Protejati-va impotriva cancerului de san

Cancerul de san este al doilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor. Institutul National de Cancer din SUA estimeaza ca aproape 200.000 de cazuri noi au fost diagnosticate și 40.000 de femei vor muri de boala in 2013. Fiecare femeie are un risc de a dezvolta cancer de san, și nu există nici o cale pentru a-l preveni, cu toate acestea, puteți reduce riscul.

1. Fiți conștiente de factorii de risc
Deși nu există nici o modalitate de a preveni cancerul de san, expertii spun ca puteti reduce riscul. Desigur, nu se pot modifica unii factori de risc, cum ar fi varsta, antecedente familiale, genetica, precum și antecedente de cancer de san – dar factorii de risc legați de stilul de viata, cum ar fi dieta, exercitii fizice si alcoolul sunt sub controlul tău. Cea mai bună apărare împotriva acestei boli care va pune viața în pericol este să fiti conștiente de factorii de risc și să luati măsuri pentru a schimba ceea ce poți, împreună cu mamografii periodice.

2. Cunoșteti istoria familiei
Potrivit medicului oncolog Dr Pant Shubham, profesor asistent de medicina si director de studii clinice, de la Universitatea din Oklahoma femeile cu un istoric familial de cancer de san au un risc crescut de a dezvolta boala. În cazul în care cancerul de san a fost prezent în familia ta, dezvăluie aceste informații medicului. astfel încât el poate determina dacă aveți nevoie de un program de screening mai riguros.

3. Luați în considerare consilierea genetică
“Consilierea genetica este recomandata pentru femeile cu un istoric familial de cancer de san”, spune Dr. Ruth Oratz, profesor asociat de medicina clinica de la Universitatea de Medicina, New York, care este specializat in tratarea familiilor cu o sensibilitate genetică la cancer de san. Unele femei pot mosteni o mutatie genetica a BRAC1 sau BRAC2, gene cu un risc crescut de a dezvolta cancer mamar si ovarian. Atunci când aceste gene sunt mutante, sunt puternic asociate cu cancer de san ereditar și alte tipuri de cancer. Dacă aveți un istoric familial de cancer de san, discutati despre consilierea genetica cu medicul dumneavoastră.

4. Înțelegerea factorilor hormonali
Exista o serie de factori hormonali care pot creste riscul de cancer de san: “menarha precoce (menstruație) și menopauza tardivă, femeile care nu au avut o sarcină peste 20 de săptămâni par să confere un risc crescut de cancer de san.. Femeile cu naștere la o vârstă tânără au un risc mai mic, și care alăptează pare să confere o protecție. Studiile sugereaza ca femeile au un risc mai mare de cancer de sân în cazul în care sunt expuse la niveluri mai mari sau prelungite de estrogeni.

 

Protejati-va impotriva cancerului de san

 

5. Limitati consumul de alcool
“Femeile care beau în fiecare zi s-au supus la un risc mai mare de a face cancer de san”, spune dr. Oratz. “Avem într-adevăr nevoie de a încuraja tinerii să bea mai puțin, nu există nici o cantitate de alcool în siguranță atunci când vine vorba de cancer de san.”

6. Slăbiti
Fiind supraponderale sau obeze aveti un risc mai mare de a face cancer de san. Dr. Oratz recomandă, “exercițiul ș i o dieta saraca in grasimi. Ambele sunt bune pentru sănătate și pot ajuta femeile care sunt supraponderale sau obeze.”.

7.Cunoasteti-va sanii
Multe schimbări apar la sânii unei femei pe tot parcursul vieții ei, de la cicluri menstruale lunare, sarcina, alaptare si varsta. Dr. Oratz recomandă familiarizarea cu ceea ce este normal. “In timpul sau dupa sarcina, femeile ar trebui să fie conștiente de schimbările care apar, astfel sunt mult mai conștiente de schimbările anormale.” Modificări, durere, tumefiere și culoare se pot schimba în timpul si dupa sarcina, dar schimbările asimetrice, cum ar fi un sân mai mare decât celălalt, ar trebui să fie verificat imediat.

 

Protejati-va impotriva cancerului de san

 

8. Rămaneti în cunoștință de cauză
Cancerul de san este o zonă de  cercetare, cu progrese continue în diagnostic și tratament, precum și descoperiri importante privind factorii de risc. Cunoscand, mai multe vă puteți proteja de cancerul de san.

9. Prioritizati mamografiile
Diagnosticul precoce este esențial în tratarea cu succes a cancerului de san. Societatea Americana de Cancer recomanda mamografii anual, începând de la vârsta de 40 de ani și continuă atât timp cât o femeie este în stare bună de sănătate. Dacă aveți o familie sau antecedente personale de cancer de san sau sunteti considerate cu risc ridicat pentru alte motive, ar trebui să începeti mamografiile mai devreme.

10. Insistati
“Pentru ca incidenta cancerului de san creste cu varsta si nu este frecventa la femeile tinere, medicii pot ignora îngrijorarea unei femei tinere,” avertizează Dr. Oratz. “Femeile tinere trebuie să fie insistente în cazul în care simt ca ceva este in neregula.” Chiar dacă nu simțiți un nodul, dar aveti dureri inexplicabile, sau pur si simplu nu va simtiti bine, insistati sa verificati mai departe (sau găsiti un medic nou, care ascultă preocupările dvs.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *