Ce sunt probioticele?

Există foarte puțini oameni care nu au auzit despre “noile” minuni pentru sănătate numite probiotice. Ele pretind ca ajuta la probleme de sănătate, variind de la constipatie la diaree, și pentru a preveni racelile sau lupta cu ele. Probioticele sunt afișate în alimente, băuturi, și suplimente.

Să începem cu faptele din spatele a ceea ce sunt probioticele. Rădăcina cuvântului probiotice provine de la  cuvântul grecesc pro, care înseamnă “promovarea” și biotice, care înseamnă “viață.” Există o dezbatere cu privire la modul de a defini probioticele.

Asociatia pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite definește  probioticele ca “microorganisme vii, care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un avantaj in sanatate gazdei.” Da, ele sunt de fapt vii, iar cele mai multe dintre aceste microorganisme sunt bacterii. Deci, de ce ai vrea să consumi ceva care are bacterii vii ? Este vorba despre echilibru.

Sistemul nostru digestiv are în mod normal, ceea ce noi numim bacterii “bune” și bacterii “rele”. Menținerea echilibrului corect între bacteriile “bune” și bacteriile “rele” este necesar pentru o sănătate optimă. Lucruri cum ar fi medicamente, dieta, boli, si mediu pot tulbura acest echilibru. Este organismul în măsură să se ocupe de acest lucru pe cont propriu sau aveți nevoie pentru a începe, sa introduci probiotice în dieta ?

 

Ce sunt probioticele?

Rolul intestinului este de a gestiona fiecare aspect de digestie în toate organele tractului gastro-intestinal, inclusiv esofag, stomac, intestin subțire, și colon. Acesta utilizează peste 100 de milioane de neuroni si unele dintre aceleași substanțe chimice   care pot fi găsite în creier, inclusiv neurotransmitatori .

În tractul gastro-intestinal, există microflora intestinala. Acest ecosistem complex cuprinde peste 400 de specii de bacterii. Cantități mici pot fi găsite în stomac și intestinele subtiri dar majoritatea se găsește în colon. Ajutorul microflorei intestinale în digestie, sintetizeaza vitamine si substante nutritive, metabolizeaza unele medicamente, sprijina dezvoltarea și funcționarea intestinului, și consolidarea sistemului imunitar.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale probioticelor?

Probioticele pot părea noi in industria alimentară și suplimentelor, dar ele au fost cu noi de la prima respirație. In timpul unei nasteri prin canalul de nastere, un nou-nascuti primeste bacterii de la mama. Aceste bacterii bune nu sunt transmise la o cezariana și s-au dovedit a fi motivul pentru care unii copii nascuti prin cezariana au alergii, sistem imunitar mai putin optim, și niveluri mai scăzute ale microflorei intestinale.

 

Ce sunt probioticele?

Probioticele se crede că ne pot proteja în două moduri. Primul este rolul pe care îl joacă în tractul nostru digestiv. Știm că tractul nostru digestiv are nevoie de un echilibru sănătos între bacteriile bune și rele, deci ce stă în calea acestui lucru? Se pare ca stilul nostru de viata este atât problema cat și soluția. Alegeri sărace alimentare, stres emoțional, lipsa de somn, antibiotice, alte medicamente, și influențele de mediu pot schimba balanța în favoarea bacteriilor rele.

Când tractul digestiv este sănătos, se filtrează și elimină bacterii dăunătoare, toxine, produse chimice, și alte produse de deșeuri. Pe de alta parte, este nevoie de lucrurile de care are nevoie corpul nostru (elementele nutritive din alimente și apă).
Ideea nu este de a ucide toate bacteriile rele. Corpul nostru are nevoie si de cele rele și de cele bune. Problema este atunci când echilibrul este deplasat pentru a face mai mult rău decât bine. Un dezechilibru a fost asociat cu diaree, infecții ale tractului urinar, dureri musculare, si oboseala.

Un alt mod prin care probioticele ajuta este impactul pe care îl au asupra sistemului nostru imunitar. Unii cred că acest rol este cel mai important. Sistemul nostru imunitar este protectia noastra impotriva microbilor. Atunci când acesta nu funcționează corect, putem suferi de reacții alergice, boli autoimune (de exemplu, colita ulcerativa, boala Crohn, si artrita reumatoida), si infectii (de exemplu, diaree infecțioasă, Helicobacter pylori, infectii ale pielii, și infecții vaginale ). Prin menținerea echilibrului corect de la naștere, speranța ar fi sa putem preveni aceste boli. Sistemul nostru imunitar poate beneficia oricând de un echilibru restaurat, așa că niciodată nu e prea târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *