Cum sa facem fata stresului

Simți prea multă presiune și crezi că nu mai poți să faci față? Nu poți dormi din cauza grijilor? Ești mereu pe fugă din cauza programului încărcat de la muncă sau școală? Stai linistita, nu ești singura! Cu toții experimentăm situatii stresante, fie că suntem adulți, copii sau adolescenți. Din fericire există o multitudine de modalitati cu ajutorul carora putem să minimalizăm și să facem față acestui factor atat de daunator sanatatii organismului nostru.

Ce este stresul?

Stresul este o emoție creată de organismul nostru atunci când reacționăm la unele evenimente. Este felul organismului de a reacționa și  a se pregăti, concentra și intra în alertă. Evenimentele care produc stresul sunt numite factori de stres. Corpul uman reacționează la factorii de stres prin activarea sistemului nervos și a anumitor hormoni. Hipotalamusul ( formație cenușie a creierului, care corespunde părții inferioare a encefalului, având rol important în reglarea superioară a funcțiilor vegetative) activează adrenalina, care se propagă în organism. Acești hormoni fac inima să bată mai repede, accelerează ritmul respirației și metabolismul. Această reacție naturală este răspunsul la stres. Acest răspuns de obicei are loc în evenimente critice, ca atunci când un șofer încearcă să evite un accident. Însă, stresul poate fi pe termen lung, în cazul unui divorț de exemplu, sau mutarea într-un nou cartier etc.
cum sa facem fata stresului
Iată câteva dintre lucrurile pe care poți să le faci pentru a evita stresul

-optează pentru a reduce activitățile zilnice la ce e mai important

-fii realistă, nimeni nu e perfect, și a tinde spre a fi perfectă mărește nivelul stresului

-învață să dormi suficient, pentru că te ajută să te eliberezi de stres și să te menții în formă

-învață să te relaxezi, pentru că relaxarea este antidotul pentru stres, citește o carte, fă-ți timp pentru un hobby

-hrănește-te corespunzător

Și cel mai important-gândește pozitiv! Atitudinea și gândurile influențează felul în care vezi lucrurile. Vezi jumătatea goală sau plină a paharului? O doză sănătoasă de optimism te determină să faci față situațiilor stresante. Chiar dacă felul tău de a fi e puțin mai pesimist, fiecare dintre noi ne putem autoeduca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *