Cancerul ovarian, un inamic tacut

A fost numit ucigasul lent, din cauza ca se raspandeste inainte ca femeile sa stie ca il au. Asta, din cauza ca simptomele cancerului ovarian pot fi confundate usor cu alte tipuri de boli mai putin serioase.De fapt, este mai comun decat cancerul cervical, in fiecare an, 6500 de femei du SUA sunt diagnosticate cu aceasta boala si mai mult de 4000 isi pierd viata. In ciuda acestor statistici infricosatoare, expertii insista ca boala poate fi stopata din evolutie, daca femeile sunt atente la semne. Cand cancerul ovarian este descoperit in stadiul incipient, 90 la suta dintre femei suprvietuiesc pentru mai mult de 5 ani. Dar, din pacate, doua din trei cazuri sunt diagnosticate in stadiile avansate ale bolii.

Deci, care sunt semnele la care trebuie acordata atentie? Cele mai comune includ:
 
-durere pelviana sau abdominala persistenta
-balonare persistenta si marirea abdomenului
-dificultate de a manca si senzatie rapida de satietate
Femeile pot experimenta simptome ale tractului urinar, astfel incat ar putea avea nevoie sa urineze mai des decat de obicei, diaree, oboseala extrema si scadere in grutate fara un motiv evident.
Deseori, se pot confunda aceste simptome cu alte probleme, ca de exemplu intoleranta la mancare, sindromul colonului iritabil sau pot sa dea vina pe inaintarea in varsta.Majoritatea cazurilor de cancer ovarian tind sa afecteze femeile trecuta de varsta de 50 de ani,care au depasit deja menopauza, desi s-au inregistrat cazuri si la femei mai tinere. Alti factori de risc includ un istoric in familie in astfel de boli, fumatul si obezitatea. Exista un risc crescut la femeile care nu au avut copii si nu au alaptat la san.

Daca ai in familie cazuri de cancer ovarian, medicul tau poate avea grija sa-ti faci cateva teste. Ai mare grija la simptome, ca durerile de stomac, balonare, urinare frecventa, care persista. Nu e cazul sa intri in panica la o balonare ocazionala, sau ca te simti plina dupa ce ai mancat-aceste simptome sunt trei zile, apoi o zi nu. Iar in multe cazuri, nu este vorba despre cancer ovarian. Dar in acele cazuri cand este, detectarea lui precoce este cea mai buna sansa de a-l invinge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *