Colorantii alimentari si sanatatea

Pentru a da aspectul atractiv, culorile sunt adesea adăugate la produsele alimentare, care sunt, în principal de două tipuri, naturale și artificiale. Colorantul alimentar natural nu este dăunător, deoarece este obținut din surse naturale, în timp ce colorantul alimentar artificial poate fi periculos pentru sănătate, deoarece compușii minerali, petrochimici, petrol, gudron sunt o sursă de toxine. Multe culori artificiale din alimente contin substante chimice foarte toxice, care sunt responsabile pentru diferite boli, tulburări, probleme de comportament, și mutații ale genelor la om. Attention Deficit Disorder, hiperactivitate (ADHD), tumorile cerebrale si alte tipuri de cancer sunt potențiale probleme mai grave asociate cu colorantul alimentar artificial.

Începând cu anii 1950, adăugarea de coloranți artificiali în produsele alimentare a fost folosita continuu. Culorile artificiale alimentare sunt lipsite de valoare nutritivă sau beneficii de sănătate; pur și simplu ele sunt adăugate pentru a da un aspect atrăgător și apetisant. Pentru a crește gradul de conștientizare publică cu privire la pericolele potențiale asupra sănătății ale colorantilor artificiali, mișcarea a fost începuta în timpul mijlocul anilor 1970 și, de asemenea, mai multe studii sunt efectuate în legătură cu coloranții alimentari artificiali. De asemenea, comunitățile științifice au publicat rezultatele unor astfel de studii de către publicațiile media. Datorită pericolelor din colorantul alimentar artificial, autoritățile australiene se gândesc la interzicerea acestora în alimentele procesate.

 

Colorantii alimentari si sanatatea

 

Mai multe studii efectuate pe coloranții alimentari artificiali au arătat că ingredientele artificiale  provoaca ADD (deficit de atentie) la copii. În ciuda faptului că cazurile de ADD sunt in creștere , utilizarea acestor coloranti este încă permisă în Statele Unite ale Americii. Chiar si o cantitate mica de colorant alimentar într-un produs alimentar prelucrat sau o bomboana pe care o consumi poate provoca efecte dăunătoare asupra sănătății.

Majoritatea coloranților alimentari artificiali sunt preparati din petrol, un derivat de gudron de cărbune și produse petrochimice. Aceste substanțe chimice s-au dovedit a provoca mai multe tipuri de cancer, sterilitate masculină, ADHD și multe alte probleme de sanatate. Cea mai mare parte a junk-food-ului alimente și băuturi, cum ar fi sucurile contin coloranti artificiali, dar si unii somoni conțin, de asemenea, colorant alimentar roșu, care este adăugată de către unele crescatorii de somon pentru a da un aspect mai apetisant.

Unele pericole legate de colorant alimentar artificial includ:

Hiperactivitate:

Coloranții alimentari pot provoca multe probleme la copii, de exemplu, deficit de atentie,  tulburare de hiperactivitate (ADHD), o tulburare gravă care afectează dezvoltarea copilului.
Slăbirea sistemului imunitar:
Consumul de alimente cu coloranti artificiali pot reduce, de asemenea, imunitatea. Ca un rezultat al slăbirii sistemului imunitar, capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii este scăzuta și persoana se poate imbolnavi foarte ușor.
Sterilitate
Unii coloranți alimentari sunt, de asemenea, responsabili pentru cauzarea sterilitatii, mai ales la barbati.
Alte probleme de sanatate:
Colorantii alimentari artificiali pot provoca, de asemenea, alte probleme de sanatate, cum ar fi astmul, reacții alergice și saturnism, conform studiilor efectuate de catre Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

 Colorantii alimentari si sanatatea

Culori artificiale in alimente de evitat

Brilliant Blue sau Albastru 1:

Utilizat în: gelatina, băuturi, glazuri, siropuri si bomboane
Riscuri pentru sănătate: cancer, tumori si ADHD la copii

Roșu allura AC sau Red 17:

Folosite mai ales in: gustări, sosuri, dulciuri și băuturi răcoritoare
Riscuri pentru sănătate: astm, rinită,  ADHD la copii

Galben sau galben 6:

Folosit mai ales în: produse de patiserie, cârnați, gelatina
Riscuri pentru sănătate: probleme cu glanda suprarenală și tumorile renale

Eritrozina sau Red 3:

Folosit mai ales în: produse de patiserie, bomboane, inghetata si condimente
Riscuri pentru sănătate: tumori tiroidiene si anomalii cromozomiale

Tartrazina sau galben 5:

Folosit mai ales in: gustări, cereale, amestecuri pentru tort, gemuri, bomboane, si taitei instant
Riscuri pentru sănătate: atacuri astmatice, migrene, ADHD la copii, vedere încețoșată și anxietate

Verde sau verde 3:

Folosit mai ales în: produse de patiserie, gelatinele, sosuri, glazuri , și legume
Riscuri pentru sănătate: alergii, tumori și efecte mutagene

Orange B:

Cea mai mare parte utilizat în: cârnați și hot-dog
Riscuri pentru sănătate: alergii, leziuni renale si ADHD la copii
Încercați alternative naturale:

Culorile naturale  câștigă popularitate și astfel se fac coloranti alimentari pe baza de fructe, legume și / sau condimente. Evitați colorantul alimentar artificial și încercati colorant alimentar natural ca o alternativă mai sănătoasă, deoarece acesta nu provoacă probleme de sănătate.

Cea mai mare parte a culorilor naturale alimentare sunt obținute din fructe și legume și conțin compuși nutritivi, care sunt benefici pentru sănătate. USDA a certificat unele culori naturale, alimentare ca fiind ecologice, dar acestea nu provoacă probleme de sănătate.

Citeste etichetele nutriționale în mod corespunzător în timp ce faci cumparaturi alimentare. Alimentele organice și naturale certificate de USDA ca produse ecologice sunt mai sigure și mai sănătoase.

Puteți extrage cu ușurință culoarea din alimente, cu utilizarea de cantități mici de apă și un fruct sau legume. Extrageti culoarea galbena din sofran înmuiat în apă  si stors. Același lucru poate fi făcut pentru a obține alte culori.

Roz: De la sfecla rosie
Violet: Din afine proaspete sau congelate
Verde: De la alge marine sau spanac
Galben: Din zahăr caramelizat sau șofran
Roșu: De la suc de sfeclă sau de boia sau flori uscate de hibiscus
Violet: Din sucul de struguri sau de varză roșie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *