Alopecia areata

Alopecia areata inseamna pierderea parului si afecteaza ambele sexe. Este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca foliculii de par. Pentru majoritatea pacienților, se rezolva fara tratament, în termen de un an, dar pierderea parului este uneori permanenta.
O serie de tratamente sunt cunoscute pentru a ajuta la regenerarea parului. Mai multe tratamente pot fi necesare, și nu acționează la fel pentru toți pacienții. Multe medicamente sunt promovate, dar care nu s-au dovedit a oferi beneficii.

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata este o boala de piele dobândita care poate afecta scalpul si se caracterizeaza prin zone localizate de pierdere a parului. Alopecia areata, de regulă, este rareori asociata cu orice alte probleme medicale externe sau interne. Cel mai adesea in aceste zone parul creste spontan. Alopecia areata este rară înainte de vârsta de 3 ani. Nu pare a fi o tendință semnificativă de a moșteni genetic alopecia areata.

Care sunt cauzele alopecia areata?

Dovezile actuale sugerează că alopecia areata este cauzată de o anomalie în sistemul imunitar. Acest lucru duce la autoimunitate, un sistem imunitar care tinde să atace propriul corp. Ca urmare, sistemul imunitar atacă țesuturile specifice ale corpului. În alopecia areata, din motive necunoscute, organismul ataca foliculii de par si perturba formarea normala a parului. Biopsiile de piele afectata arată limfocite ale sistemului imunitar care au patruns în bulbul foliculilor de par. Alopecia areata este ocazional asociata cu alte afectiuni autoimune, cum ar fi tulburari alergice, boli tiroidiene, vitiligo, lupus, artrita reumatoida, si colita ulceroasa. Diagnosticarea sau tratarea acestor boli este puțin probabil să afecteze cursul alopecia areata.

Cel mai comun tip este una sau mai multe pete bine definite de pierderea parului de pe scalp. Există, de asemenea, o formă generalizata de subtiere a parului difuza de-a lungul scalpului. Ocazional, tot parul de pe scalp se pierde, o afectiune menționată ca alopecia totalis. Mai putin frecventa, apare pierderea tuturor firelor de par de pe întregul corp, numita alopecia universalis.

Cine este afectat de alopecia areata?

Alopecia areata tinde să apară cel mai frecvent la adulti, intre 30 și 60 de ani. Cu toate acestea, ea poate afecta, de asemenea, persoanele mai în vârstă și, rareori copii mici. Alopecia areata nu este contagioasa. Există o serie de afectiuni tratabile, care ar putea fi confundate cu alopecia areata.

Cum este diagnosticata alopecia areata?

Constatarea caracteristică a alopecia areata este o zona bine definita sau zone de piele fara par într-o zonă de creștere normală a părului. Ocazional, poate fi necesara o biopsie a scalpului pentru a da diagnosticul. Alte constatări care ar putea fi de ajutor sunt aparitia de fire de par scurte, care reprezintă, probabil, firele de păr fracturate sau zone galbene pe pielea scalpului. Alte cauze ale caderii parului sunt, în general, excluse de la examinare.
Care este tratamentul pentru alopecia areata?

Ca și în multe afectiuni cronice, pentru care nu există un singur tratament, o varietate de remedii sunt promovate, iar unele nu au nici un beneficiu. Nu există nici o metodă cunoscută a fi eficienta de prevenire, deși eliminarea stresului emoțional este considerat a fi de ajutor. Nu există medicamente sau produse pentru îngrijirea părului care sa fi fost asociate cu debutul alopeciei areata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *