Cat si cum sa impartim?

Banii reprezinta de multe ori un subiect despre care se discuta mai greu sau deloc in majoritatea cuplurilor. Banii – cum ii cheltuim, cum ii impartim sau cum ii economisim – pot pune si cea mai fericita relatie in fata unor probleme. Poate de aceea auzi atat de des intre prieteni expresii cum ar fi “banii lui” ,”banii ei” si “contul comun” pentru plata facturilor.

Dar oare este bine sa facem o astfel de impartire a banilor cu persoana iubita? Mai bine spus este bine sa avem mai multe conturi decat unul singur? Nu ne administram oare mai greu banii asa?

Sa impartim totul?
Mai toata lumea spune ca atunci cand te casatoresti trebuie sa imparti totul cu persoana de langa tine. De ce oare? Pentru ca impartiti acelasi nume? Nu este adevarat oare ca intr-o relatie intimitatea este pusa la loc de cinste? Nu trebuie sa fie tot timpul ceva doar de tine stiut? Si sa nu te simti vinovata daca ai “banii tai”, din moment ce sotul tau stie despre asta. Probabil ca ai observat deja ca se discuta mult mai usor despre viata sexuala decat despre contul din banca pentru ca banii sunt asociati cu puterea si controlul.

Cat si cum sa impartim?

“Bagajul” nostru de cunostinte in legatura cu banii
Toate  avem astfel de cunostinte: tot ce am invatat despre bani pana in prezent, de la parinti, din scoala sau din propriile experiente. Aceste cunostinte ne formeaza intr-o oarecare masura, ne caracterizeaza: sunt o cheltuitoare, economisesc sau nu prea stiu ce sa fac cu banii.
Si atunci cand esti intr-o relatie s-ar putea sa realizezi ca tu si partenerul tau nu aveti aceleasi obiceiuri cand vine vorba de bani, pur si simplu nu sunteti compatibili. Pana aici nu este o problema atat de grava, dar daca veti contiuna sa folositi banii fara sa tineti cont si de parerea partenerului, atunci se pot ivi unele probleme.

Control si valoare
Daca nu poti discuta despre bani cu partenerul tau, atunci ar fi bine sa apelati la un contabil care sa se ocupe de “partea financiara” a relatiei voastre. Si asta pentru ca de cele mai multe ori banii sunt radacina discutiilor intre parteneri. Unele femei care nu au un serviciu nu se simt apreciate pentru ceea ce fac acasa. Trebuie sa fie sigure ca partenerul le apreciaza munca si ca nu va spune niciodata “dar banii tai care sunt?”. Nu este nimic anormal ca femeia sa aiba banii ei. Nu este tocmai in regula atunci cand ea gandeste: “ce-i al lui e si al meu, dar ce-i al meu e doar al meu.” Trebuie sa decida impreuna ce si cum, adica in ce masura contribuie fiecare la cheltuielile comune. Deci concluzia este una singura: trebuie sa iti iei inima in dinti si sa-l convoci la o discutie “financiara”.

Este cazul sa iti faci griji?
Daca simti ca ar trebui sa ai ceva bani economisiti fara ca partenrul tau sa stie, atunci acesta poate fi un semnal de alarma. Iar daca nu ii spui de bani de teama ca ii va cheltui, atunci aveti chiar o problema in relatie, problema ce trebuie rezolvata cat mai curand.
Daca pastrezi banii pentru a-i face o surpriza lui sau pentru cine stie ce moment special pentru voi, atunci ii poti considera un cadou cumparat inainte de vreme si tinut pitit pana in ziua cea mare.
Ideea este ca nu ar trebui sa existe secrete legate de finante intre parteneri.

Dreptul la intimitate
Daca un cuplu decide ca ar fi bine sa-si imparta veniturile, poate fi vorba de diferite viziuni in privinta acestora. Sau poate ca unul dintre ei nu simte ca ar fi apreciat la adevarata valoare pentru ceea ce face. Asa ca daca decizi sa ai resursele financiare separate de cele ale partenerului, nu este o mare problema. Oricine are dreptul la intimitate, asa ca de ce nu si tu? Nu trebuie sa stim chiar totul despre cel iubit, dar nici el despre noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *