene. Uneori, un medic poate comanda o biopsie a locului suspect pentru a stabili dacă aceasta este maligna (canceroasa). În acest tip de biopsie, celulele din zona suspecta sunt eliminate cu ajutorul unui ac, și apoi sunt răspândite pe un diapozitiv. Diapozitivul este trimis la laborator pentru a fi examinat la microscop.

Mamografia este  depistarea precoce. Detectarea precoce salvează vieți și, în multe cazuri, de asemenea, identifica cancerul într-un stadiu foarte timpuriu atunci când este cel mai usor de tratat si nu ameninta viata. Ai șanse mari de a detecta cancerul de sân precoce dacă examinezi, de asemenea, sanii în fiecare lună și consulti un medic o dată pe an pentru un examen de san profesionist.

Mamografia, de asemenea, este utilizata pentru a ajuta la clarificarea dacă un nodul mamar suspect este un chist sau o tumora si daca e o tumora sa stabileasca daca e benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa). Cu toate acestea, o mamografie nu este întotdeauna clara. Un nodul pe care tu sau medicul il poate simți poate fi canceros, chiar dacă o mamografie indică faptul că nu este. Medicul trebuie să verifice periodic acești noduli sau sa recomande o biopsie, in care o bucata mica de tesut este eliminat pentru a fi examinat într-un laborator.
Cu zi inainte de mamograma, evita sa folosesti deodorante, pudre, loțiuni, parfumuri sau creme pe sanii sau sub brațele tale. Anumite substanțe chimice din aceste produse pot provoca imagini anormale pe mamografie care ar putea fi confundate cu semnele de boala.

Mamografia

Unele femei se plang de disconfort la nivelul sanilor in timpul mamografiei, deoarece sanul trebuie sa fie comprimat pentru câteva secunde. Cel mai bine este să programați mamografia la câteva zile după ce perioada de menstruatie s-a încheiat. De asemenea, evita consumul de cofeina cu două zile înainte de a avea mamografie. Acest lucru, de asemenea, ajută la reducerea sensibilitatii sanilor. Din moment ce va trebui să te dezbraci mai sus de talie poarta un costum din două piese fara bijuterii la gât.

Dacă ai avut înainte o serie de mamografii și faci o testare nouă, întreaba daca sa iei cu tine copii ale mamografiei in ziua testului. Radiologul va dori să compare mamografiile anterioare cu cele mai recente filme la fața locului pentru a vedea orice modificări.

Dacă simți anxietate sau nervozitate, sau dacă ai întrebări referitoare la procedura de testare discuta aceste aspecte cu medicul în prealabil. Când ajungi la instalația de testare, tehnicianul de raze X, care efectuează mamografia, de asemenea, iti poate reăspunde la multe dintre întrebări.

Dacă ai implanturi mamare, spune personalului de ele când vei ajunge la mamografie, deoarece  implanturile mamare afectează modul în care mamografia va fi efectuată și analizata. În timpul mamografiei, un san cu implanturi trebuie să fie comprimat cu o atenție specială pentru a preveni ruperea implanturilor. Sânul, de asemenea, trebuie să fie poziționat diferit.

Când ajungi la raze, ti se va cere să te dezbraci de la talie in sus, inclusiv sa iti dai jos bijuteriile de la gât, și ti se va da un halat de spital. Fiecare dintre sanii tai va fi examinat separat, și ti se va cere sa iti tii respiratia pentru cateva secunde. În funcție de mărimea sânilor și sensibilitatea acestora, ai putea simti un disconfort ușor la mamografie, dar nu dureros. Când toate razele sunt complete, poti sa te îmbraci.

Dupa mamografie, te poți întoarce la activitățile normale. În câteva zile, vei fi sunata pentru rezultatele testelor  sau să discuți cu medicul. Chiar dacă ti se oferă o lectură preliminară în ziua mamografiei, verifica rezultatele finale câteva zile mai târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *