Convulsiile febrile la copii

Unul din 25 de copii va avea convulsii febrile înainte de vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, majoritatea parintilor nu sunt echipati cu cunoștințe de bază și de prim ajutor, intrand in panica.

Convulsiile febrile sunt convulsii care apar la copii de la naștere până la vârsta de 5 ani și   cel mai frecvent la copiii mici. Aceste crize sunt declanșate de o creștere rapidă a temperaturii corpului și asociată cu o boală febrilă.
O criză se caracterizează prin pierderea conștienței, tremurături și spasme ale membrelor pe una sau pe ambele parti ale corpului. Copilul poate deveni, de asemenea, rigid într-o singură parte a corpului. Convulsiile febrile au o durată de un minut sau două, deși unele pot dura mai puțin de câteva secunde pana la mai mult de 15 minute.

Sunt convulsiile febrile dăunătoare?
Marea majoritate a convulsiilor febrile … sunt inofensive.
Marea majoritate a convulsiilor febrile, desi sunt cu siguranță înfricoșătoare, sunt inofensive. Nu există nici o dovadă că convulsiile febrile scurte provoaca leziuni ale creierului sau decesul. Majoritatea copiilor nu au nici risc pe termen lung de handicap sau complicatii de învățare în viitor și copilul se recupereaza complet dupa episod.

 

Convulsiile febrile la copii

Factori de risc
Convulsiile febrile sunt, pentru cea mai mare parte, imposibil de prevenit și pot apărea la orice copil cu febră. Cu toate acestea, se pare că există factori care pot contribui la un risc crescut de convulsii febrile recurente. Acestea includ: la un copil mai mic de 15 luni, febra frecventa, un istoric familial de convulsii febrile sau prezența unui handicap de dezvoltare.

Desi convulsiile febrile pot sa reapară până la o treime din copii, această tendință este, de obicei depășita la varsta de 5 ani și, rareori, apar orice efecte adverse neurologice. Numai 2 la suta din copii care au prezentat o convulsii febrile în copilărie sunt diagnosticati cu epilepsie.

Primul ajutor pentru convulsii
Rămâi calm. Deși convulsiile sunt înspăimântătoare de observat, starea de calm este esențială.
Uita-te la ceas. Noteaza timpul de începere și ora de terminare a convulsiilor și înregistrati durata acestora.
Asigurați-vă că protejati copilul (o pătură sub cap, eliminarea obiectelor dure din zona). Cu toate acestea, niciodată nu limitati sau nu împiedicati mișcările unui copil în timpul convulsiilor.

Țineți-l pe partea stânga. Este posibil să aspire saliva sau voma in timpul unei crize, astfel ca e mai bine sa tineti copilul pe partea stângă.
Sună la ambulanta in cazul în care … au trecut cinci minute si criza continua și / sau copilul are dificultăți de respirație.
După primele convulsii febrile, un copil ar trebui să fie văzut de un medic imediat pentru tratament și recomandări. Medicul dumneavoastră va fi capabil de a discuta cu specialisti, pentru eventuale teste neurologice, precum și orice alte măsuri dacă este necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *