Energizantele si sanatatea

Bauturile energizante au devenit populare in ultimii ani, deoarece contin stimulante pe care producatorii le promoveaza ca dau mai multa energie sau te fac mai alert. Cum multa lume are un stil de viata agitat, si nu dormim suficient, aceste bauturi sunt vazute ca un mod de a creste nivelul de energie. Uneori sunt percepute si baute pentru rehidratare. Energizantele si sanatateaEle contin stimulenti care fac creierul mai alert. Acestea contin cafeina, taurina si gluconolactona. Desi acestea se gasesc in mod natural in corp, nu stim cum afecteaza acesti stimulenti organismul pe termen lung mai ales pentru copiii si tineri. Aceste bauturi energizante sunt facute cu un gust dulce care de asemenea incurajeaza consumul. Ele sunt promovate prin reclame care par amuzante si aventuroase, in timp ce pot fi nesanatoase si periculoase pentru sanatate.

Ce efecte are cofeina

Cofeina este o substanta naturala care e gasita in ceai, cafea si ciocolata. Este un stimulent care blocheaza neurotransmitatorii care induc sentimentul de oboseala si somn. Cofeina nu este periculoasa, unele studii arata ca are unele proprietati protectoare pentru sanatate. Ce este mai ingrijorator cu bauturile energizante este cantitatea de cofeina pe care o contin. Unele energizante au in jur de 2 cani de cafea intr-o doza. Asta poate fi periculos pentru copii sau persoanele sensibile. Ca stimulent, cafeina creste pulsul. Daca ai un puls crescut sau o afectiune medicala, poate fi periculos sa bei energizante.

Energizantele si sanatatea

Taurina si alti stimulenti

Nu exista destule dovezi care sa sugereze ca taurina este sanatoasa si ce efect are asupra organismului pe termen lung. De asemenea nu sunt suficiente studii sa dovedeasca efectele celorlalte substante gasite in energizante si daca acestea sunt sigure pentru consum.

Folosirea stimulentilor poate sa duca la supraoboseala daca sunt folositi in mod frecvent. Asta duce la accidente in trafic sau alte probleme. Sunt de asemenea ingrijorari cu privire la folosirea acestora in amestec cu alcoolul, in special de catre tineri care sunt in dezvoltare. Au existat decese legate de consumarea alcoolului cu energizante.

Exista riscuri?

Categoria care prezinta cele mai mari riscuri o reprezinta copiii si tinerii. Efectul cofeinei si a altor stimulenti asupra copiilor si tinerilor nu este cunoscut. La acest stadiu de dezvoltare, creierul si corpul se dezvolta si exista riscuri asociate cu consumul acestor bauturi. Cercetari anterioare sugereaza ca anxietatea, iritabilitatea sunt probleme asociate cu consumul de bauturi energizante. Femeile insarcinate trebuie de asemenea sa aiba grija la consumul de cofeina si stimulenti si cel mai bine e sa evite aceste bauturi. Consumul intens de cofeina creste riscul de a naste un copil cu greutate scazuta si probleme asociate cu nasterea la anumite femei.

Greutatea si energizantele

Cu toate riscurile asociate acestora, energizantele joaca un rol in luarea in greutate. Energizantele au o cantitate mare de calorii care se stocheaza in grasimi. Asta duce la luarea in greutate. Continutul de calorii vin din zahar. Unele energizante contin 5 lingurite de zahar la doar 250 ml. Asta joaca un rol important in cantitatea zilnica consumata. Aceste bauturi au slabe valori nutritionale, nu iti iei vitamine si minerale de la ele.

Deci, sa consumam energizante?

Este o alegere personala a fiecaruia daca consuma sau nu energizante. Daca te afli in grupul de risc-esti copil, femeie insarcinata, sensibila la cafeina sau ai tensiunea arteriala ridicata-ar trebui sa le eviti. Daca esti in grupul cu risc scazut, ar trebui sa limitezi consumul pentru ca eventuale cercetari sa demonstreze riscurile asupra sanatatii. Verifica eticheta pentru a vedea ce anume consumi si ai grija ce cantitate bei zilnic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *