Ce inseamna sa mancam sanatos?

In primul rand, pentru a avea o dieta sanatoasa, trebuie sa iti ofere suficienta energie pentru activitatile zilnice fara sa iti cauzeze luare in greutate sau slabire. A intelege de cate calorii are nevoie corpul uman este primul pas spre o dieta sanatoasa, cu cat obezitatea duce la multe probleme serioase. Barbatii au nevoie de mai multe calorii decat femeile in general, iar cu varsta, acestea trebuie reduse.

Principalele caracteristici ale unei diete sanatoase
Cea mai simpla definitie a unei diete sanatoase este una care ofera energie zilnica cu alimente dense nutritional si variate. Dietele bazate pe paine, cereale, orez, paste, cartofi sunt mai putin sanatoase decat dietele care contin o varietate de fucte, legume sau carne slaba. De aceea, dieta “omului de pestera” este atat de populara, pentru ca nu permite cereale dense si slabe energetic. Deci, care sunt nutrientii pe care trebuie sa ii ai in dieta? Exista 3 macronutrienti apoi micronutrienti si apa. Macro nutrientii sunt carbohidratii, proteinele si grasimile. Micronutrientii sunt vitaminele si mineralele care se gasesc in micronutrienti si apa.
Un exemplu de mancare densa in energie este painea alba. Nu ofera aproape deloc nutrienti ci doar energie, in jur de 100 de calorii pe felie. Un aliment bogat in nutruienti sunt murele deoarece contin multi antioxidanti. vitamine si minerale la fel si fibre si zahar. Asta duce la ideea ca ar trebui sa ne concentram pe mancaruri specifice care au efect benefic asupra sanatatii.Ce inseamna sa mancam sanatos?
Echilibrul micronutrientilor si macronutrientilor
Problema cu sfaturile nutritionale este ca exista un risc, pentru ca unii oameni consuma numai mancaruri nutritive ceea ce are unele consecinte. O dieta trebuie sa includa diverse alimente ca sa fie sanatoasa. Desi murele sunt considerate o supermancare, o dieta formata numai din mure va duce la lacune in alte zone, si anume proteine si grasimi. Un exemplu real este cand o persoana incepe o dieta stricta vegan, in care se crede ca grasimile si proteinele sunt nesanatoase, dar apar serioase probleme de sanatate din cauza malnutritiei, deoarece nu se consuma surse alternative de proteine si grasimi.

Ar trebui sa luam vitamine si suplimente alimentare?
Asta este alta confuzie. Exista atat de multe tipuri de vitamine si minerale pe rafturile magazinelor in supermarketuri si in farmacii incat foarte multe persoane presupun ca ele reprezinta o parte esentiala din dieta. Insa, deseori, ele nu sunt necesare. O problema comuna este ca mesajul pare sa fie ca ar trebui sa consumam vitamine si minerale pentru a fi sanatosi. Rezulta ca oamenii duc lipsa de macronutrienti. De exemplu, oamenii consuma cereale, paine, si orez si iau vitamine si au o lipsa de proteine si grasimi. In unele circumstante, un doctor ar putea recomanda sa iei suplimente, cum e fierul sau acidul folic pentrui femeile insarcinate, dar o dieta sanatoasa ofera o nutritie ampla. Pentru multe persoane, suplimentele nu sunt necesare atat timp cat mananca variat si au o dieta echilibrata.

Ce inseamna sa mancam sanatos?

Ce inseamna sa mancam sanatos?

OK, deci sa definim o dieta sanatoasa e posibil, dar ce inseamna sa mancam sanatos? Mancatul sanatos inseamna mai multe lucruri. Iata cateva exemple:
-mancatul regulat in general de 3 -6 ori pe zi
-sa-ti incepi ziua cu micul-dejun
-sa limitezi junk food-ul
-sa limitezi mancarea procesata
– sa manaci o dieta bazata pe multe legume
-sa mananci variat
-sa excluzi dulciurile si zaharurile
– sa asiguri un echilibru intre carbohidrati, proteine si grasimi
-sa controlezi caloriile si sa eviti luarea in greutate
-sa consumi legume proaspete gatite sanatos
-sa limitezi consumul de carne rosie
-sa eviti grasimile saturate
-sa nu mananci seara tarzu
-sa mananci cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi
-sa limitezi sarea
-sa limitezi alcoolul
-sa prepari mancare din ingrediente proaspete
-sa nu te bazezi pe paine pentru energie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *